fredag 17 februari 2017

Carve the Mark/ Dödens märke, Veronica RothTitel: Carve the Mark ("Dödens märke" på svenska)
Originaltitel: Carve the Mark
Serie: Carve the Mark #1
Författare: Veronica Roth
Utgivningsår: 2017
Förlag: Harper Collins UK
Sidor/tid: 14 timmar 51 minuter
Genre: science fiction, ungdom
Språk: Engelska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Austin Butler, Emily Renkin

Handling:
Det är en värld full av våld och hämndlystnad. En värld där alla som föds utvecklar en »flödesgåva« - en unik förmåga avsedd att forma framtiden. De flesta har nytta av sina förmågor, men Cyra och Akos har gåvor som samtidigt gör det lättare för andra att kontrollera dem.
Cyra är syster till Ryzek, den brutale tyrann som regerar över Shotet-folket. Cyras flödesgåva ger henne en kombination av smärta och makt - vilket gör det möjligt för hennes bror att utnyttja henne för att plåga sina fiender. Men Cyra är mycket mer än bara ett vapen i sin brors händer: Hon är motståndskraftig, hon kommer snabbt på fötter, hon är smartare än han tror.
Akos är från den fredsälskande nationen Thuvhe och har en gränslös lojalitet till sin familj. Han skyddas själv av sin ovanliga gåva, men när han och hans bror fängslas av Shotet-soldater är Akos beredd att göra vad som helst för att få ut sin bror levande därifrån.
När Akos kastas in i Cyras värld verkar fiendskapen mellan deras länder och familjer oöverstiglig. De måste hjälpa varandra för att överleva - eller förgöra varandra Ska de kunna återta kontrollen över sina flödesgåvor, och återställa maktbalansen i sin värld? (Bokus)


Mina tankar:
När jag såg att författaren till Divergent-triologin, skulle komma ut med en ny bok blev jag så lycklig. Jag älskade Divergent, vilket är en av få böcker jag läst flera gånger om. Insurgent var en helt okej uppföljare, medans Allegiant verkade ihophafsad och inte alls bra. Jag hoppades att Roth nu skulle leverera på topp igen. 

En del kritik finns mot den här boken, bl.a. att den är rasistisk. Är någon intresserad av att läsa om det kan man till exempel göra det på Goodreads. Själv missade jag den biten totalt under tiden jag lyssnade. Jag hade svårt att få bilder av hur karaktärer och miljöer såg ut då jag upplevde att de fysiska karaktärs och miljöbeskrivningarna överlag var ganska fattiga, medans huvudkaraktärernas personligheter och inre liv var bättre beskrivet. Men tyvärr känns alltför mycket oklart, krångligt och diffust, så jag får inget grepp om världen, kraften, förmågor och hur annat ser ut eller fungerar. Bara det att den här boken skall utspela sig i rymden, men inte förmedlar den upplevelsen tyder ju på en viss brist, antingen hos mig som läsare eller hos författarens sätt att berätta.

Akos och Cyra vars perspektiv vi får följa, är de jag gillar bäst med boken. Det tar en bra stund att lära känna dem, men det är när de tillslut möts, som boken blir underhållande. Runt omkring dem finns en massa bikaraktärer med svåra namn som jag blandar ihop. Dem bryr jag mig faktiskt inte alls om, eftersom de är ganska ointressanta. 

Jag har egentligen inget emot att böcker blir våldsamma, men då skall det finnas ett motiv eller syfte med det våldet eller brutaliteten som beskrivs. Det skall ge något åt historien. När man däremot beskriver brutalitet för sakens skull eller för att skapa någon typ av sensationmässigt publikfrieri tycker jag däremot inte om det. Ibland känner jag att i den här boken blir det väldigt grymt och våldsamt utan ett egentligt syfte, det ger liksom inget till storyn utan Roth verkar ta i lite extra bara för att... till skillnad mot Divergent då det faktiskt gav historien ett djup och hade en motiverad grund.

Det tog lång tid att komma in i boken, för att vara lite spännande en stund, men någonstans i mitten av boken tappade jag intresset, för karaktärerna och för handlingen. Jag tvingade mig att lyssna klart, men det var segt och tog lång tid. Det är inte troligt att jag kommer läsa fortsättningen. Så kortfattat tyckte jag denna boken var ganska tråkig, svårgreppbar och inget för mig, tyvärr.

Rekommenderas till:

Skulle inte rekommendera denna. 

Betyg: 2/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar