tisdag 30 mars 2021

Tisdagstrion - Barnboksfavoriter

 


Veckans tisdagstrio från Ugglan & Boken handlar om barnboksfavoriter. Jag har jobbat på förskola i 15 år och gissa om jag läst många bra barnböcker där. Sedan finns ju favoriter från när jag själv var liten och även från när mina barn var små. Att bara välja tre känns så futtigt, men jag tar ändå tre av mina favoriter för de riktigt små barnen. De är klassiker vid det här laget, men det finns ju en anledning till att de blivit det.


Sagan om den lilla Gumman, Elsa Beskow
Elsa Beskows böcker är så vackra och nostalgiska, så hur kan man inte älska dem. När jag var liten hade vi en läsebok med Beskows bilder och historier. Vad jag älskade att sitta och titta i den, redan innan jag kunde läsa. 

De ger också en inblick i en annan tid. Sagan om den lilla gumman är bara en av favoriterna och den lästes/berättades flitigt på jobbet. Inte många små barn vet vad en "stäva" är. Men när man läser boken för de små är det alltid lika spännande när den lilla gumman kommer och ropar "Schaas katta" och det är lika sorgligt varje gång att se katten ensam i ett ett träd. 


Raska på, Alfons Åberg! Gunilla Bergström
Alfons Åberg-böckerna har jag också en nostalgisk koppling till då jag fick dem lästa för mig som liten. Men jag har även läst och åter läst dem både för mina egna barn och i jobbet. De står sig än. 

Den här "Raska på, Alfons Åberg" är extra spännande då pappa Åberg blir riktigt irriterad i morgonrutinerna när Alfons gör annat. De flesta barn kan nog relatera till det. Det blir ju extra spännande om man sitter tryggt och mysigt i läshörnan och läsaren faktiskt höjer rösten och låter arg till: "Inga mer skall bara... Kom genast nu" Har många goa minnen till den här boken, särskilt från jobbet, med många härliga samtal till och om boken.


Snurran äter Ketchup, Eva Bergström
Har ni någon gång träffat på någon som skall ha ketchup till all mat. Jag har ett sådant barn. Därför blir denna boken om Snurran som bara älskar sin ketchup extra rolig. Snurran är en ganska obstinat katt som går sin egen väg och vill ha saker på sitt sätt. Bilderna och texten säger så mycket om frustrationen både hos Snurran och föräldrarna och det blir härligt igenkännande och humoristiskt. 



söndag 28 mars 2021

Att läsa i April

Det där med att hålla en rimlig TBR är väl överskattat. Här har jag en del att välja på som jag kan njuta av under April månad.  Första helgen är ju ändå en långhelg, då kan man ju läsa mycket, eller...!?! 

Goodreads Choice Awards utmanings-böcker:

  • The Glass Hotel, Emily st. John Mandel
  • De bortglömda namnens bok, Kristin Harmel

Svensk Klassikerutmaningsbok:
  • Jerusalem, Selma Lagerlöf (påbörjad i februari)

Bokcirkelbok:
  •  -


Fysisk TBR:
  • Dear Fahrenheit 451, Annie Spence
  • Jerusalem, Selma Lagerlöf
Ljudbok:
  • Björnstad, Fredrik Backman (Påbörjad i Mars)
  • Strandläsning, Emily Henry
  • The Queen of Blood, Sarah Beth Durst
  • The Rose Code, Kate Quinn
  • Black Sun, Rebecca Roanhorse
  • All systems red, Martha Wells
  • The Glass Hotel, Emily st. John Mandel
  • De bortglömda namnens bok, Kristin Harmel

torsdag 25 mars 2021

The Four Winds, Kristin Hannah

Titel
: The four winds
Serie: -
Författare: Kristin Hannah
Utgivningsår: 2021
Förlag: Pan Macmillan
Sidor/tid: 15 timmar 1 minut
Genre: Historisk Roman
Språk: Engelska

Ljudbok
Inläsare: Julia Whelan

Handling:
She will discover the best of herself in the worst of times . . .

Texas, 1934. Elsa Martinelli had finally found the life she'd yearned for. A family, a home and a livelihood on a farm on the Great Plains. But when drought threatens all she and her community hold dear, Elsa's world is shattered to the winds.

Fearful of the future, when Elsa wakes to find her husband has fled, she is forced to make the most agonizing decision of her life. Fight for the land she loves or take her beloved children, Loreda and Ant, west to California in search of a better life. Will it be the land of milk and honey? Or will their experience challenge every ounce of strength they possess?

From the overriding love of a mother for her child, the value of female friendship and the ability to love again - against all odds, Elsa's incredible journey is a story of survival, hope and what we do for the ones we love.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Jag undrar om inte Kristin Hannah börjar bli en riktig favoritförfattare för mig. Detta är tredje boken av henne som jag läser och jag är lika tagen av denna som av Näktergalen och Himmel över Alaska. 

Boken handlar först och främst om starka kvinnor som kämpar emot alla odds. Men den handlar också om vänskapsband och om natur och ett klimat som är tufft mot sina invånare. Mycket av samma tema som i de andra böckerna jag läst av henne. Man får vara med om hopp, tvivel och djup sorg, men även små glädjeämnen. Boken är väldigt mänsklig och berör mig på djupet. Den får mig att tänka och reflektera och jämföra med hur jag har det och hur världen ser ut nu. Den får mig även att reflektera över hur det är att tvingas vara på flykt och bli illa ansedd.

I den här boken får vi följa Elsa, som ingen tror på och som växlar mellan att tro på vad andra säger och att kämpa för att stå upp för sig själv. När hon sedan blir mamma finns det inga gränser för vad hon kan göra. Som mamma, att läsa om hur en annan mamma kämpar för att ge sina barn det de behöver och inte riktigt nå hela vägen, det krossar hjärtat på mig. Ångestfylld är bara förnamnet. Det blir en känslomässig bergochdalbana och trots att jag är helt fast i boken är jag tvungen att pausa ibland, för att inte fastna i någon form av förtvivlan. Kristin Hannah är verkligen bra på att berätta så att det känns, på det allra bästa sätt.

tisdag 23 mars 2021

Tisdagstrion - I rättvisans tjänst

Då är vi redan på vecka 12 det här året. Temat för veckans Tisdagstrio från Ugglan & Boken är I rättvisans tjänst 

Här finns ju lite att välja på, så det är nästan svårt att begränsa till tre. Jag tycker ofta det är roligt att läsa/lyssna på deckare, kriminalromaner och liknande, men det är väldigt sällan jag älskar dem. Här är iallafall tre som jag uppskattat det senaste.

Döden på Nilen, Agatha Christie
Den här boken skall komma som film till hösten, kanske, beroende på pandemin antar jag. Men boken är riktigt bra. Hercule Poirot, den lille Belgiske Detektiven, får den här gången lösa ett mysterium i Egypten.

Linnet Ridgeway är kvinnan som har allt: skönhet, pengar, intellekt och charm. Hon kunde ha fått vem som helst men väljer fästmannen till sin bästa väninna Jackie. För att bli kvitt den förkrossade Jackie flyr Linnet utomlands med sin nyblivne make. Ombord på en lyxångare längs Nilen förväntar de sig lata, soldränkta dagar. Men Jackie har förföljt dem och seglatsen förvandlas till en klaustrofobisk mardröm. Detektiven Hercule Poirot semestrar på samma fartyg. När en av de två kvinnorna hittas mördad i sin hytt blir Poirot tvungen att agera.

Offer 2117, Jussi Adler-Olsen
Del 8 i serien om gruppen på Avdelning Q, nere i källaren hos Köpenhamnspolisen. I denna försöker Mørk, Rose och Gordon, hjälpa Assad med hans förflutna som här börjar komma upp i dagsljuset. Det är en riktigt spännande bok där alla är med i spelet igen efter att ha blivit lite slitna i föregående böcker. Det roligaste med denna boken är att man får reda på mer om Assad, som enligt mig är den största behållningen i den här serien. 

I över 10 år har Assad arbetat tillsammans med Carl Mørck och Rose på Köpenhamnspolisens cold case-avdelning. Men vet de egentligen vem han är? Under årens lopp har Assad överraskat med kunskaper i de mest oväntade ämnen, han talar en rad olika språk och kan oskadliggöra en fiende på ett ögonblick. Var kommer han ifrån? Vilka hemligheter bär han på? I "Offer 2117" får vi svaren. Det här är Assads historia.


Hetta, Jane Harper
Den här boken blev jag nog tipsad om på någon tisdagstrio faktiskt. Den utspelar sig i Australien under en riktigt torr och varm period. Poliskommissarie Aaron Falk åker tillbaka till sin hemstad för att närvara vid begravningen av en barndomsvän. För att vara snäll mot vännens föräldrar börjar han undersöka omständigheterna krig dödsfallet och naturligtvis är inte allt riktigt som det ser ut. En riktigt spännande bok.

Australien härjas av en svår torka och invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas dagligen fatta desperata beslut på grund av vattenbristen. Under mystiska omständigheter tar Luke Hadler livet av sin familj och sedan sig själv. Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade även en mörk hemlighet. Under århundradets värsta torka börjar Falk ifrågasätta vad som verkligen hände med Luke. Han bär på en bestämd känsla av att något inte stämmer – men ju mer han nystar i fallet, desto mer börjar gamla sår att blöda. Sedan länge begravda lögner tar sig upp till ytan, och Falk tvingas konfronteras med sina egna värsta minnen.

söndag 21 mars 2021

BBC 100 böcker x2

Nu har jag sett en lista både hos C.R.M Nilsson och Vargnatts bokhylla och blev sugen på att kolla hur många av listans böcker jag har läst. BBC skall tydligen låtit folk rösta fram de bästa 100 böckerna och det skall då ha genererat denna lista. Men när jag googlar för att hitta originalet, hittar jag en annan lista. Så jag gör båda två, bara för att det är så kul med listor på böcker.

De som jag vill läsa kursiverar jag och de som redan är lästa gör jag fetstilade.

1. Pride and Prejudice – Jane Austen
2. The Lord of the Rings – JRR Tolkien
3. Jane Eyre – Charlotte Bronte
4. Harry Potter series – JK Rowling
5. To Kill a Mockingbird – Harper Lee
6. The Bible
7. Wuthering Heights – Emily Brontë
8. Nineteen Eighty Four – George Orwell
9. His Dark Materials – Philip Pullman

10. Great Expectations – Charles Dickens
11. Little Women – Louisa M Alcott
12. Tess of the D’Urbervilles – Thomas Hardy
13. Catch 22 – Joseph Heller

14. Complete Works of Shakespeare
15. Rebecca – Daphne Du Maurier
16. The Hobbit – JRR Tolkien

17. Birdsong – Sebastian Faulks
18. Catcher in the Rye – JD Salinger
19. The Time Traveller’s Wife – Audrey Niffenegger
20. Middlemarch – George Eliot
21. Gone With The Wind – Margaret Mitchell
22. The Great Gatsby – F Scott Fitzgerald
23. Bleak House – Charles Dickens
24. War and Peace – Leo Tolstoy
25. The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams
26. Brideshead Revisited – Evelyn Waugh
27. Crime and Punishment – Fyodor Dostoyevsky
28. Grapes of Wrath – John Steinbeck
29. Alice in Wonderland – Lewis Carroll
30. The Wind in the Willows – Kenneth Grahame
31. Anna Karenina – Leo Tolstoy
32. David Copperfield – Charles Dickens
33. Chronicles of Narnia – CS Lewis
34. Emma – Jane Austen
35. Persuasion – Jane Austen
36. The Lion, The Witch and The Wardrobe – CS Lewis

37. The Kite Runner – Khaled Hosseini
38. Captain Corelli’s Mandolin – Louis De Bernieres
39. Memoirs of a Geisha – Arthur Golden
40. Winnie the Pooh – AA Milne
41. Animal Farm – George Orwell
42. The Da Vinci Code – Dan Brown
43. One Hundred Years of Solitude – Gabriel Garcia Marquez
44. A Prayer for Owen Meaney – John Irving
45. The Woman in White – Wilkie Collins
46. Anne of Green Gables – LM Montgomery
47. Far From The Madding Crowd – Thomas Hardy
48. The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood
49. Lord of the Flies – William Golding

50. Atonement – Ian McEwan
51. Life of Pi – Yann Martel
52. Dune – Frank Herbert
53. Cold Comfort Farm – Stella Gibbons
54. Sense and Sensibility – Jane Austen
55. A Suitable Boy – Vikram Seth
56. The Shadow of the Wind – Carlos Ruiz Zafon
57. A Tale Of Two Cities – Charles Dickens
58. Brave New World – Aldous Huxley
59. The Curious Incident of the Dog in the Night-time – Mark Haddon
60. Love In The Time Of Cholera – Gabriel Garcia Marquez
61. Of Mice and Men – John Steinbeck
62. Lolita – Vladimir Nabokov
63. The Secret History – Donna Tartt
64. The Lovely Bones – Alice Sebold
65. Count of Monte Cristo – Alexandre Dumas
66. On The Road – Jack Kerouac
67. Jude the Obscure – Thomas Hardy
68. Bridget Jones’ Diary – Helen Fielding
69. Midnight’s Children – Salman Rushdie
70. Moby Dick – Herman Melville
71. Oliver Twist – Charles Dickens
72. Dracula – Bram Stoker
73. The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett
74. Notes From A Small Island – Bill Bryson
75. Ulysses – James Joyce
76. The Bell Jar – Sylvia Plath

77. Swallows and Amazons – Arthur Ransome
78. Germinal – Emile Zola
79. Vanity Fair – William Makepeace Thackeray
80. Possession – AS Byatt
81. A Christmas Carol – Charles Dickens
82. Cloud Atlas – David Mitchell
83. The Color Purple – Alice Walker
84. The Remains of the Day – Kazuo Ishiguro
85. Madame Bovary – Gustave Flaubert
86. A Fine Balance – Rohinton Mistry
87. Charlotte’s Web – EB White
88. The Five People You Meet In Heaven – Mitch Albom
89. Adventures of Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle inte läst alla än
90. The Faraway Tree Collection – Enid Blyton
91. Heart of Darkness – Joseph Conrad
92. The Little Prince – Antoine De Saint-Exupery
93. The Wasp Factory – Iain Banks
94. Watership Down – Richard Adams
95. A Confederacy of Dunces – John Kennedy Toole
96. A Town Like Alice – Nevil Shute
97. The Three Musketeers – Alexandre Dumas
98. Hamlet – William Shakespeare
99. Charlie and the Chocolate Factory – Roald Dahl
100. Les Miserables – Victor Hugo
 

30 stycken böcker lästa från första listan. Här kommer den andra listan:

In April 2003 the BBC's Big Read began the search for the nation's best-loved novel, and we asked you to nominate your favourite books. (https://www.bbc.co.uk/arts/bigread/top100_2.shtml)

1. The Lord of the Rings, JRR Tolkien
2. Pride and Prejudice, Jane Austen
3. His Dark Materials, Philip Pullman
4. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Douglas Adams
5. Harry Potter and the Goblet of Fire, JK Rowling
6. To Kill a Mockingbird, Harper Lee
7. Winnie the Pooh, AA Milne
8. Nineteen Eighty-Four, George Orwell
9. The Lion, the Witch and the Wardrobe, CS Lewis
10. Jane Eyre, Charlotte Brontë

11. Catch-22, Joseph Heller
12. Wuthering Heights, Emily Brontë
13. Birdsong, Sebastian Faulks
14. Rebecca, Daphne du Maurier
15. The Catcher in the Rye, JD Salinger

16. The Wind in the Willows, Kenneth Grahame
17. Great Expectations, Charles Dickens
18. Little Women, Louisa May Alcott

19. Captain Corelli's Mandolin, Louis de Bernieres
20. War and Peace, Leo Tolstoy
21. Gone with the Wind, Margaret Mitchell
22. Harry Potter And The Philosopher's Stone, JK Rowling
23. Harry Potter And The Chamber Of Secrets, JK Rowling
24. Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban, JK Rowling
25. The Hobbit, JRR Tolkien

