tisdag 14 mars 2023

Straff, Ann-Helén Laestadius

Titel
: Straff
Serie: Sápmitrilogin #2
Författare: Ann-Helén Laestadius
Utgivningsår: 2023
Förlag: Romanus & Selling
Sidor/tid: 14 timmar 25 minuter
Genre: Roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Katharina Cohen

Handling:
Det är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts ut mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem med riset. Föräldrarna vågar inte protestera och de fina herrarna lyssnar ändå inte.

Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva, eller åtminstone försöka förtränga. Men så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt. Och det blir uppenbart att ingen har glömt.

”Straff” är en berättelse baserad på verkliga händelser kring ett av den svenska statens största svek mot samerna. Nomadskolan har krossat generationer och lett till språkförlust, skam och brutna familjeband.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken påverkar mig. Jag ligger vaken på natten och funderar över vad som utspelat sig i i Sverige och hur lite jag faktiskt vet om samer och deras liv och historia. Vilket är väldigt konstigt tycker jag.

Boken handlar om flera karaktärer som man får följa både på nomadskolan och sedan i mitten av åttiotalet. Detta att det hoppar mellan två tidslinjer och mellan flera karaktärer gör att det är svårt för mig att komma ihåg vem som är vem och även att komma in i boken. Det kan vara så att det är lättare att få koll om man läser den fysiska boken, jag lyssnade på ljudboken. Men i slutet är jag inne i boken och engagerad. Precis som Stöld är denna engagerande eftersom det utgår från barn samtidigt som jag tycker att den är enormt lärorik och intressant. Den är också otroligt diskussionsvänlig.

Även om den kan kännas tung att läsa kan jag bara rekommendera denna varmt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar