måndag 11 januari 2016

Percy Jackson - Monsterhavet, Rick RiordanTitel: Percy Jackson - Monsterhavet
Originaltitel: Percy Jackson and the Olympians - The Sea of Monsters
Författare: Rick Riordan
Utgivningsår: 2006
Förlag: Bonnier Carlsen
Sidor: 319
Genre: Äventyr, Barn/ungdom
Språk: Svenska

Handling i korthet:
"Percy har knappt hunnit hämta sig från förra sommarens blixtjakt, innan han hamnar i ett nytt svindlande äventyr! Den här gången med havsmonster, sirener och andra mytologiska figurer. Hans mål är att rädda sina kompisar och sommarlägret från undergång, men för att kunna göra det måste han hitta det gyllene skinnet, som en grym cyklop har lagt beslag på. Samtidigt flåsar andra odjur honom i hälarna, de vill gärna se att han misslyckas." (Bonnier Carlsen)

Mina tankar:
Monsterhavet är den andra boken om Percy Jackson. Det var ett bra tag sen jag läste "Född till hjälte" som är första boken i serien. Precis som då, känner jag att den här boken är för lite yngre ungdomar och mycket känns förenklat och lättlöst. Jag känner inte riktigt att jag får lära känna karaktärerna så mycket som jag vill utan berättandet fokuserar på äventyret och på grekiska mytologins figurer. För mig som är intresserad av grekisk mytologi, men inte så väldigt insatt, blir det många karaktärer att försöka sätta på plats. Lite allmänbildande kanske, men det gör att jag vissa stunder inte riktigt hänger med.

Trots att jag inte tycker berättandet är superbra, är jag ändå fascinerad av fenomenet Percy Jackson och också blandningen av grekisk mytologi och dagens samhälle. Jag kan förstå att man som tex. tioåring tycker att det här är väldigt spännande böcker. Är man lite äldre och vill ha en liknande blandning av grekisk mytologi och dagens samhälle rekomenderar jag Josephine Angelinis böcker "Helena", " Hades" och "Nemesis", de tyckte jag var riktigt bra.

Trots att jag känner att Percy är för lite yngre kommer jag nog att fortsätta beta av dem i tur och ordning, lite spännande att se vad som händer är det ju ändå.

Rekommenderas till:
Yngre äventyrsälskare och personer som gillar grekisk mytologi ihop med vår vanliga värld.

Betyg: 3/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

3 kommentarer:

 1. Min dotter som är 11 har haft Percy Jackson - Född till hjälte som högläsningsbok, så den har jag lyssnat på. Dessutom såg jag de två filmerna om Percy Jackson på DVD i höstas. Jag tycker att boken var omständlig, väldigt beskrivande utan att man ändå lärde känna personerna närmare eller fick någon bättre känsla för handlingen. Faktiskt så var filmerna bättre, särskilt den första delen. Men kul att fräscha upp den grekiska mytologin igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker faktiskt också bättre om filmerna.

   Radera
 2. Har alldeles nyss läst den första, som jag gillade, och den här som jag blev lite trött på... Kanske borde kolla upp dina tips istället :)

  SvaraRadera