26. Tess Of The D'Urbervilles, Thomas Hardy
27. Middlemarch, George Eliot
28. A Prayer For Owen Meany, John Irving
29. The Grapes Of Wrath, John Steinbeck
30. Alice's Adventures In Wonderland, Lewis Carroll
31. The Story Of Tracy Beaker, Jacqueline Wilson
32. One Hundred Years Of Solitude, Gabriel García Márquez
33. The Pillars Of The Earth, Ken Follett
34. David Copperfield, Charles Dickens
35. Charlie And The Chocolate Factory, Roald Dahl
36. Treasure Island, Robert Louis Stevenson
37. A Town Like Alice, Nevil Shute
38. Persuasion, Jane Austen
39. Dune, Frank Herbert
40. Emma, Jane Austen
41. Anne Of Green Gables, LM Montgomery

42. Watership Down, Richard Adams
43. The Great Gatsby, F Scott Fitzgerald
44. The Count Of Monte Cristo, Alexandre Dumas

45. Brideshead Revisited, Evelyn Waugh
46. Animal Farm, George Orwell
47. A Christmas Carol, Charles Dickens
48. Far From The Madding Crowd, Thomas Hardy
49. Goodnight Mister Tom, Michelle Magorian
50. The Shell Seekers, Rosamunde Pilcher
51. The Secret Garden, Frances Hodgson Burnett
52. Of Mice And Men, John Steinbeck
53. The Stand, Stephen King
54. Anna Karenina, Leo Tolstoy
55. A Suitable Boy, Vikram Seth
56. The BFG, Roald Dahl
57. Swallows And Amazons, Arthur Ransome
58. Black Beauty, Anna Sewell
59. Artemis Fowl, Eoin Colfer
60. Crime And Punishment, Fyodor Dostoyevsky
61. Noughts And Crosses, Malorie Blackman
62. Memoirs Of A Geisha, Arthur Golden
63. A Tale Of Two Cities, Charles Dickens
64. The Thorn Birds, Colleen McCollough
65. Mort, Terry Pratchett
66. The Magic Faraway Tree, Enid Blyton
67. The Magus, John Fowles
68. Good Omens, Terry Pratchett and Neil Gaiman
69. Guards! Guards!, Terry Pratchett
70. Lord Of The Flies, William Golding
71. Perfume, Patrick Süskind
72. The Ragged Trousered Philanthropists, Robert Tressell
73. Night Watch, Terry Pratchett
74. Matilda, Roald Dahl
75. Bridget Jones's Diary, Helen Fielding
76. The Secret History, Donna Tartt
77. The Woman In White, Wilkie Collins
78. Ulysses, James Joyce
79. Bleak House, Charles Dickens
80. Double Act, Jacqueline Wilson
81. The Twits, Roald Dahl
82. I Capture The Castle, Dodie Smith
83. Holes, Louis Sachar
84. Gormenghast, Mervyn Peake
85. The God Of Small Things, Arundhati Roy
86. Vicky Angel, Jacqueline Wilson
87. Brave New World, Aldous Huxley
88. Cold Comfort Farm, Stella Gibbons
89. Magician, Raymond E Feist
90. On The Road, Jack Kerouac
91. The Godfather, Mario Puzo
92. The Clan Of The Cave Bear, Jean M Auel
93. The Colour Of Magic, Terry Pratchett
94. The Alchemist, Paulo Coelho
95. Katherine, Anya Seton
96. Kane And Abel, Jeffrey Archer
97. Love In The Time Of Cholera, Gabriel García Márquez
98. Girls In Love, Jacqueline Wilson
99. The Princess Diaries, Meg Cabot
100. Midnight's Children, Salman Rushdie

Här hade jag bara läst 26 böcker, men har jag inget att läsa är här ju hur många tips som helst.

torsdag 18 mars 2021

Nattavaara, Thomas Engström, Margit Richert

Titel
: Nattavaara
Serie: Nordmark #1
Författare: Thomas Engström, Margit Richert
Utgivningsår: 2020
Förlag: Bokfabriken
Sidor/tid: 11 timmar 42 minuter
Genre: Dystopi
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Jonas Malmsjö

Handling:
Erik hittar föräldrarna döda i bastun. Eftersom grannarna i byn fruktar en ny epidemi blir Erik bannlyst, och med sin lillasyster Sofia i släptåg tvingas han till en farofylld vandring mot Kiruna. Där finns jarlen - och Eriks enda chans att vinna tillbaka gården.

