tisdag 13 november 2018

Grå böcker

Idag är det tisdag igen och  Johannas Deckarhörna har sin topplista där man listar fem böcker under ett specifikt tema.

Temat under vecka 45 är: Bokomslag: grå

Enklare än så blir det inte och det passar så väl in i det underbara novembervädret. Nu är ju både Divergent och Enklav mer blå på bilden, men i bokhyllan ser de grå ut.


Kemisten av Stephens Meyer. Ingen höjdare om, men definitivt grå, samt lättläst och smått underhållande.
Hon är en före detta agent på flykt från sina tidigare arbetsgivare. Att hon var anställd av USA:s regering var det väldigt få som kände till. Expert inom ett område som få vet existerar på en enhet som knappt någon ens visste fanns. Och när enheten bestämde att hon utgjorde ett hot, var hon tvungen att gå under jord. Nu lever hon från dag till dag, ständigt på resande fot, ständigt med en ny identitet. Hennes före detta arbetsgivare har dödat den enda hon litade på, och de är ute efter någonting hon vet. De vill se henne död, och det omedelbart.

När hennes före detta hanterare erbjuder henne en väg ut inser hon att det är hennes enda alternativ för att bli kvitt hotet mot sig själv. Men det betyder att hon måste utföra ett sista uppdrag för sin före detta arbetsgivare. Uppdraget visar sig inte alls vara en väg ut utan snarare göra hennes liv mer farligt. Hon förbereder sig för den största utmaningen hon någonsin ställts inför. Samtidigt för uppdraget henne samman med en man som ytterligare komplicerar hennes möjligheter att överleva. Hon inser att hon måste använda sina talanger på ett sätt hon aldrig tvingats göra förut.

Divergent av Veronica Roth. En av mina favoritböcker någonsin (serien däremot är en annan fråga) Har man ännu inte läst denna. Gör det!
I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.
Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.
Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.

Enklav av Ann Aguirre. När jag läste denna första gången var det på Kindle och jag kommer ihåg hur jag satt och var helt inne i historien på en gång. Så fängslande. Läste hela serien under loppet av några dagar och kunde inte förstå att den inte var översatt på svenska, men nu finns den ju även på svenska.
New York ligger i ruiner. Större delen av invånarna utplånades för länge sedan av pesten. En del av de överlevande sökte sig ner under jord och här lever de kvar i olika enklaver. Men i tunnlarna utanför deras befästningar lurar fasansfulla varelser i mörkret Freaks som livnär sig på människokött. Sällan får någon i enklaven uppleva sin tjugoårsdag.
När Deuce fyller femton genomgår hon blodsriten som förvandlar henne till jägarinna. Hon paras ihop med Fade, en jägare i hennes egen ålder som bodde ovan jord när han var liten. Snart upptäcker de att den närmaste enklaven helt har utplånats av Freaksen, men de äldste vägrar att tro på dem. I stället förvisas Deuce och Fade från enklaven för all framtid och tvingas söka sig ovan jord, upp till Topside.
Nu måste flickan som fötts i mörkret överleva i dagsljuset vägledd av Fades vaga minnen av en stad som nu endast befolkas av några få farliga gäng. Deras enda chans att överleva är att söka sig norrut, till en trakt Fades far en gång brukade berätta om, en paradisisk plats där människor kunde leva i fred. Existerar den verkligen? Och kommer i så fall deras mod och jägarskicklighet räcka till för att besegra alla faror på vägen?

Legend av Marie Lu Den här serien var så hypad och ärligt talat kom jag inte med på det tåget. Tycker serien är ok, men inte i klass med tex Hungerspelen eller Enklav och Divergent.
Det som en gång var västra USA är nu Republiken, en nation som ständigt befinner sig i krig med sina grannar.
Femtonåriga June är född i en elitfamilj i ett av Republikens rikaste distrikt, och hon får sin utbildning i Republikens högsta militära kretsar. Day, däremot, är född i slummen och är landets mest eftersökta brottsling. Men hans motiv är kanske inte så illasinnade som de verkar
June och Day är från två olika världar, och det finns ingen anledning till att deras vägar skulle korsas förrän den dag då Junes bror Metias mördas och Day blir huvudmisstänkt. Indragen i den ultimata katt-och-råtta-leken kämpar Day för sin familjs överlevnad, medan June söker hämnd för Metias död.
Men så upptäcker June och Day, i en chockartad vändning, sanningen om vad som har sammanfört dem. Och hur skrämmande långt deras hemland är berett att gå för att bevara sina hemligheter.

Odinsbarn av Siri Pettersen. Den här boken blev jag helt förälskad i. Den är ganska tung, men så detaljerad och djup och spännande. En bok helt i min smak.
Tänk dig att du saknar något som alla andra har. Något som visar att du hör hemma i den här världen. Något som är så viktigt, att utan det är du ingenting. En pest. En myt. En människa.

Hirka är femton vintrar gammal när hon får veta att hon är ett odinsbarn - ett svanslöst odjur från en annan värld som sprider röta omkring sig. Hela hennes tillvaro ställs på ända. Hon är föraktad, fruktad och jagad, och någon vill döda henne för att hennes identitet ska förbli en hemlighet. Men det finns värre saker än odinsbarn, och Hirka är inte den enda varelsen som har tagit sig igenom världarna ...

24 kommentarer:

 1. Svar
  1. Synd! Större delen av dem är riktigt bra!

   Radera
 2. Har läst 3 av 5, Roth, Lu och Pettersen. Enklav vill jag läsa.

  SvaraRadera
 3. Kemisten och Divergent har jag läst och jag håller med. Odinsbarn har jag i hyllan så den ska läsas, så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt den inte stå där och damma för länge, den är läsvärd😊

   Radera
 4. Har inte läst någon av de här böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera
 5. Enklav har jag i hyllan men måste köpa till de andra i serien.

  SvaraRadera
 6. Divergent och Legend har jag läst. Riktigt bra!

  SvaraRadera
 7. Det påminner mig, jag har inte fortsatt med Odinsbarn-serien. Det skulle jag ju.

  SvaraRadera
 8. känner till böckerna, men har inte läst dem

  SvaraRadera
 9. Ja Kemisten fick ju vara med hos mig också.

  SvaraRadera
 10. Odinsbarn står - oläst - i bokhyllan... men snart så, kanske. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Satsa på den! Även om den är stor och skrämmande!

   Radera