tisdag 25 augusti 2020

Främlingen, Diana Gabaldon

Titel
: Främlingen
Originaltitel: Outlander
Serie: Outlander #1
Författare: Diana Gabaldon
Utgivningsår: 1991
Förlag: Bookmark förlag
Sidor/tid: 735 sidor
Genre: tidsresor, kärlek, historisk
Språk: SvenskaHandling:
Andra världskriget är över och Claire Randall och hennes man reser till Skottland för att lära känna varandra igen efter krigsårens påtvingade separation. Vid en utflykt till häxringen Craigh na Dun hemsöks Claire av magiska krafter som ett viljelöst offer dras hon in i en klyfta i stenformationerna.Tidsresan har börjat. Året är nu 1743. Claire är en främling i en oförsonlig tid. De skotska klanerna kämpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten. Claire misstänks vara engelsk spion och tas till fånga av klanen MacKenzie. Hon möter nu Jamie Fraser som blir hennes beskyddare och älskare. Mellan dem växer en passion som är starkare än tid och rum. Claire inser att Jamie är mannen hon väntat på i hela sitt liv. Med fruktan ser hon fram mot den stund då hon måste välja mellan honom och att återvända till sin egen tid

Mina åsikter:
Karaktärer: /55
Handling: 5/5
Världsbygge: 5/5
Intressant: 5/5
Mitt nöje: 5/5

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Det här var en omläsning av boken, trots att jag ännu inte kommit igenom hela serien. Men boken var minst lika bra som jag kommer ihåg det. Det är rått och skitigt och mycket spännande många gånger. Det är mycket som jag glömt men ännu mer som jag faktiskt kommer ihåg, vilket är ovanligt för mig. Numera blandas många scener med tv-seriens bilder och karaktärerna där har blivit karaktärerna i boken. 

En del scener är episka om än inte alltid så trevliga. 
 
⭐⭐⭐⭐⭐

Går att köpa på Adlibris.com, Bokus.com

2 kommentarer:

  1. Har också varit lite sugen på en omläsning av den trots att jag inte ens läst alla böcker i serien :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja, jag såg det. Den är helt klart värd att läsa om, även om man inte orkat plöja alla enorma böcker som kommer efter.

      Radera