Torparen Marja, tidigare mellanchef i hemtjänsten, blir tillfångatagen av ett kriminellt gäng som hemsöker de norrbottniska skogsbygderna. Samtidigt har hennes man Mårten spårlöst försvunnit. Nu måste hon ställa sig in hos sina fångvaktare och försöka bli en av dem för att överleva.
 
NATTAVAARA är den första delen i en fängslande trilogi om Nordmark, en storslagen vision om en nära framtid där klimatkatastrofer, pandemier och finanskriser slitit ­sönder samhället. Norrbotten har brutit sig loss från ­Sverige och styrs av en enväldig jarl. På landsbygden ­råder hungers­nöd, och invånarna för en ständig kamp för att överleva i en värld där medmänsklighet eller hänsynslöshet kan vara skillnaden mellan liv och död.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
En svensk dystopi har jag aldrig läst förr, vad jag minns. Jag tror det var bokomslaget som lockade mig först, sen att den utspelar sig i de allra nordligaste delarna av Sverige.  

Premissen är spännande och boken börjar intressant. Man kastas in i handlingen och den växlar framförallt mellan Marjas och Eriks liv. Båda spåren är lika fängslande att följa. I den framtid, i det norra Sverige där de befinner sig, är det inte lätt att leva. Allt som vi tar för givet, som el, internet, rinnande vatten har i stort sett försvunnit när klimat och samhället har brakat ihop. Dessutom verkar olika pandemier lamslagit samhället och satt skräck i befolkningen. Idén är hur spännande som helst. Skulle vår framtid kunna se ut så här?

När jag läser är det svårt att se vart handlingen är på väg i serien. Är det bara att få se det allmänna livet i det här dystopiska samhället eller finns det något mer? Emellanåt känner jag också att det blir lite överdrivet med knark och sprit och råhet för att beskriva hur tufft de har det i den här världen. För mig känns det som att det trycks upp i ansiktet hela tiden, istället för att visa på andra sätt som gör livet hårt. 

Men i stort är det en helt okej bok, som jag nyfiket väntar på att få se hur fortsättningen kommer att se ut.


tisdag 16 mars 2021

Tisdagstrion - Irland

Veckans Tisdagstrio från Ugglan & Boken går på temat Irland. Den var inte alltför lätt, men jag fick till det tillslut denna veckan också.

En bok som utspelar sig till viss del på Irland är Normala Människor av Sally Rooney. Sally är dessutom från Irland själv, så dubbel koppling till landet med denna boken. Tyvärr avskydde jag boken, så den är inget jag rekommenderar. Många andra verkar dock älska den.

Enligt mig så var den seg och jag uppskattade inte att följa några ungdomar som betedde sig illa mot varandra och emellanåt kallade det kärlek.

Connell och Marianne växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon rik men ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra, kort därefter gör de slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt. Rooney skildrar livet som det levs just nu. "Normala människor" är en roman om kärlek, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv.

Sen har vi en författare som föddes i Clontarf norr om Dublin (enl. Wikipedia) Abraham "Bram" Stoker. Författaren till Dracula, som inte utspelar sig alls på Irland om jag minns rätt, men som sagt, författaren kommer därifrån.

Dracula är en kul klassiker att ha läst. Minns att jag tyckte den var intressant, men att vissa partier var ganska långdragna.

Jonathan Harker skickas av sin advokatfirma till ett slott i Transsylvanien, för att på plats hjälpa en klient, greve Dracula, med dennes önskemål om att bosätta sig i England. Lokalbefolkningen reagerar med vidskepelse och skräck när Harker berättar vart han är på väg. Innanför slottets murar finner Harker greven märklig. Dracula är blek, mager, och beter sig konstigt. När Harker rakar sig och det uppstår blodvite, gör greven ett plötsligt utfall mot Harkers hals. Strax efter denna incident blir Harker förförd av tre mordiska kvinnor, och han undkommer knappt med livet i behåll. Efter detta förstår Harker att kvinnorna, och greven, är vampyrer. Förbannade nattens varelser, som livnär sig på blod från människor. Harker lyckas ta sig från slottet och reser till England. Greve Dracula gör kort därefter samma resa.

En bok som jag inte läst än men som står och väntar i hyllan är Stängd Kista av Sophie Hannah. Sophie Hannah skall ha handplockats av Agatha Christies familj för att fortsätta att skriva om Hercule Poirot i Agathas anda. I denna skall Poirot visst befinna sig på Irland.

Hercule Poirot återvänder i ett nytt briljant mordmysterium som bara kan lösas av den belgiske detektiven och hans små grå celler .

Irland, sommaren 1929. Edward Catchpool och Hercule Poirot bjuds in till Lillieoak, den kända författarinnan lady Athelinda Playfords residens. Väl på plats inser de att de inte är de enda gästerna på godset. Däremot inser ingen av de inbjudna vad lady Athelindas intentioner är förrän det är för sent ...


söndag 14 mars 2021

Nyfiken på: Roskoden av Kate Quinn


Författarinnan till Kodnamn Alice och Jägarinnan har skrivit den här boken som ges ut nu under våren. De två föregående böckerna har jag tittat på flera gånger men ännu inte läst. Nu blir jag nyfiken på den här boken. Skall detta bli den första boken jag läser av Kate Quinn tro? 

Mitt under brinnande krig möts tre kvinnor på en gård ute på den engelska landsbygden för att knäcka de tyska militära koderna.

Året är 1940 och England förbereder sig för att bekämpa nazisterna. Tre sinsemellan väldigt olika kvinnor, Osla, Mab och Beth, kallas till den mystiska lantliga gården Bletchley Park där Storbritanniens främsta hjärnor tränas för att kunna knäcka de tyska militära koderna. Men kriget, förlusterna och hemlighetsmakeriet sliter på de tre vännerna och Osla, Mab och Beth blir till slut bittra fiender.

Efter kriget, samtidigt som kronprinsessan Elizabeth ska gifta sig med sin Philip, förs de tre samman igen av ett krypterat brev. En mystisk förrädare från Bletchley Park-tiden har dykt upp, och nu måste Osla, Mab och Beth lägga fiendeskapet åt sidan och tillsammans knäcka en sista kod.


torsdag 11 mars 2021

Offer 2117, Jussi Adler-Olsen

Titel
: Offer 2117
Serie: Avdelning Q #8
Författare: Jussi Adler-Olsen
Utgivningsår: 2019
Förlag: Bonnier Audio Ljudbok
Sidor/tid: 16 timmar 52 minuter
Genre: Kriminalroman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Stefan Sauk

Handling:
I över 10 år har Assad arbetat tillsammans med Carl Mørck och Rose på Köpenhamnspolisens cold case-avdelning. Men vet de egentligen vem han är? Under årens lopp har Assad överraskat med kunskaper i de mest oväntade ämnen, han talar en rad olika språk och kan oskadliggöra en fiende på ett ögonblick. Var kommer han ifrån? Vilka hemligheter bär han på? I "Offer 2117" får vi svaren. Det här är Assads historia.


Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Jag hade nästan börjat tröttna lite på denna serie. De karaktärer som gjorde historierna läsvärda, mådde dåligt och hade tappat gnistan och var inte alls lika roliga att läsa om. 

Här, i Offer 2117, är de tillbaka med råge. Vilket jag tycker är så kul eftersom jag inte läser dessa böcker för själva kriminalfallen, utan för gänget på avdelning Q. Den här boken utmärker sig dock. Fallet blev intressant eftersom det till viss del handlar om Assad, karaktären som gör mest för läsvärdheten av böckerna. Min nyfikenhet på Assads dimhöljda förflutna, som behandlas i denna bok, gjorde också att denna historien fick ett driv som de senaste böckerna har saknat. Kommer det någon mer bok i serien kommer jag definitivt att läsa den, det hade jag inte trott för några månader sedan.

tisdag 9 mars 2021

Tisdagstrion - Musik i böckernas värld

Veckans Tisdagstrio från Ugglan & boken var så svår att jag inte trodde jag skulle kunna hitta en enda bok på temat. 

Temat lyder: 
Musik i böckernas värld

Efter ett letande bland mina böcker och lite hjärnverksamhet lyckades jag till sist få ihop tre och är så glad över det.


Midnattsbiblioteket, Matt Haig. Den här boken handlar om en tjej som inte är sugen på att leva längre. Hon får då komma till Midnattsbiblioteket, där hon kan få pröva på sitt liv om hon hade tagit andra beslut, andra vägar i livet. Ett av dessa liv hon får pröva på (om jag minns rätt) är ett liv som sångerska, hade hon blivit lycklig om hon valt den vägen i livet?


Balladen om Sångfåglar & Ormar, Suzanne Collins är boken om President Snow från Hungerspelen. Här är han ung och får hjälpa till att utveckla Hungerspelen när de var ganska nya. Det är inte bara titeln som relaterar till veckans tema. I boken finns också en sång som senare återkommer i Hungerspelstriologin. Här får man reda på var den sången kommer ifrån.



The Phantom of the Opera, Leroux Gaston handlar om musik och utspelar sig på en Opera. Fantomen på Operan tränar upp Christine till att bli en fantastisk sångerska, samtidigt som han försöker styra Operan från skuggorna. 

Den är ju kanske mer känd som en fantastisk musikal. Boken är bra, men musikalen är bättre. Musikalen finns även som film.

söndag 7 mars 2021

Nyfiken på; Dear Fahrenheit, Annie Spence

 

Den här boken vill jag ha! Såklart vill jag läsa en Bibliotekaries tankar och brev till böcker hon läst. Är så galet nyfiken på den här! Såg den på Adlibris bokrea, men den tog slut innan jag fick tag på den. 

In Dear Fahrenheit 451, librarian Annie Spence has crafted love letters and breakup notes to the iconic and eclectic books she has encountered over the years. From breaking up with The Giving Tree (a dysfunctional relationship book if ever there was one), to her love letter to The Time Traveler's Wife (a novel less about time travel and more about the life of a marriage, with all of its ups and downs), Spence will make you think of old favorites in a new way. Filled with suggested reading lists, Spence's take on classic and contemporary books is very much like the best of literature--sometimes laugh-out-loud funny, sometimes surprisingly poignant, and filled with universal truths.

torsdag 4 mars 2021

Nässlorna blomma, Harry Martinson

Titel: Nässlorna blomma
Serie: Martin Tomasson #1
Författare: Harry Martinson
Utgivningsår: 1935
Förlag: Saga Egmont Ljudbok
Sidor/tid: 8 timmar 47 minuter
Genre: Klassiker
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Torsten Wahlund

Handling:
Nässlorna blomma är än idag en ovanligt omskakande läsupplevelse. Å ena sidan skildrar berättelsen om sockenpojken Martin Tomasson och hans öden på de gårdar där han ackorderas ut en ensamhet som ter sig närmast avgrundsdjup. Han förlorar ju i stort sett alla människor som betyder någonting för honom: båda föräldrarna, den älskade storasystern och så till slut fröken Tyra på "hemmet". Bokens sista mening lyder: "Nej! Hon är död!!!" Å andra sidan gestaltar Nässlorna blomma lika övertygande Martins envisa och okuvliga överlevnadsvilja, hans förmåga att trots allt söka det ljusa i tillvaron.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken är en vemodig läsning. Visst blir man berörd av den lille pojken som inte får något riktigt hem någonstans. Men jag tycker att språket är jobbigt och ibland alltför poetiskt och målande och det svamlar ut i sidospår som jag tappar intresset på.

Den här boken förstärker många av mina fördomar om svenska klassiker. Det är eländigt och tradigt och inget jag egentligen gillar. Sen är den historiska aspekten intressant och jag tycker det är roligt att ha läst den.

tisdag 2 mars 2021

Att läsa i Mars

 



Goodreads Choice Awards-böcker:

  • The Glass Hotel, Emily st. John Mandel
  • The Pull of the Stars, Emma Donoghue
Svensk Klassiker
  • Jerusalem, Selma Lagerlöf (påbörjad i februari)

Bokcirkelbok
  •  -

Fysisk TBR
  • Peter Pan, J.M. Barrie (påbörjad i December)
  • Jerusalem, Selma Lagerlöf


Ljudbok
  • Nattavaara, Thomas Engström, Margit Richert
  • The Four Winds, Kristin Hannah
  • Björnstad, Fredrik Backman
  • Offer 2117, Jussi Adler Olsen (påbörjad i februari)
  • The Glass Hotel, Emily st. John Mandel
  • The Pull of the Stars, Emma Donoghue