fredag 6 maj 2016

Bokbloggsjerka Fina/fula bokomslag

En härlig ledig fredag idag så det får bli en snabb bokbloggsjerka från Annikas litteratur och kulturblogg
Denna veckan lyder frågan såhär:

Kan du berätta om en bok som har ett riktigt fint/fult omslag? Eller varför inte en av varje?


Jag tycker att många böcker kan vara rätt intetsägande på omslaget, men så hittar man en del som man faller pladask för. Som jag gjorde för Cinder av Marissa Meyer.
Enkelheten, färgerna, texten och när jag sen förstod att det var en omskrivning av askungen var jag bara tvungen att äga den. När sen bästa bok kom och passade så snyggt ihop kände jag bara lycka! Att böckerna är fantastiskt bra var ju bara bonus.
Den engelska versionen av omslag fortsatte på samma tema och är jätte snygga, medans den svenska versionen bytte förlag och dessutom omslag till någon anorektisk barbiefigur. Jag blev så besviken. Det är inte det fulaste omslaget som finns, men för mig funkar det inte.
Dessutom finns de "riktiga" omslagen inte ens på svenska längre.Cinder: (Askungen)
"Människor och androider trängs på de stökiga gatorna i Nya Beijing. En dödlig pest plågar befolkningen. Från rymden övervakas de av ett hänsynslöst månfolk, som väntar på att sätta sina planer i verket. Ingen vet att Jordens öde hänger på en enda flicka...Cinder, begåvad mekaniker till yrket, är en cyborg. Hon är en andra klassens medborgare med ett mystiskt förflutet, vars styvmamma klandrar henne för hennes styvsysters sjukdom.
Men när den snygge prins Kai kommer in i hennes liv upptäcker hon plötsligt att hon hamnat mitt i en intergalaktisk kamp och dragits in i en förbjuden attraktion.
Cinder slits mellan plikt och frihet, lojalitet och förräderi, och tvingas nu att gräva fram hemligheter om sitt förflutna om hennes värld ska ha någon framtid"
(Bokus)

Scarlet: (Rödluvan)
"I Scarlet återser vi Cinder, som nu försöker fly från det fängelse där vi sist lämnade henne trots att det kommer att göra henne till den mest jagade personen i hela Samväldet.
På andra sidan jorden söker Scarlet Benoit en tuff fransk tjej som inte drar sig för att bära pistol efter sin försvunna mormor. Och det visar sig att det är mycket hon inte känt till om sin mormor eller den livsfara hon levt i under hela sitt liv. När Scarlet träffar Wolf, en streetsmart slagskämpe som tycks veta en del om hennes mormor, har hon svårt att lita på honom. Samtidigt känner hon sig oförklarligt dragen till honom och han till henne.
Scarlet är en futuristisk version av sagan om Rödluvan. Ett oförglömligt äventyr i en värld befolkad av människor, cyborger och androider."


Cress: (Rapunzel)
Cinder och kapten Thorne är på rymmen med Scarlet och Wolf i släptåg. Tillsammans planerar de att störta drottning Levana och hennes armé.
Deras största hopp ligger hos Cress, som sedan barnsben varit instängd i en satellit med bara dataskärmar som sällskap. All denna tid framför datorer har gjort henne till en lysande hacker. Men tyvärr har hon precis fått order från Levana om att spåra upp Cinder och hennes snygge medbrottsling
När ett våghalsigt räddningsförsök slår fel splittras gruppen. Cress får till sist sin frihet, men den visar sig ha ett högt pris. Samtidigt kommer drottning Levana inte att låta något stå i vägen för sitt äktenskap med kejsare Kai.
Cress, Scarlet och Cinder har inte precis bett om att få rädda världen. Men de är nog de enda som kan göra det.

37 kommentarer:

 1. Tack för att jag fick lite förklaring om Cinder! Omslaget fick mig annars att minnas "Djävulen bär Prada"! Fast det var vassare klack då.

  SvaraRadera
 2. Tack för att jag fick lite förklaring om Cinder! Omslaget fick mig annars att minnas "Djävulen bär Prada"! Fast det var vassare klack då.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker också de är snygga blev arg när jag inte fick de fina omslagen

  SvaraRadera
 4. Stör mig också på att de bytte omslag! De äldre var ju så mycket finare än ett par dockor som inte ens har något med handlingen att göra!

  SvaraRadera
 5. Kan inte heller fatta vad som gjorde att de bytte tema på omslagen, de nya är fula.

  SvaraRadera
 6. De böckerna har jag inte läst och blir inte så sugen heller när jag ser Cress

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots den utsidan är de riktigt bra!

   Radera
 7. Dom är häftiga, kom ihåg att jag gillade dem vid första anblicken :)

  SvaraRadera
 8. Jar börjat läsa denna trevliga serie. De gamla omslagen är supersnygga, men jag gillar även de nya på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har riktigt svårt för de nya!

   Radera
 9. Den här serien var ny för mig eftersom jag inte läser den här typen av böcker. Men nu fick jag en känsla för vad de handlar om. Tack :).

  SvaraRadera
 10. Jag tycker tvärtom och gillar de nya lite mer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man tycker ju olika, vilket är rätt skönt och tur för de som gjort det nya omslaget😉

   Radera
 11. Samma exempel som jag :-)
  De nya är anorektiska, konstiga och dessutom stämmer det inte med hur personerna beskrivs i böckerna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag får heller inte ihop utsidan med insidan.

   Radera
 12. tycker att de nya omslagen är snyggare. trilogin hänger mera ihop. åtminstone om en ser till omslagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller ju inte med då...😁

   Radera
 13. Jag tycker inte alls om dessa omslag, men det som är bra med dem är att de tydligt signalerar genre och eftersom jag inte gillar genren behöver jag inte ens läsa baksidan tack vare omslagens tydlighet.

  SvaraRadera
 14. Jag tycker det var synd att en bytte omslag mitt i. Nu läser jag ju serien på engelska, så det drabbar ju inte mig, men de nya omslagen är inte hälften så snygga som de gamla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också läst dem på engelska, men köpt på svenska till min dotter och det är ju där det blir helt galet.

   Radera
 15. Intressanta böcker det där, som jag inte visste så mycket om.

  SvaraRadera
 16. Nej det där är inga omslag som skulle locka mig med dockor på. Synd om böckerna är bra. :o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böckerna är bra, så det är synd på omslagen.

   Radera
 17. Jag gillar de nya omslagen och serien är underbar. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaken är olika, 😊 men böckerna ÄR underbar!

   Radera
 18. Ja de böckerna är fina. Måste läs adem snart! :) Ahh, jag måste pinsamt nog erkänna att jag gillar dockversionerna av omslagen. Creepy dockor är något jag ofta faller för ^^ Men sen kanske de inte passar med historierna. Det vet jag inte än :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, smaken är ju inte alltid lika, men böckerna är bra, så läs dem!

   Radera