torsdag 8 september 2016

Gunga åt Öster - mot tidens härskare, Anna-Klara Mehlich

Titel: Gunga åt Öster mot tidens härskare
Originaltitel: Gunga åt Öster mot tidens härskare
Författare: Anna-Klara Mehlich
Utgivningsår: 2011
Förlag: Tundell Salmson audio
Sidor/tid: 5 timmar 4 min
Genre: Fantasy, 9-12år
Språk: Svenska

Lyssnat på Storytel

Handling i korthet:
Aina kan inte tro sina ögon. Det är mitt i natten och i gungstolen hos morfar sitter plötsligt en okänd kvinna. Hon gungar fram och tillbaka, och hon släpper inte Aina med blicken. Plötsligt stannar hon.

- Aina, du enda. Vi behöver din hjälp.

Det är början på det äventyr som tar Aina till Öster där hon och den nya vännen Elmi är ödesbestämda att försöka hindra härskaren från att fortsätta missbruka Iluret. Det är den klocka som styr tiden inte bara i Öster, utan också i vår värld.

Den här sommaren i Dalsland blir allt annat än vanlig. Faror finns där man minst anar det, men även vänner i udda skepnader. Aina, som till vardags är rädd för det mesta, utsätts för de svåraste prövningar och står inför hotet om att förlora allt hon håller kärt. (Bokus)

Mina tankar:
Gunga åt Öster är den första av de fristående äventyrsromanerna om Aina. Bok nummer två heter Gunga åt Väster - mot vädrets furste (2013) och trean Gunga åt Söder och Norr - Inlighetens kamp (2016) och om jag förstått det rätt skall det bli en fjärde bok också. På http://www.barfotabocker.se finns även lärarhandledningar till böckerna.

Böckerna tar upp aktuella ämnen som stress, miljö och fördomar och bygger ett problem kring dessa ämnen. Den här första boken är samhällskritisk på så sätt att den handlar om Il-uret. En klocka som får folk att stressa och inte ägna sig åt sina barn. Den måste rättas till och Aina "den enda" är den som kan göra det.

Det är tydligt att boken är skriven för att den vill förmedla något, men det tar inte överhanden så att historien i sig blir lidande. Jag gillar att de använder teckenspråk för att tala tyst med varandra, att det ses som något användbart och bra att kunna. Jag gillar att det är en tjej som är hjälten och trots att hon är lugn och försiktig, är så viktig ändå.

När jag läser/lyssnar reflekterar jag över att man kan dra vissa paralleller mellan denna boken och Astrid Lindgrens Mio min Mio. Likheterna ligger i att det finns ett land som inte alla har tillgång till och ett folk som hamnat i en ond härskares våld. Men också i själva stämningen och spänningen liknar de varandra, men boken står för sig själv och är ingen kopia på något sätt.

Bra, lagom spännande barnbok med relaterbara karaktärer.

Rekommenderas till:
Jag tror att denna boken kan fungera perfekt som högläsningsbok för 8-9 åringar.

Betyg: 3,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

2 kommentarer:

  1. Jag har precis läst Gunga åt Söder och Norr, det kommer ett inlägg om den om några dagar. Men har inte läst de tidigare böckerna, kul att de finns på Storytel, då kan jag lyssna på dem istället :)

    SvaraRadera
  2. Har fått Gunga åt Söder och Norr i veckan och skall snart ge mig på den. Skall bli kul att läsa vad du tyckte om den!

    SvaraRadera