torsdag 8 december 2022

Aska, Ragnar Jónasson

Titel
: Aska
Serie: Det mörka Island #2
Författare: Ragnar Jónasson
Utgivningsår: 2011 (2021)
Förlag: Modernista
Sidor/tid: 8 timmar 8 minuter
Genre: Kriminalroman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Viktor Åkerblom

Handling:
En man hittas brutalt ihjälslagen på stranden till en fridfull fjord på norra Island. En ung journalist lämnar Reykjavík för att utforska fallet på egen hand, omedveten om att en oskyldig människas liv står på spel.

På den minimala polisstationen i Siglufjörður kämpar Ari Þór Arason och hans kollegor med ett alltmer förbryllande fall, samtidigt som den arktiska sommarens 24-timmarsljus börjar förvandlas till mörker av ett askmoln från ett vulkanutbrott - och samtidigt som polisernas egna, personliga problem driver dem till deras yttersta gräns.
Vilka hemligheter har den döda mannen burit på, och vad döljer den unga journalisten? Medan outtalade fasor från det förflutna hotar dem alla, och mörkret djupnar, blir utredningen till en kamp mot klockan för att hitta mördaren innan ytterligare någon mister livet.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
För ca ett år sedan läste jag första boken om polisstationen på norra Island. Den tyckte jag var mycket bra och stämningsfull. När jag gav mig på denna boken hade jag inte kollat upp den tillräckligt och trodde att det var ännu en vinterbok från Island. Istället utspelar sig denna under sommaren under ett vulkanutbrott. Lite besviken på att det inte var vinter fortsatte jag ändå att lyssna.

Det är precis som i första boken en massa namn och karaktärer som jag har svårt att hålla koll på, men berättelsen är ändå spännande. Men framförallt är det väldigt lättlyssnat och det går fort att komma igenom då det är en ganska kort bok ändå. På knappt två dagar tar boken slut. Jag tycker inte den är lika bra som den första boken, men den var absolut helt okej att sluka så där snabbt. Kommer det fler böcker på svenska i den serie kommer jag absolut att fortsätta, under tiden kommer jag dock att ge mig på andra böcker Jónasson har skrivit. Redan i december faktiskt, då tänker jag att lyssna på Utlämnad och denna gången vet jag att boken är vintrig.

Kort sagt en lättillgänglig kriminalhistoria som utspelar sig på Island och är så där lite lagom spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar