söndag 2 oktober 2016

The Winner's Curse, Marie Rutkoski

Titel: The Winner's Curse
Originaltitel: The Winner's Curse
Författare: Marie Rutkoski
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bloomsbury
Sidor/tid: 355
Genre: Fantasy, YA
Språk: Engelska

Handling i korthet:
"As a general’s daughter in a vast empire that revels in war and enslaves those it conquers, seventeen-year-old Kestrel has two choices: she can join the military or get married. But Kestrel has other intentions.

One day, she is startled to find a kindred spirit in a young slave up for auction. Arin’s eyes seem to defy everything and everyone. Following her instinct, Kestrel buys him—with unexpected consequences. It’s not long before she has to hide her growing love for Arin.

But he, too, has a secret, and Kestrel quickly learns that the price she paid for a fellow human is much higher than she ever could have imagined." (Goodreads)


Mina tankar:
Marie Rutkoski är författaren till ungdomsboken The Shadow Society (2012) och fantasyserien för barn The Kronos Chronicles (2008-2011). Detta är hennes senaste serie med böckerna The Winner's Curse (2014),  The Winner's Crime (2015) och The Winner's Kiss (2016) Alltså en komplett triologi där man slipper att vänta på nästa bok, är den den så bra som den verkar så har jag trevlig höstläsning framför mig.

Första boken får nämligen högsta poäng av mig 5/5. Historien är perfekt uppbyggd, originell men ändå inte unik. Mycket handlar om en kärlekshistoria som byggs upp där motsättningar likt Romeo och Julia gör allt komplicerat. Ihop med den har vi politiska spel, förtryck och revolution i ett imperium som vill växa. Men det är ganska lugnt tempo i boken och det är först i slutet det börjar bli lite dramatiskt. Fast jag gillar ju det, när karaktärerna kämpar med sig själva mer än att läsa om hur de tar livet av andra.

Karaktärerna som vi får följa närmare är Kestrel och "Smith" som båda är lite bångstyriga och gillar att tänka själva och har svårt att rätta in sig i ledet. Det är kanske just därför de dras till varandra fast de egentligen inte vill.
Kestrel är generalens dotter och har två val i livet, gå med i armen eller gift dig och producera barn. Hennes far vill att hon skall gå med i armen och har tränat henne hela hennes liv. Men hon har en egen tanke om vad hon vill ha ut av livet och eftersom hon tenderar att gå sina egna vägar blir hon ofta betraktad som lite annorlunda.
"Smith" är slav och tillhör Herrani, det ockuperade folket, och blir av en händelse köpt av Kestrel på en slavmarknad, då hon känner samma kämparvilja hos honom som hon själv har. Dessa två skapar tillsammans en spänning som bygger mycket av boken.

Fantasyvärlden de lever i får vi bara viss del av, då fokus ligger på staden de bor i. Men vi får ändå en del av bakgrunden till varför det ser ut som det gör och glimtar till hur det ser ut utanför stadsgränserna.

Bra världsbyggandet, bra karaktärer, bra historia. Jag är så nöjd!

Rekommenderas till:
Gillar man Sarah J Maas böcker (ex.vis Glastronen) eller andra bra ungdomsfantasy som tex The Kiss of Deception av Mary E Pearson, Falling Kingdoms av Morgan Rhodes och Snow like Ashes av Sarah Raasch är denna bok ett måste.

Betyg: 5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar