torsdag 19 mars 2015

The Treachery of Beautiful Things, Ruth Frances Long


(läst på engelska)

Denna bok påminner mig om gamla sagor och sägner. Där oskuldsfullhet är något starkt, viktigt och som måste bevaras hos unga flickor. Där de måste tänka sig noga för så att de inte ger bort sin oskuld till den stora, hemska, manipulerande mannen. Sagor där flickan vinner bara för att hon är så kärleksfull och oskuldsfull. Där berättelsen har en underliggande sensmoral som skall utläsas och läras av. Jag påstår inte ATT boken är en sådan saga, men att den påminner mig om en sådan.

I boken träffar jag på namn som jag känner igen och läst om ganska nyligen. Det är Oberon, Mab, Titania och Puck. Dessa namn använder också Julie Kagawa när hon målar upp sin fe-värld i IronFeyböckerna. Jag vet att Shakespeares "En midsommarnattsdröm" innehåller samma namn och karaktärer (ej Mab, tror jag), men jag har inte tillräcklig kunskap för att veta om Shakespeare var först. Inte heller vet jag om det hör till vanligheten att använda dem i böcker som målar upp en fe-värld. Men jag antar att de namnen härstammar från gamla sägner och folktro. Det hela blev iallafall lite konstigt och det tog ett tag att få in hjärnan på ett nytt spår, då karaktärerna inte var riktigt samma som de jag redan hade i huvudet sedan IronFey-böckerna.

Boken handlar om Jenny som såg sin storebror försvinna i skogen under konstiga omständigheter. När hon längre fram äntligen vågar besöka platsen för hans försvinnande dras hon också över till Fe-världen. Hon förstår att hennes bror är där någonstans och vill leta upp honom och ta honom tillbaka till människovärlden.
Hon träffar på Jack O the Forest och Puck och det skapas relationer till dem. Missförstånd, misstänksamhet, vänskap, heder och naturligtvis även kärlek blandas och skapar en berättelse klart värd att läsa. Ibland irriteras jag över naiviteten, de onödiga missförstånden och snabba dömandet av varandra och tänker att "Hallå, kan de inte bara vara ärliga och öppna mot varandra, kommunicera bättre liksom". Men så fungerar det ju inte ens i verkligheten, varför skulle det vara så i en berättelse.

Kort sagt var boken en underhållande läsning som jag inte ångrar att jag la tid på att läsa! Jag måste också påpeka att jag gillade utsidan av boken. Denna boks insida kan man definitivt döma av utsidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar