torsdag 3 augusti 2017

En av oss ljuger, Karen M. McManus

Titel: En av oss ljuger
Originaltitel: One of us is Lying
Serie: -
Författare: Karen M. McManus
Utgivningsår: 2017
Förlag: Storyside
Sidor/tid: 10 timmar 40 minuter
Genre: Ungdom, Krim
Språk: Svenska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Electra Hallman


Handling:
Fem elever på Bayview High slår sig ner i sitt klassrum för kvarsittning: Bronwyn, den duktiga flickan. Addy, skolans populäraste tjej. Nate, en badboy med prick i registret. Cooper, basebollguden. Och Simon, som driver Bayview Highs populäraste skvallerblogg.

Men bara fyra av dem kommer levande därifrån. Simon dör under kvarsittningen, och enligt polisen var det ingen olycka. Han hade planerat att inom kort avslöja smaskiga hemligheter om alla de övriga fyra på sin blogg, vilket gör dem till huvudmisstänkta.

Om de ska ha minsta chans att rentvå sig själva måste de samarbeta, men frågan är vem de kan lita på. Det finns bara en sak som är helt säker - en av dem ljuger ... 


Mina tankar:
En av oss ljuger är författarens debutroman. En ungdomsbok som utspelar sig i highschool, ett slutetrum-mysterie, där en pojke dör under mystiska omständigheter. En bok som är spännande och svår att släppa i början av boken men som blir för mycket highschooldrama med amerikanska stereotyper i slutet. Dessutom känns det segt när diskussion  efter diskussion förs över vem som kan hända gjort det, när svaret inte är så  svårt. Upplösningen är lite av en besvikelse av anledingar som ej kan tas upp här, då det blir för mycket spoiler.

Karaktärerna/stereotyperna, busen, plugghästen, den snygga och sportkillen fördjupas lite och vi får lära känna dem ganska väl ändå. Deras relationer till varandra i den pressande situation de har hamnat i är behållningen av läsningen. Alla har hemligheter och att dessutom vara misstänksam för mord kan få vem som helst att reagera irrationellt. 

Boken är bitvis underhållande, men ger ingen större behållning. 

Summering:
Typisk amerikansk Young adult men med krimtema

Rekommenderas till:

De som gillar att läsa highschooldrama

Betyg: 3/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar