söndag 8 maj 2016

The Crown, Kiera Cass

Titel: The Crown
Originaltitel: The Crown
Författare: Kiera Cass
Utgivningsår: 2016
Förlag: Harpercollins
Sidor/tid: 7 h. 12 min. 37 s.
Genre: YA, romance
Språk: Engelska

Lyssnat på Storytel

Handling i korthet:
Eadlyns Cermoni att välja make fortsätter samtidigt som drottningen är allvarligt sjuk. Drottningens sjukdom gör att Eadlyn får ta över ansvaret som landets ledare, medans kungen sitter vid sin älskades sida. Vissa krafter i landet vill avsätta familjen från tronen, Eadlyns tvillingbror och förtrogna har rymt iväg med den han älskar och Eadlyn börjar tvivlar på sig själv. Hur skall hon hinna med att hitta en livspartner under dessa omständigheter? Tiden börjar dessutom bli knäpp och hon måste ta ett beslut.

Mina tankar:
Den här boken ingår i Kiera Cass Selectionserie. The Selection (2012), The Elite (2013), The One (2014) handlar om prins Maxons Cermoni att välja en hustru bland några tjejer från sitt land, lite som TV-program The Bachelor. I böckerna The Heir (2015) och The Crown (2016) får vi följa hans dotter genom hennes Cermoni. Den första boken i serien kom ut på Svenska nu i vår och den heter Ceremonin.

Det som från början fångade mitt intresse var böckernas yttre (och en rekomendation från en vän) Varje bok har en tjej i en fantastisk klänning i en härlig färg på framsidan. Jag gillar att de hör ihop och att de är enkla i sin utformning, fast ändå pråliga, om det låter vettigt!?! Jag gillar dem helt enkelt och jag är glad att den svenska översättningen håller sig på samma tema. Nog om utseendet av böckerna, det är ju ändå insidan som är det viktigaste.

The Crown börjar lika abrupt som The Heir slutade, vilket får mig att tänka att de lika gärna kunde ha varit en bok. Ingen av dem är särskilt lång och handlingen fortsätter som en röd tråd genom båda böckerna. Känslan av att de tagit ett långt manuskript och  utan någon egentlig orsak bara har delat det i två delar, infinner sig så fort jag börjar läsa/lyssna och nu när båda är utlästa kan jag konstatera att jo, det hade lika gärna kunnat vara en bok. Men då hade vi ju naturligtvis missat en snygg bok och det ser nog bättre ut i hyllan med fem böcker än fyra. Men nu hoppas jag att serien är över.

Själva handlingen är ju mycket som de tre första böckerna i och med att huvudtemat är Cermonin. Då från de utvaldas synpunkt och nu från prinsessans synpunkt. Det är i mångt och mycket en upprepning och det är ganska förutsägbart. Men ändå är det ganska behagligt, gulligt och romantiskt. Det är lite lagom yttre konflikter. Det är lite lagom inre konflikter. Det är lite lagom kärleksdrama. Det är lite lagom överlag, inget som sticker ut, men inte tråkigt heller. En blandning av en prinsessas dagbok och The Bachelor, som säkert skulle göra sig bra som en Disneyproduktion.

I the Heir valde de att ha Eadlyns Sermoni för att distrahera folket då det börjar bli stökigt i landet. Där fokuserades det en hel del på det, de problemen märker man knappt av i den här boken och jag tycker det blir lite forserat i slutet när det väl tas upp igen.  I sista kapitlet försöker Eadlyn lösa det med ett enkelt uttalande och alla är glada. I denna boken fokuseras istället på romantiken och hur hon skall välja "den rätta".

Eadlyn har i den här boken genomgått en så stor karaktärsutveckling att hon nästa framstår som en helt annan person. Hon har gått från att vara en bortskämd, självisk översittare till att börja bli en lite mer ödmjuk och omtänksam person som kan tänkas bli en ledare. Hennes val av livspartner hade man på känn redan från förra boken, men det kändes ändå rätt hastigt påkommet i slutet av boken.

Lite förutsägbar, lite romantiskt och ganska lagom.

Rekommenderas till:
Är man sugen på lite gullig läsning, i stil med Disneyfilm, är det här något att sätta tänderna i.

Betyg: 3/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar