lördag 16 april 2016

Emma, Jane Austen

Titel: Emma
Originaltitel: Emma
Författare: Jane Austen
Utgivningsår: 2010 (1815)
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Sidor/tid: 582 s./ 19 t 27 min
Genre: Historisk roman
Språk: Svenska

Handling i korthet:
Emma bor i  1800-talets England. Vi får följa hennes vardagliga liv och lära känna henne i sociala sammanhang.
"Överklassflickan Emma försöker para ihop sin väninna med byns unge kyrkoherde, som i sin tur blir intresserad av Emma, men det är Emmas betydligt äldre granne och mentor, Mr Knightley, som väcker hennes kärlek. Det har läsaren insett långt innan Emma själv har gjort det, men spänningen hålls vid liv ända till slutet. Ska de få varandra? Och vad ska Emmas bortskämde och dominerande far ta sig för om hon gifter sig?" (Bokus)

Mina tankar:
Jane Austen född 1775 i Hampshire i England. Andra böcker hon skrivit är bland annat Stolthet och fördom (1813) och Förnuft och känsla (1811),

Den här boken är främst om just Emma, hennes utveckling från att lägga sig i och försöka styra andras liv och känslor, till att mogna och få en lite mer ödmjuk självinsikt. Det är många och långa diskussioner om vad som är passande, lämpligt och hur mycket inkomst man har. Pengar och status tas det inte lätt på i hennes värld.

Det är en mycket detaljerad beskrivning om vad som händer på Hartfield och samtal Emma är med i. Man får lära känna karaktärerna väldigt väl. Emma själv naturligtvis och hennes tankar och försök att para ihop folk. Emmas vän Harriet som är väldigt lättpåverkad och förälskar sig ofta. Mrs Bates som pratar så hon knappt hinner andas. Mr Elliot, prästen, och hans fru som är stolta och uppriktigt otrevliga och många fler. Den man får lära känna minst är Mr Knightley, som verkar vara en ganska lågmäld men sympatisk man.

Många långa diskussioner som redogörs för ordagrant driver handlingen sakta framåt. Ibland lite för sakta och det blir lite tröttsamt emellanåt. Under tiden jag läste kunde jag känna att boken var lite tråkig, men efteråt har jag ändå en positiv bild av boken och en skön känsla.

Rekommenderas till:
De som vill han en lugn läsning och en historisk klassisk läsning.

Betyg: 3/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar