Originaltitel: Nineteen Eighty-four
Serie: -
Författare: George Orwell
Utgivningsår: 1949
Förlag: Svenska Ljud Classica
Sidor/tid: 13 timmar 15 minuter
Genre: Klassiker, dystopi
Språk: Svenska
Ljudbok
Inläsare: Björn Granath
Handling:
Om den ständigt pågående striden mellan de tre staterna Eurasien, Ostasien och Oceanien. Kriget upphör aldrig men konstellationerna ändras fortlöpande. Via den ständigt vakande teleskärmen hålls invånarna uppdaterade om vem som är fienden för dagen. Överallt i Flygbas Ett, som tidigare hette England, möter man bilden av Storebror, Oceaniens ledare. Han och partiets valspråk är: Krig är fred Frihet är slaveri Okunnighet är styrka.
Mina tankar:
Alltså... Jag har sett så många som fascineras av den här boken, vilken tar upp ett "storebror ser dig"-samhälle. Kanske måste man tänka på när den gavs ut, kanske var den en av de första att vara dystopi, kanske stack den ut i sin tid. Men jag kan inte se det. För det första ser jag ingen berättelse i egentlig mening, utan mest en beskrivning av ett diktatoriskt land, lite som the Handmaid's tale. Fast där Handmaid's tale hade en liten handling som engagerade lite. Det här var ingen läsupplevelse alls, bara samhällskritik.
Här är det bara dystert och det upprepas igen och igen och åter igen, hur övervakade människorna är och hur mycket som manipuleras i informationen som de får. Jag får ge den att den nästan är profetisk i vissa avseenden och det är egentligen inte premissen jag vänder mig emot, det är utformandet. Jag hade önskat är något som hade engagerat mig, fått mig att känna något, för just nu bryr jag mig inte. Jag skiter fullständigt i att huvudkaraktären blir torterad för att han handlat utanför de strikta ramarna. Smith som huvudkaraktär saknar djup och används mest för att visa hur fel samhället är och hur det till det yttre påverkar en vanlig människa.
Sen måste jag säga att jag inte finner det trovärdigt att hela jordens befolkning skulle gå med på att bli behandlade på det här sättet. Trots hot om tortyr och avrättning, skulle det alltid finnas uppror. Stora massan må vara villig att manipuleras i sitt tänkande och handlande, vilket vi sett i historien och kan se än idag. Men någonstans borde det finnas människor som tänker kritiskt eller lyssnar till sitt hjärta eller bara helt enkelt vill ta över makten.
Vill man ha en bok om ett samhälle som gått fel eller en bok att diskutera kring finns det många bättre att tillgå idag.
1984 var tråkig och seg och tog fullständigt död på min läslust. Jag borde aldrig ha läst klart den utan hittat något "roligare" att läsa.
Betyg: 1/5
Går att köpa på cdon.com, Adlibris.com, Bokus.com
kanske dags för en omläsning.
SvaraRaderaHåller helt med, jag läste den för första gången i år. Jag tyckte mycket bättre om Huxleys a Brand new world som jag läste förra året.
SvaraRadera