onsdag 7 november 2018

Xirianas gåta, Joseph A. Davis

Titel: Xirianas gåta
Originaltitel: Xirianas gåta
Serie: Markus av Trolyrien
Författare: Joseph A. Davis
Utgivningsår: 2018
Förlag: Pärlan förlag
Sidor/tid: 379 sidor
Genre: Barn och ungdom, fantasy
Språk: Svenska

Recensionsexemplar! Tack!

Handling:
Det drar ihop sig i Valarien. Den märkliga gråsjukan sprider sig snabbt och hotar att sluka landet. Sythkor – ondskefulla växter från Mardurien – suger livskraften ur världen. Samtidigt har Xiriana, kréernas mystiska ökengudinna, ett fast grepp om prins Albrak. Hon menar att hon kan göra honom till en trollkarl lika mäktig som hans urfader Albior, menvad är hennes verkliga planer?

Mitt i allt detta befinner sig Markus av Trolyrien, ditkallad för att försvaralandet mot Marduriens monster. Kan Albrak räddas och framför allt, kan Valarien räddas från Marduriens mörker? När allt är tomhet, vad är vägen framåt? Har kung Josua en plan, eller är allt förlorat?

Mina tankar:
Det här är tredje boken om Markus av Trolyrien och Markus kallas återigen till Valarien och den här gången är det riktigt illa. Hotet är mer en realitet och berättelsen har fått en mörkare ton och det glättiga och tokiga, som fanns i första boken har nu blivit normalt och utvecklas heller inte längre. Nu är det allvar och mer äventyr och spänning. Det här är saker jag uppskattar. Vi får även in lite politik och kärlekstrassel i handlingen och jag gillar avsnitten med hur Albrak kämpar med sig själv hos Xiriana.

Äventyret är alltså helt okej och fängslande, men jag blir kluven till att det religiösa fått så stor plats, det drar ner tempot. Dessutom kopplar hela tiden hjärnan och drar paralleller med kristendomen. Likheten är för stor för att den skall kännas självständig med sina andra namn på böcker och gudar. Till råga på allt dyker det upp citat och tankar från Bibeln, så det är ganska tydligt att sambandet inte är en slump. Det har funnits i de förra böckerna också, men antingen har jag inte tänkt på det lika mycket eller så är det mer fokus på det nu. 

Xirianas gåta är en bok som nog passar målgruppen som hand i handsken, om man fixar lite spänning och äventyr.

Betyg: 3/5
Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

1 kommentar:

  1. Hej!
    Var gärna med i min tävling på bloggen, behöver fler som deltar :)
    https://bokrelaterat.blogspot.com/2018/11/tavling.html

    SvaraRadera