torsdag 21 april 2016

Giftet, Maria V. Snyder

Titel: Giftet
Originaltitel: Poison Study
Författare: Maria V. Snyder
Utgivningsår: 2005 (2013)
Förlag: Harlequin
Sidor/tid: 363 s
Genre: Fantasy, YA, Romance
Språk: Svenska

Handling i korthet:
Yelena är dömd till döden för mord, men eftersom Befälhavarens senaste provsmakare dött, skall enligt lagen den som står på tur för avrättning erbjudas tjänsten. Provsmakaren skall se till att Befälhavaren inte blir förgiftad och behöver därför lära sig allt om gifter.

Mina tankar:
Detta är den första boken i en serie som jag inte riktigt vet hur många delar som finns, bok två heter Magin (2006) och trean Elden (2008) det kan eventuellt finnas två böcker till i den här serien, men då inte på svenska. Maria V Snyder har även skrivit andra böcker, mer om hennes böcker kan man läsa på hennes hemsida. Där finns även första kapitlet i boken sett från Valeks ögon

Det är inte alla böcker man fullständigt kastas in i dramatik från första sidan, men jag var trollbunden bara några meningar in. Det börjar med att vi får träffa Yelena, en trasig ung tjej, på hennes avrättningsdag. Hon har dödat en man och i det här landet är det liv för liv, oavsett vad som än har hänt. Yelena har en hel del med sig i bagaget och får i sitt nya liv på slottet, tampas med misstro, förgiftningar och mordförsök. Som läsare vet du att hon är stark men hon själv är inte lika övertygad. I slutet av boken har hon gått igenom en enorm förändring och växer för varje blad.

Yelena lever i en fantasyvärld där en befälhavare tagit över efter en korrupt kung. De har fred med angränsande länder och trots hårda lagar verkar livet flyta på ganska bra. Historien har många trådar som löper samtidigt och allt är inte riktigt som man tror och flera frågor är ännu inte besvarade. Jag tycker att vissa delar påminner lite om Sarah J Maas Glastronen (2016) med en fängslad tjej som befrias för att vara ledarens redskap i en fantasyvärld.

Det finns en liten kärlekshistoria också men den har ingen framträdande roll ännu, utan fokus ligger mer på spänning, äventyr och att växa som person. Väldigt bra och lättläst bok!

Rekommenderas till:
Perfekt för de som gillar lättläst Fantasy om en tjej som fajtas underifrån.

Betyg: 4,5/5

Går att köpa på cdon.com (e-bok), Adlibris.com (e-bok), Bokus.com (e-bok) vill man ha pocket finns det på Harlequins hemsida.
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar