måndag 20 februari 2017

Empire of Storms, Sarah J MaasTitel: Empire of Storms
Originaltitel: Empire of Storms
Serie: Throne of Glass #5
Författare: Sarah J Maas
Utgivningsår: 2016
Förlag: Bloomsbury
Sidor/tid: 689
Genre: Ungdomsfantasy
Språk: EngelskaHandling i korthet:
"The long path to the throne has just begun for Aelin Galathynius. As the kingdoms of Erilea fracture around her, enemies must become allies if Aelin is to keep those she loves from falling to the dark forces poised to claim her world. With war looming on all horizons, the only chance for salvation lies in a desperate quest that may mark the end of everything Aelin holds dear. Will Aelin succeed in keeping her world from splintering, or will it all come crashing down?" (Bokus)

Mina tankar:
Detta är den femte boken i Sarah J Maas Throne of Glass-serie. Tidigare böcker är: Throne of Glass (2012) Crown of Midnight (2013) Heir of Fire (2014) Queen of Shadows (2015). Bok ett kom ut på svenska förra året och heter då Glastronen, bok två skall komma ut i år (2017) med namnet Midnattskronan.

Det här är en fantasyserie med episka äventyr där vad som helst kan hända. Har man läst några av Sarah J Maas tidigare böcker vet man att man aldrig kan förutse vad som kommer att hända. Så är det även i denna bok, det är tvister och nya vändningar hela tiden. Vänner blir fiender och fiender blir vänner, kärlek uppstår oväntat och vem som helst kan vara en förrädare. Denna femte bok är definitivt den bästa boken sedan den första i serien, även om alla håller en hög nivå, enligt mig. Men nu börjar det märkas att det drar ihop sig till final och allt är allvarligare och ställs på sin spets. Som läsare känner du större delen av karaktärerna och världen, men vissa saker är ändå nya för mig. Om jag har förstått rätt så kan man ha nytta av att ha läst The Assassin's blade, som innehåller fem korta berättelser om Celaena Sardothien, för att få lite historik som vissa nya händelser bygger på i denna bok. 

Den här boken skiljer sig också lite från de förra och påminner mer om hur andra boken (A Court of Mist and Fury) i hennes andra serie, är skriven. Helt plötsligt har karaktärerna nämligen börjat få upp intresset för sex och det varnas för "Mature content". Så från att ha varit en Young Adult-serie har den nu gått över till New Adult om man ser till det sexuella innehållet. Själv tycker jag nog att våldet som genomsyrar hela bokserien inte är något för allt för unga läsare heller. 

Kul detalj som jag måste nämna då jag ofta funderat på hur alla dessa fantasyhjältinnor verkar slippa att få mens när de är ute på äventyr. Men här var det en av kvinnorna som satt på en båt långt från civilisationen tillsammans med en man med välutvecklat luktsinne. Hon fick mens, och hade inga skydd med sig, vilket ledde till lite krångel. Hur kul som helst!!! Tack Sarah J Maas för att du vågade ta in detta i din fantastiska historia. 

Historien hoppar mellan olika karaktärer, men jag är lika engagerad/intresserad av dem alla och det är karaktärerna och deras relationer som lyfter boken. Väldigt underhållande läsning!

Rekommenderas till:
De som gillar episka äventyr.

Betyg: 4,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar