lördag 2 mars 2019

Huset på Udden, Agatha Christie

Titel: Huset på udden
Originaltitel: Ordeal by innocence
Serie: -
Författare: Agatha Christie
Utgivningsår: 1958
Förlag: Storyside
Sidor/tid: 8 timmar 31 minuter
Genre: Mord, psykologisk thriller, England
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Katarina Ewerlöf

Handling:
DE OSKYLDIGA FÅR LIDA

Doktor Calgary återvänder till England efter en två år lång polarexpedition. Genast inser han att hans frånvaro resulterat i att Jacko Argyle blivit oskyldigt dömd för mordet på sin adoptivmor. Calgary var den ende som kunnat ge alibi åt Jacko. Driven av skuldkänslor reser Calgary för att söka upp familjen Argyle men hans uppdykande mottas inte med lättnad. Istället blir Calgary indragen i ett mörkt familjedrama. För om inte Jacko var mördaren måste någon av de andra familjemedlemmarna vara det.

Huset på udden utkom år 1958 och är Agatha Christies personliga favorit. Till skillnad från hennes klassiska pusseldeckare är detta en psykologisk thriller där hon utforskar mänskliga själsdjup och vad som kan driva en människa till mord.

Mina tankar:
Den här boken skall tydligen vara Christies favorit och handlar varken om miss Marple eller Poirot, utan är helt fristående. Men inte blir det sämre för det. Egentligen händer det ingenting i den här boken, utan det handlar mest om tankarna karaktärerna har kring ett mord som begåtts där det visat sig att den som dömts var oskyldig. Det hade kunnat vara en otroligt långsam bok, men ändå lyckas Christie hålla spänningen och intresset uppe hela vägen. Jag hann som vanligt misstänka varenda en innan själva upplösningen kom.

Nu lyssnade jag på den, men äger också den supersnygga utgåvan från bookmark förlag som visas på bilden. Många utav dessa är även med på rean i år (2019) till fyndpris om man som jag älskar hennes böcker.

Huset på udden var lättlyssnad och spännande hela vägen till slutet.

Betyg: 4/5
Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

1 kommentar:

  1. Har läst den för flera år sedan så minns inte alla detaljer men hennes böcker är ju alltid bra :)

    SvaraRadera