torsdag 4 januari 2018

Kvinnor ritar bara serier om mens

Titel: Kvinnor ritar bara serier om mens
Originaltitel: Kvinnor ritar bara serier om mens
Serie: -
Författare: Antologi
Utgivningsår: 2014
Förlag: Kartago Förlag
Sidor/tid: 156
Genre: Antologi, serie
Språk: SvenskaHandling:
Det här är en antologi med tecknade serier av kvinnor, som handlar om mens. Upprinnelsen är ett sommarprogram av Liv Strömqvist 2013 som handlade enbart om mens. Hon inledde programmet med att säga: "En gång i begynnelsen av min karriär som serietecknare gick jag på en fest. På den här festen var också en manlig serietecknare som kanske var 10 år äldre än jag och hade gett ut några album på ett riktigt förlag. Av någon anledning så började jag prata med honom och berättade att "jag ritar också serier". Då sa han: Jag hatar serier av kvinnliga serietecknare. Jaha... varför det? frågade jag. Jo, sa han, för kvinnor ritar bara serier om mens.

Det tråkiga i den här historien är att han hade fel när han sa så. Jag önskar nämligen att han hade haft rätt. Jag önskar att det här samhället hade svämmat över av kvinnliga serietecknares olika långa episka uppgörelser med menstruationen, att kvinnor i generationer hade tagit sig an det här temat typ så som Ingemar Bergman tog sig an döden. Men tyvärr så hade den här manlige serietecknaren fel, tyvärr så finns det inte särskilt många tecknade serier eller böcker eller filmer eller något annat medium som handlar om mens. Jag skulle tvärtemot säga att MENS som konstnärligt tema är fruktansvärt försummat i världshistorien."

Sara Olausson, som kom på idén att göra en hel bok på samma tema och har här samlat 40 kvinnliga serietecknare i denna mensantologi. Medverkande i boken: Sara Olausson, Anneli Furmark, Elin Lucassi, Emelie Östergren, Karolina Bång, Lena Ackebo, Susanne Fredlius, Tyra Blomster, Emma Rendel, Frida Ulvegren, Monica Hellström, Hanna Gustavsson, Lisa Rydberg, Jojo Falk, Stina Hjelm, Lisa Medin, Fanny Lindgren Agazzi, Julia Hansen, Joanna Hellgren, Wendel Strömbeck, Malin Biller, Siri Ahmed Backström, Lotta Sjöberg, Joanna Johnson, Lina Neidestam, Linda Spåman, Li Österberg, Matilda Ruta, Klara Wiksten, Bitte Andersson och Julia Thorell (Bokus)

Mina tankar:
För en som får anpassa större delen av sitt liv efter PMS och mens känns det viktigt att mensen avdramatiseras och även tas på allvar. När jag såg den här boken på biblioteket var det självklart att plocka med den hem.

Tyvärr blev jag ganska besviken. De flesta av seriestripparna tycker jag inte alls om. De är oinspirerande, rent av töntiga och oengagerande. Medans några få var välgjorda, informativa och underhållande.

Kvinnor ritar bara serier om mens är en bok som jag tycker är bra att den finns då mens behöver bli betraktat som något naturligt. Jag tycker dock att många serier förlöjligar mer än något annat. Vissa är riktigt bra, men i stort var det en ganska dålig bok, tyvärr.

Betyg: 1,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

2 kommentarer: