tisdag 19 september 2017

Veckans topplista - Höstkänsla


Johannas Deckarhörna har varje veckan en topplista där man skall lista fem böcker under ett specifikt tema.

 V 38: Höstkänsla

I bokväg är Fantasy det jag tänker på under veckans tema. Regäla böcker med nya världar som man kan besöka medans regnet smattrar mot rutan och vinden får huset att knaka. Så rekomendationer av Fantasy som är översatt till svenska bjuds det på idag.


1. Sagan om Ringen av J.R.R Tolkien
Denna klassiska fantasytrilogin är självklar här. Ont och gott kämpar mot varandra i en fantastisk värld. Filmerna är underbara men böckerna är så läsvärda!2. De utvalda av Kristin Cashore
I tre böcker får man följa tre olika kvinnliga karaktärer i samma värld. De går att läsa som fristående, men är läsvärda alla tre. Mina favoriter är dock Tankeläsaren och Monstrets dotter.


3. Korpringarna av Siri Petterson
Historien om svanslösa Hirka  är en ganska tung fantasy som överraskar med vändningarna den tar. Här är ont och gott inte lika självklart.
4. Mistborns av Brandon Sanderson
Bara de två första böckerna är än så länge översatt till svenska, där de blev tre stycken. Första boken är bland det bästa jag läst i år. "I tusen år har aska fallit från himlen, inga blommor har blommat och täta dimmor har gjort nattens mörker fruktat. Den evige och odödlige Överstehärskaren och aristokratin styr och vanligt folk är dömda att leva i underkastelse och slaveri.Men mitt i all hopplöshet dyker Kelsier upp, en överlevare från de hålor dit Överstehärskaren skickar de dödsdömda. Kelsier har allomantiska förmågor - magiska styrkor som nästan bara aristokratin besitter - och en plan om hämnd och frigörelse.
Samtidigt stryker Vin, en ung tjej som är medlem i ett tjuvgäng, runt på gatorna i huvudstaden. Även hon är allomantiker - men vet inte själv om det förrän Kelsier drar in henne i sina planer.
För att Keslier och Vin ska lyckas störta Sista riket är det mycket som måste gå i lås. Inte minst måste Vin lära sig att bemästra sina allomantiska krafter..."
(Bokus)5. Berättelsen om Kungadråparen av Patrick Rothfuss
Den här triologin har jag inte läst än. Men jag har hört riktigt bra recensioner på den. Jag hoppas bara de översätter sista boken i trilogin också!!!!
"Jag heter Kvothe. Jag har rövat tillbaka prinsessor från kungar som sover i ättehögar. Jag brände ned staden Trebon. Jag har tillbringat natten med Felurian och kommit därifrån med förståndet och livet i behåll. Jag blev relegerad från universitetet när jag var yngre än de flesta är när de blir insläppta. Vägar som andra fruktar att tala om på dagarna går jag på i månsken. Jag har talat med gudar,..." (Bokus)

23 kommentarer:

 1. Sagan om Ringen-trilogin har jag läst hela :). De andra har jag antingen påbörjat men inte läst färdigt än eller inte påbörjat men har i hyllan :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alltid alltför många böcker på väntelistan...

   Radera
 2. Odinsbarn har jag vunnit i en utlottning men har inte läst den än, "skämskudde"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alltför många olästa böcker. Men jag rekommenderar den verkligen.

   Radera
 3. Sagan om ringen gillade jag verkligen!

  SvaraRadera
 4. Kristin Cashores serie är den enda jag läst.

  SvaraRadera
 5. Håller med dig om att fantasy passar väl som höstläsning. Har Odinsbarn oläst i hyllan + en massa annan fantasy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är en bra årstid att ge sig på dem😘

   Radera
 6. Oj då, inte min sorts böcker men ditt upplägg gillade jag verkligen. Mycket läsning i de bilderna.

  SvaraRadera
 7. Sandersons serie har jag gett mig på och läst de som har kommit på svenska. Patrick Rothfuss har jag funderingar på att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag nyfiken på vad du tyckte om Mistborns. Får gå in på din blogg och kolla😊

   Radera
 8. Korpringarna har jag läst och Hobbiten, men inte själva bokserien. De utvalda är jag också nyfiken på att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sagan om Ringen är bättre än Hobbit och de utvalda är också riktigt bra så du har bra böcker framför dig om du känner för att läsa dem.

   Radera
 9. Åh, nu påminde du mig om att fortsätta med Mistborn. Gillade ju verkligen första boken men de är rätt maffiga får jag säga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många Fantasy är ju skrämmande på det viset.

   Radera
 10. Vilka bra tips! Mistborn är en av mina absoluta favoritserier så blev så glad att den var med :) Odingsbarn har jag tänkt läsa hur länge som helst men det blir aldrig av, men hoppas att den ska bli läst i höst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Odinsbarn är riktigt annorlunda och bra. Skulle vara spännande att se vad du tyckte om den. Och ja, Mistborn är såååå bra!

   Radera
 11. Har läst så mycket positivt om korpringarna att jag måste ta och läsa den snart! Kanske nu i höst? :)

  SvaraRadera