måndag 8 januari 2018

Törst, Richelle Mead

Titel: Törst
Originaltitel: Vampire Academy
Serie: VA #1
Författare: Richelle Mead
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bonnier Carlsen
Sidor/tid: 335
Genre: Urban fantasy, ungdom
Språk: Svenska

Handling:
S:t Vladimirs skola är inte en vanlig internatskola. Den är ensligt belägen i Montana och alla elever är mer eller mindre vampyrer. Rose Hathaway är halvvampyr, en dhampir. Hennes uppgift är att vara livvakt åt sin bästa vän, den jämnåriga vampyrprinsessan Lissa. Och det behövs. Lissa har nämligen en väldigt unik förmåga som många vill dra fördel av. Eller döda henne för.
Men en hel del är också precis som på vilken skola som helst: vilda fester, intriger, svaller, svartsjuka och kärlek finns också bland vampyrtonåringar.

Mina tankar:
Törst är första delen i en serie av sex böcker, men det finns också en spinoff-serie, Bloodlines,  på sex böcker. Det här är ingen högkvalitetsläsning, men ack så underhållande. Det är klyschigt, förutsägbart och fluffigt, och en alldeles lagom lättläst förströelse.

Vi har en internatskola långt ute i bushen, vi har ungdomar som försöker överleva High school, bokstavligt talat. Vi får även kungligheter och andra spännande sociala rangordningar, samt två huvudkaraktärer med en speciell koppling. Hot utifrån, men även inifrån, lite vi-mot-världen och så förbjuden kärlek. Allt förpackat lite lagom snyggt.

Jag har i en tidigare recension gnällt över agressiva män som verkar äga sina kvinnor. I den här boken finns tydligen min typ av "män", den allvarliga, lite återhållsammma och grubblande typen, mycket roligare att läsa om. Rose däremot är kaxig, stark och beskyddande mot sin kompis Vasilisa som är hennes motsats. Allt för att få sköna kontraster i relationerna.

Törst var otroligt lättläst, skönt underhållande och välpacketerad. Strax över 300 sidor att flyga igenom.

Betyg: 3,5/5


Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

1 kommentar: