söndag 7 januari 2018

Blodskifte, Eva Holmquist

Titel: Blodskifte
Originaltitel: Blodskifte
Serie: Kattskiftarna i Jönköping #1
Författare: Eva Holmquist
Utgivningsår: 2017
Förlag: Ordspira Förlag
Sidor/tid: 274
Genre: Ungdom, urban fantasy
Språk: Svenska

Recensionsexemplar! Tack så mycket!

Handling:
Noras mamma ligger för döden. Förblindad av sorg går Nora rakt ut i vägen, precis när Robin kommer cyklande, och de kolliderar våldsamt. Blödande hamnar de på marken och deras blod blandas.
Senare dyker Robin oväntat upp vid hennes mammas dödsbädd och Nora dras in i en främmande värld. Robin visar henne ett parallellt Jönköping som bebos av varelser hon inte hade kunnat drömma om. Själv är hon också förändrad, i hennes blod finns nu kraften att skifta hamn. Men denna nya värld är på väg att utplånas om inte hon och hennes nya vänner agerar snabbt.

Mina tankar:
Blodskifte är första boken i en serie om Kattskiftarna i Jönköping. En urban fantasy som utmanar tanken på parallella världar i hemtam miljö. För det är kul att det utspelar sig i en stad inte alltför främmande eller långt bort. Det är till och med så att jag blir sugen på att åka dit och besöka miljöerna. Om man är en inneboende jönköpingare eller van besökare har man nog en del fördelar när man läser. Det namndroppas en hel del platser och jag som inte har koll på hur det ser ut känner mig lite vilse och vill veta mer. 

Det är kul att läsa om karaktärerna som är hamnskiftare och att de dessutom är katter. Hur skulle det kännas att vara katt och vad kan man göra som katt? Hur kul som helst! Nora som är en av huvudpersonerna, anpassar sig väldigt lätt när hon helt plötsligt får den här helt nya förmåga. Kanske är det för att hon har Robin som har mer vana på området. Oavsett så verkar hon växa otroligt med uppgiften och även den nya erfarenheten att hamna i en parallell värld i kaos.

Det finns en del saker jag hade önskat. Lite mer djup i känsloliv och historia. Vissa saker löser sig lite väl enkelt och vissa saker som borde varit enkelt blir istället svårt. Sen är det en del trådar som inte följs upp, men de kanske förklaras i följande böcker i serien.

Blodskifte innebär trevlig läsning om ett nytt och spännande Jönköping. Saknar lite djup och mer helhetsförståelse för värld och karaktärer, men å andra sidan utspelar sig boken under några få dagar och det är mycket som händer under dem. Fartfylld bok om hur smidigt det vore att kunna vara katt ibland.

Betyg: 3/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar