torsdag 23 juli 2015

The Heir, Kiera C

The Heir på Storytel

Titel: The Heir
Originaltitel: The Heir
Författare: Kiera Cass
Utgivningsår: 2015
Förlag: Harper teen
Sidor: ?
Genre: YA, dystopi
Språk: Engelska


Handling i korthet:
Det här är den fjärde boken i "Selection" serien. (The Selection, The Elite, The One) America och Maxon har varit gifta i många år och fått fyra barn varav det äldsta barnet är en dotter, Eadlyn. Eadlyn skall en dag bli drottning och jobbar redan sida vid sida med sin far kungen Maxon. Trots att Maxon gjort allt han kunnat för landet är det fortfarande oroligheter och för att ge folket något att fokusera på och ge sin far tid att komma på en lösning på landets problem, går Eadlyn motvilligt med på att ha en egen Selection. Denna gången fylls slottet av unga män som tävlar om den blivande drottningens uppmärksamhet. Eadlyn går in i detta med inställningen att allt bara är en distraktion för landets folk och att hon minsann inte kommer att vare sig lära känna männen ifråga eller gifta sig, hon tänker snarare att hon kommer att skrämma iväg dem.

Mina tankar:
I många recensioner av denna boken som jag hört och läst så har det fokuserats på hur irriterande Eadlyn är som person. Jag var därför inte så väldigt sugen på den här boken, men när jag såg att den fanns på Storytel bestämde jag att lyssna på den ändå. Jag gillade ju faktiskt de andra böckerna i The Selection-serien. Jag fastnade med en gång i boken och hade svårt att slita mig. Eadlyn hade visst sina dåliga sidor men många gånger kunde jag förstå hennes beteende. 

Vi kan ju börja med att hon bara är 18 år och det redan är mycket ansvar som ligger på hennes axlar och även om hon har förståndiga föräldrar som uppfostrat henne väl har hon inte varit utanför slottet i den verkliga världen så mycket utan verkar mest ha blivit undervisad om landet teoretiskt. Sen hade nog många reagerat som hon om de blivit tvingade att träffa män och gifta sig om de uppfostrats till att ha friheten att få välja själv. Det kan dessutom vara svårt att släppa in personer i sitt liv, särskilt om det är mer eller mindre under tvång, och med kameror som skall dokumentera allt och sprida ut det över hela landet.

Jag tror att den person som läste upp boken tog mycket av udden av vad Eadlyn tänkte och sa, då läsaren hade en väldigt lugn och ödmjuk framtoning i sin läsning, vilket jag kanske inte skulle haft som läsare själv. Läsaren gjorde att jag gillade Eadlyn och kände en sympati för henne även om hon ibland kunde vara riktigt korkad och jag gillade även många av karaktärerna som fanns runt henne. De jag fastnade mest för var nog Eric och Kyle. Eric är inte med i själva selektionen utan är med som tolk till en av deltagarna, men han verkar så förståndig och snäll så att jag bara fastnar för honom med en gång. Kyle har vuxit upp i slottet och hamnade bland de utvalda mot sin vilja. Han och Eadlyn har inte uppskattat varandras sällskap när de vuxit upp, men de börjar sakta lära känna och tolerera varandra.

Något som jag reagerade över var att själva anledningen till att det blev en "Selection" var att distrahera invånarna i landet med detta medans kungen skulle komma på en lösning. Vilken korkad anledning!!! Hur dumma tror de att sina landsmän är och det fungerade ju uppenbarligen inte som distraktion när America och Maxon hade sin "Selection", varför skulle det fungera nu???

Men kort sagt tycker jag mycket om denna bok och ser med spänning fram emot nästa. Vem kommer Eadlyn att välja? Kommer hon att välja någon? Hur går det för hennes föräldrar? Med tvillingbrodern? Många frågor... Det känns nästan som boken tog slut mitt i, så låser man denna måste man fortsätta med nästa.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.com, AdLibris.com, Bokus.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar