torsdag 22 september 2016

Gunga åt Söder och Norr - Inlighetens kamp, Anna-Klara Mehlich

Titel: Gunga åt Söder och Norr -Inlighetens kamp
Originaltitel: Gunga åt Söder och Norr -Inlighetens kamp
Författare: Anna-Klara Mehlich
Utgivningsår: 2016
Förlag: Barfotaböcker AB
Sidor/tid: 285
Genre: Barnbok 9-12 år, Fantasy
Språk: Svenska

(Recensionsex. från förlaget. Tack!)


Finns på Storytel
Uppläsare: Anna-Klara Mehlich

Handling i korthet:
Mitt i natten sitter den gamle mannen i gungstolen. Han darrar och flackar med blicken.

- Jag söker Aina, viskar han med låg, pipig röst. Måste träffa henne genast. Innan de hittar och för bort mig

Aina har sommarlov hos sin morfar i byn Solsäter när mannen söker upp henne. Han kommer från Norr där hemska saker sker. De som bor där blir allt mer lika och bryr sig allt mindre om varandra. De som gör motstånd, fångas och förs bort. Aina är den enda som kan stoppa det som sker.

Hon ger sig av på ett farligt uppdrag. Och det är viktigt. Invånarna i Solsäter har också börjat bete sig illa mot varandra. Framförallt mot de två nyinflyttade. (Bokus)

Mina tankar:
Gunga åt Söder och Norr -Inlighetens kamp är den tredje boken om Aina. Bok ett heter Gunga åt Öster - mot tidens härskare (2010) nummer två heter Gunga åt Väster - mot vädrets furste (2013) och bok nummer fyra skall heta Gunga hem igen och planeras komma ut 2017. På http://www.barfotabocker.se finns även lärarhandledningar till böckerna.

Det märks tydligt att boken är skriven för att skapa diskussion och förmedla ett budskap. Hur känns det att inte få vara med? Hur skulle det vara om alla såg likadana ut? Osv. Viktiga ämnen om mångfald, allas lika värde och gyllene regeln tas upp och kan lätt användas som arbetsmaterial i skolan.

Men det är ändå en spännande historia som berättas mitt i allt det viktiga. Upplägget är ungefär samma som bok ett (har inte läst bok två) med Aina som är hos sin morfar och kompisarna Lovisa och Linus. En natt sitter det någon i morfarns gungstol och ber "Aina den enda om hjälp". Sedan får vi följa henne växelvis mellan Norr, Söder och "vår" värld som påverkas av Norr och Söder. Aina är hjälten i historien, och är modig när hon måste, men är inte den stöddiga och kaxiga tjejen som man kanske tror, utan är egentligen ganska lugn och försiktig.

Språket är enkelt och det går lätt att hänga med. (Spoiler framöver) Jag gillar ordet Inlighet som används i boken och är ett motsatsord till ytlighet. Jag gillar också tanken på en spegel som kan visa denna Inlighet, alltså hur man är på insidan. Hur skulle man själv se ut om man tittade i en sådan spegel? Det tål att tänkas på en stund.

Kul och spännande bok med viktigt budskap!

Rekommenderas till:
De som vill ha en bra bok att starta samtal kring fördomar. Eller bara vill ha en bra högläsningsbok.

Betyg: 3,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar