söndag 20 maj 2018

Varma kroppar, Isaac Marion

Titel: Varma kroppar
Originaltitel: Warm Bodies
Serie: Warm Bodies #1
Författare: Isaac Marion
Utgivningsår: 2010
Förlag: Mix Förlag
Sidor/tid: 287 sidor
Genre: Dystopi, urban fantasy, ungdom
Språk: Svenska


Handling:
Världen har fyllts av zombier och ingen vet varför. R är en av dem.Zombier har inga egna känslor eller minnen - men om de äter av en människas hjärna återupplever de scener ur den personens liv.Det är så det går till när R blir förälskad. Han dödar en ung man och övertar hans kärlek till flickvännen. Nu har R ett mål i tillvaron. Han vill hålla kvinnan gömd från de andra zombierna och se till att hon överlever.Den unge mannens känslor blir som en drog för R; bit för bit äter han av pojkvännens hjärna. Scen för scen upplever R hans liv, och det förändrar honom för alltid. (Bokus)

Mina tankar:
Den här boken råkade jag få med mig från årets bokrea. Jag har tidigare sett filmen, men kände bara delvis igen handlingen i boken.

Boken känns som en typisk dystopi med zombietema för ungdomar. Jag köper hela zombie och benrangelgrejen och det är ju ganska lätt att förstå motsättningarna mellan dessa och de "levande". Ibland glimtar det till av extensiella frågor av lite djupare slag som hur människorna hamnat där de är och vad som kan råda bot på eländet. Gillar de delarna av berättelsen. 

Men jag fastnade ändå inte riktigt för boken, det kan vara så att jag blivit för gammal och cynisk. Men jag tror det mesta har att göra med kärleken som uppstod mellan de två huvudkaraktärerna.

Nu kommer Spoilers....

Att R kunde fastna för Julie var inte helt omöjligt att greppa, men att Julie förälskar sig i någon som just dödat flera av hennes kamrater och framför allt hennes pojkvän... Lite för svårsmält för mig. Dessutom i någon som ser sjuklig ut, stinker och är insmetad i gammalt blod från de han mumsat på. Nja...

Men boken var ändå lite underhållande och jag känner att den är kul att ha läst. 

Varma kroppar var en lättläst bok om en gräslig värld där det ändå spirade lite hopp.


Betyg: 3/5



Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

2 kommentarer:

  1. Har bara sett filmen men det var ganska länge sedan och jag minns inte mycket. Men låter ju helgalet att bli kär i någon som precis dödat ens pojkvän och vänner!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, just den biten var lite svårsmält

      Radera