lördag 3 februari 2018

Resan tillbaka, Karina Johansson

Titel: Resan tillbaka
Originaltitel: Resan tillbaka
Serie:
Författare: Karina Johansson
Utgivningsår: 2017
Förlag: Norlen & Slottner
Sidor/tid: 222
Genre: kriminalroman, tidresort
Språk: Svenska

Recensionsexemplar. Tack så mycket!

Handling:
Olga bodde hos familjen Björksjö på Carlsborgs gård i många år, fram till en natt sommaren 1980 då herrgården brann och familjen omkom. Polisen betraktade branden som en olycka. Olga däremot, var övertygad om att någon tänt på. Nästa morgon hittade hon Aika Matka, en till synes oansenlig ört, men som besatt oanade krafter. Den kunde åstadkomma tidsresor, och Olga insåg att hon just fått möjligheten att ta reda på sanningen kring branden.

Trettiosju år senare åker Ellinor till ett café där Carlsborg en gång stått. Vid ett toalettbesök svimmar hon av och vaknar snart i en ny verklighet. Carlsborg finns kvar och hela familjen Björksjö är vid liv. Ellinor misstänker att Olga, hennes mormor, skickat tillbaka henne för att rädda familjen och, inte minst, sätta dit mördaren. Vad mormor inte tänkt på var att Ellinors ankomst skulle påverka familjen på flera sätt. För när Ellinor träffar Henrik, sonen i huset, blir ingenting som mormor planerat.

Mina tankar:
Tidsresor är ju alltid spännande och det var det som lockade mig med den här boken. Hur spännande är det inte att fantisera om att åka tillbaka och ändra på saker som skett och om man skulle lyckas med det, vad skulle konsekvenserna bli. Det har Karina Johansson funderat på.

Dels är vi lite i nutid, med dagens teknik och inredningstrender, dels åker vi tillbaka till tidigt åttiotal, som inte känns alltför långt borta för mig som föddes ungefär där. Men man inser snart att detta är ju nästan stenåldern när Ellinor hamnar där, vad mycket som faktiskt förändrats. Som läsare får man följa med fram och tillbaka i tiden några gånger, vilket är spännande.

Framförallt är det Ellinor och Olga vi får följa, men även familjen Björksjö och jag är hemskt ledsen, men de verkar inte vara några trevliga personer någon utav dem. Inte för att de är elaka, hemska människor, de är bara inte särskilt sympatiska någon utav dem. Själva mordgåtan är riktigt spännande och att den hände då för längesedan och funderingarna på om det går att förhindra ger det hela en extra dimension. Utförandet av tidresandet var fascinerande och genomtänkt.

Boken är spännande och har ett driv i sig så det är lätt att läsa på. Men den är lite kort, bara 222 sidor. Jag hade velat ha en köttigare berättelse, med mer information, mer djup i karaktärerna, mer utvecklade miljöer och motivation till vad som driver karaktärerna. Jag känner mig inte riktigt nöjd när jag slår ihop pärmarna. Det finns för mycket frågor kvar. Sen har jag svårt att tro på kärlek som flammar upp inom loppet av några dagar.

Resan tillbaka var en snabbläst spännande deckarhistoria med intressant tidsreseinslag. 

Betyg: 3/5Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar