torsdag 7 december 2017

The Darkest Minds, Alexandra Bracken

Titel: The Darkest Minds
Originaltitel: The Darkest Minds
Serie: The Darkest Minds
Författare: Alexandra Bracken
Utgivningsår: 2012
Förlag: Hyperion
Sidor/tid: 488
Genre: dystopi, ungdom
Språk: Engelska
Handling:
When Ruby woke up on her tenth birthday, something about her had changed. Something alarming enough to make her parents lock her in the garage and call the police. Something that got her sent to Thurmond, a brutal government "rehabilitation camp." She might have survived the mysterious disease that killed most of America's children, but she and the others emerged with something far worse: frightening abilities they cannot control.

Now sixteen, Ruby is one of the dangerous ones.

But when the truth about Ruby's abilities-the truth she's hidden from everyone, even the camp authorities-comes out, Ruby barely escapes Thurmond with her life. On the run, she joins a group of kids who escaped their own camp: Zu, a young girl haunted by her past; Chubs, a standoffish brainiac; and Liam, their fearless leader, who is falling hard for Ruby. But no matter how much she aches for him, Ruby can't risk getting close. Not after what happened to her parents.


Mina tankar:
The Darkest Minds är första boken i  en triologi och den skall tydligen bli film med bland annat Mandy Moore i rollistan. Efter att ha läst boken är jag nästan säker på att de kommer att slakta historien, tyvärr. Låt oss hoppas att jag har fel. För boken är riktigt bra.

Den börjar lite segt trots att det händer en hel del. Problemet är att jag från början har lite svårt att få ett grepp om vad som pågår och kan inte riktigt förstå inramningen. Men bit för bit läggs bitarna på plats och när jag förstår och kanske framför allt när jag börjar lära känna Ruby, det är då boken griper tag och jag är fast. En del händelser har jag dock lite problem att greppa, där jag inte riktigt kan få ihop det. (Spoilervarning!) Skulle en befolkning vars barn till större delen dör, verkligen läsa in resten av ungarna i koncentrationsläger eller skjuta av dem för att de har vissa förmågor? Att som förälder sitta och läsa hur föräldrarna i boken skickar iväg sina ungar för att aldrig mer se dem, för att de är annorlunda, låter väldigt långsökt i mina öron. Det hade behövt förklaras eller backas upp mer. Det finns även andra saker som jag gärna hade velat ha mer förklaringar till, men det kanske kommer i bok två och tre.

Annars är historien bra och spännande. Det är väldigt mycket förflyttningar av typen roadtrip, vilket ibland kan bli rätt trögläst. Men inte här, för vi har Ruby och de vänner hon får och enligt mig är det de som bär hela den här boken. Utan dem och deras relationer skulle boken inte ge samma känslomässiga engagemang och inte vara lika bra. För jag blir fullt investerad i Ruby, Lee, Chubs of Zu, även om jag kan tycka att tex. Ruby kan vara lite gnällig och Lee lite präktig, så blir det rätt trevlig läsning.

Ibland känner jag att boken påminner om andra böcker som jag läst, som tex. Den femte vågen av Rick Yancey och Handmaid's tale av Margaret Atwood, så helt unik är den inte. Men bra ändå. Den började som sagt lite svagt, men ökar tills den tar slut med ett öronbedövande dån. Det där dånet är nog från mitt hjärta som brister lite. Nu måste det beställas resten av triologin och jag hoppas på snabb leverans.

Summering:
Riktigt bra dystopi med karaktärer både att älska och att hata.
Rekommenderas till:

Japp, den rekommenderas...
Betyg: 4,25/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

2 kommentarer:

  1. Gillade den här väldigt mycket, och speciellt Chubs! :)

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera