fredag 3 februari 2017

Svarthuset, Peter MayTitel: Svarthuset
Originaltitel: The Blackhouse
Serie: Lewis Trilogy #1
Författare: Peter May
Utgivningsår: 2011
Förlag: Word Audio Publishing
Sidor/tid: 13 timmar 59 minuter
Genre: Kriminalroman
Språk: Svenska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Mats Eklund


Handling i korthet:
På Isle of Lewis, en liten ö i de Yttre Hebriderna, har människorna sedan urminnes tider fört en ojämn kamp mot elementens raseri; den outtröttliga vinden, det piskande regnet, havets skummande vrede. Det är en hård värld där tron på en allsmäktig Gud kommit att bli den enda ledstången genom tillvarons många prövningar.
När ön skakas av ett brutalt mord skickas kriminalkommissare Fin Macleod till platsen för att undersöka om brottet möjligen kan ha koppling till ett liknande mordfall i Edinburgh. För Fin, som själv är född och uppvuxen på ön, innebär utredningen en resa tillbaka till ett för flutet som han under arton års tid gjort allt för att lägga bakom sig. Han ställs nu återigen öga mot öga med skoltidens vänner och plågoandar och med Marsaili MacDonald, hans första stora kärlek.
Åren har gått, men Fin tvingas motvilligt inse att barndomens sår är allt annat än läkta, och att ön inte tänker släppa honom ur sitt grepp en andra gång. (Bokus)


Mina tankar:
Svarthuset är första boken i en kriminaltriologi som utspelar sig på ön Isle of Lewis i Skottland. Fortsättningen heter Lewismannen (2011) och Lewispjäserna (2012)

Boken är skriven på det sättet att vi får två historier som tvinnas samman. Dåtid och nutid byggs ihop till en enhet och ger klarhet i vad som försiggår på ön. Många tragiska händelser bygger på varandra för att resultera i det mordet som polisen nu skall försöka lösa. 

Det blir en ganska mörk klaostrofobisk känsla i hela berättelsen, då den utspelar sig i karg ö-miljö, där väder och vind styr och alla vet allt om alla, som dessutom bott där i generationer. Det finns inte en enda sympatisk karaktär i boken och det folk blundar för på denna djupt religiösa ö är fruktansvärt.

Vissa bitar tycker jag boken är lite seg, men det går ändå inte att släppa den. Men med tanke på hur många bra recensioner som getts, trodde jag nog att jag skulle tycka bättre om Svarthuset än jag gjorde. Den var helt okej, men inte mer.

Rekommenderas till:
Sugen på mörk kriminalroman i klaustrofobisk skottsk miljö... Då är denna rätt för dig.

Betyg: 3/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar