tisdag 1 augusti 2017

Eleanor & Park, Rainbow Rowell

Titel: Eleanor & Park
Originaltitel: Eleanor & Park
Serie:
Författare: Rainbow Rowell
Utgivningsår: 2013
Förlag: Månpocket
Sidor/tid: 329
Genre: Ungdom, samtida, kärlek
Språk: Svenska

Handling:
Två ovanliga människor. En oemotståndlig kärlek. 

Eleanor ... Rött hår, fel kläder. Stod bredvid honom tills han vände på huvudet. Låg bredvid honom precis innan han vaknade. Fick alla andra att verka gråare och tristaste och totalt ointressanta.

Park ... Han vet att jag kommer att gilla en låt innan jag har hört den. Han skrattar innan jag kommer till slutklämmen. Det finns ett ställe på hans bröst, strax nedanför halsgropen, som gör att jag får lust att låta honom hålla upp dörrar för mig. (Baksida)

Mina tankar:
Rainbow Rowell har också skrivit böckerna Fangirl och Carry on

Den här boken har legat i min hylla ett tag. Varför jag inte tagit upp den, trots alla goda recensioner, var att jag trodde den skulle vara som alla andra ungdomsböcker om kärlek. Jag kunde inte haft mer fel. 

Basen är hur en relation byggs upp mellan Eleanor och Park. Där Eleanor är den nya tjejen med "fel" utseende och familj och Park är den halvt koreanska killen som försöker hålla sig på rätt sida om populärgränsen. Det är mycket bitteljuv ångest och osäkerhet när de trevar sig fram i sin första riktiga kärleksrelation.


Själva kärlekshistorien är gullig och så, men det är inte därför jag gillar denna boken. Det är för svärtan, för förtvivlan och för det hemska som också finns där. Hur orättvist livet är och realiteten i att det finns barn som växer upp utan trygghet. Det är den biten av historien som gör boken läsvärd och sticker ut från alla de andra böckerna om ung kärlek. 

Summering: Jag är berörd

Betyg: 4,5/5

Går att köpa på engelska cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

2 kommentarer:

  1. Jag trodde också först det skulle vara en sån kärleksbok bara, men blev väldigt glatt överraskad av djupet som fanns i den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är skönt när böcker lever upp till sin hype!

      Radera