onsdag 3 januari 2018

The Thief av Megan Whalen Turner

Titel: The Thief
Originaltitel: The Thief
Serie: The Queen's Thief #1
Författare: Megan Whalen Turner
Utgivningsår: 1996
Förlag: Harper Collins US
Sidor/tid: 7 timmar 41 minuter
Genre: Fantasy
Språk: Engelska

Ljudbok
Inläsare: Steve West


Handling:
The king's scholar, the magus, believes he knows the site of an ancient treasure. To attain it for his king, he needs a skillful thief, and he selects Gen from the king's prison. The magus is interested only in the thief's abilities.

What Gen is interested in is anyone's guess. Their journey toward the treasure is both dangerous and difficult, lightened only imperceptibly by the tales they tell of the old gods and goddesses. (Goodreads)

Mina tankar:
The Thief är den första boken i serien om the Queen's Thief. Än så länge verkar det finnas fem böcker ute och minst en till är planerad, fast jag hittar inget datum för den. Tyvärr verkar det vara en del år mellan varje bok, så eftersom den senaste kom ut 2017 kan det nog dröja ett tag.

Jag gillar det här och dras in i en värld av tjuvar, medeltida världar, illusioner och rik historia. Underbart! Gen är redan från början en spännande figur och utvecklas till en riktig favorit. Det är kul när någon verkar godhjärtad men ändå är lite opålitlig, utger sig denna någon dessutom för att vara en tjuv som kan stjäla vad som helst, då är jag såld. Dynamiken i gruppen som reser ut för att stjäla något för "kungen" är ganska skön. En kung som än så länge är ganska anonym. Förutom the magus, Gen och en soldat är det med två unga män till, vilka är lärlingar, som ger sig iväg. Allt går naturligtvis inte smärtfritt och alla är inte vad de utger sig för att vara.

Det mesta är en resa till den hemliga skatt som behöver stjälas, men boken har en skön takt och det är absolut inte händelselöst. Ibland hänger jag inte riktigt med i vändningarna, men det kan ha att göra med att jag lyssnar på den som ljudbok och det är lätt att missa något, när man håller på med annat. Det är rätt mycket information som presenteras men på ett ganska trevligt sätt. För mycket berättas genom landets egna berättelser, kring lägerelden på kvällen, och ger en bakgrund och överblick till hur världen fungerar. Deras mytologi verkar påminna lite om den grekiska.

Det känns som The Thief är en introduktion till resten av serien, där det är meningen att jag som läsare skall få en plattform inför det som skall komma. Trots det är boken spännande och rolig och var en behaglig snabbläst lite humoristisk fantasy. Påminner lite i stilen som en av 2017 års favoriter, The Ascendance Trilogy av Jennifer A. Nielsen.

Betyg: 4,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

2 kommentarer: