- Men hur som helst, John Cleese (påbörjad i november)
- -
- -
- -
- Känslan av död, Elly Griffiths
- The god of the woods, Liz Moore
- Den enda segern, Jan Guillou #8
- Rosa & Björk, Satu Rämö (påbörjad i december)
- -
- -
- -
- That's not my name, Megan Lally
Januari
Jag har insett att det inte kommer bli fler böcker lästa i år, så idag blir det en lite snabb sammanfattning och statistik över läsåret 2024. Som vanligt är det troligen roligare för mig än för alla andra.
Jag klarade läsmålet på 52 böcker med marginal. Förra året var medelbetyget på böckerna det lägsta någonsin med 3,43 och i år är det ännu lägre trots att jag avslutar böcker jag verkligen inte gillar och då inte får några ettor i betyg. Det är de riktigt bra böckerna som uteblir vilket är tråkigt.
Förra årets sammanställning och statistik hittar du HÄR
Böcker lästa: 66 st (-23: 55st) (-22: 71st) (-21: 76st)
Mest lästa genre:
1.
Jag läser för lite fysiska böcker, det är svårt att ta upp en bok när huvudet är trött. Det är lättare att lyssna på en ljudbok eller kolla på någon serie i det läget. Vilket inte är fel i sej, men det är tråkigt att ha böcker i bokhyllan som man vill läsa men som man aldrig tar upp.
Så en liten lätt utmaning för att komma igång är att läsa minst 5 sidor varje dag. Det kan kännas oöverstigligt ibland, men är ändå ett mål. På det sättet kan jag även ta mig an de lite tjockare, svårare böckerna i bokhyllan.
Böckerna jag kommer läsa kommer dras ur en burk med lappar, där alla mina olästa böcker finns nedskrivna.
2.
Böcker jag vill läsa under 2025
I år hade jag inte så stora utmaningar och det känns som ett vinnande koncept för mig. Som vanligt räknar jag med att få läst minst en bok i veckan i genomsnitt och det har jag klarat i år.
Goodreadsutmaningen 65/52 14 DNF
I år är det nog rekord i hur många böcker som jag inte avslutat (DNF). Mycket av det kan bero på att jag hoppat på böcker som ligger lite utanför vad jag brukar läsa. Sen har jag också verkligen tänkt på att det är bättre att avsluta en bok jag inte gillar än att fortsätta och inte tycka det är roligt.
Kaosutmaningen 2024 24/30
Det är som det brukar med Kaosutmaningen, jag fyller i de som är lätta men utmanar mig inte med de som är lite svårare. Men kommer ändå över 20 avklarade. Jag tror jag skippar kaosutmaningen nästa år.
Sedan hade jag ju lite småutmaningar där det gick lite upp och ner.
😨 Utmana mig själv: Varje månad skall jag välja en bok som är lite utanför min comfortzone. Som biografi, skräck, klassiker och liknande. Just för att bredda mitt läsande och kanske upptäcka nya favoriter.
😨 Utmana mig själv: 5+(2DNF)/12
Jag provade 7 böcker, så det blev inte en varje månad. Jag avslutade inte två av dem, men några blev jag ändå glatt överraskad av så jag är ändå nöjd.
📖 Från bokhyllan: 2023 läste jag katastrofalt få böcker, de flesta var ljudböcker. Nu vill jag ha ändring på det så att den fysiska Tbr-hyllan inte bara växer utan att det faktiskt försvinner böcker därifrån också.
📖 Från bokhyllan: 12+(2 DNF) /12
Jag har ändå börjat på 14 böcker ur min egen bokhylla vilket jag ändå är rätt nöjd med. Det vore bra om det var fler, men det är ändå fler än det var förra året.
🎧 Länge i Ljudbokshyllan: I ljudbokshyllan finns väldigt många böcker som funnits där länge, det är dags att ta tag i dem då de lätt glöms bort.
🎧 Länge i Ljudbokshyllan: 5+(2 DNF)/12
Den här utmaningen trodde jag skulle vara lättare, men det har visst inte blivit så många gamla böcker ändå.
🆕 Relativt ny bok: För att inte bara läsa gamla böcker måste jag försöka ha koll på vad som kommer ut och vad som kan locka mig där.
🆕 Relativt ny bok: 13+(1DNF)/12
Lättare var det visst att läsa nyare böcker. Denna får jag väl anse vara godkänd.
📚 Serie jag följer: Jag vill också slutföra eller iallafall följa upp serier jag börjat på, det kommer jag ha koll på under denna rubrik.
📚 Serie jag följer: 17/12
Serier var visst inte heller så svårt. Kanske för att jag har två riktigt bra långkörarserier i Hamilton och Vera Stanhope.
🔖 Bokreabok: Jag tenderar att köpa en del böcker under bokrean. De böckerna är bra om man läser också, så man inte bara hamstrar böcker för att de är "billigare".
Sista Tisdagstrion för i år verkar det som och bara några dagar kvar till lite efterlängtad ledighet. Robert på Mina skrivna ord har idag satt temat: Tomtar och andra väsen i nordisk folktro
Så mycket tomtar blir det dock inte här idag, det blir mest annat oknytt.
Tänk om du en dag fick veta att hela ditt liv varit en lögn, att du egentligen tillhör en annan värld. En värld där det finns troll, vittror och magiska väsen. Det är precis vad som händer i detta spännande äventyr, som tar ett nytt grepp på vad som gömmer sig i svenska skogar och berg. Här blandas myten om bortbytingar med urban fantasy.
I Hallahem, en hemlig stad belägen djupt under ett berg, lever tolvåriga Torun som tillhör Vitterfolket. En dag råkar Torun och hennes bästa vän Auda höra något som inte var ämnat för deras öron. Hallahem hotas av människorna, men någonstans finns en flicka som kan hjälpa dem att rädda staden. Men vem är hon, och varför är hon så viktig?
Tilda lever i människornas värld, men känner sig annorlunda. När ödet för henne samman med Torun ställs de tillsammans inför svåra prövningar, och snart vilar hela Hallahems framtid på deras axlar. Ju mer de får veta om varandra och sitt ursprung, desto mer blir de varse om att sanningar kan göra mer ont än lögner.
Alla har vi sett bilden med den lilla prinsessan Tuvstarr som tittar ner i en skogstjärns mörka vatten. Och den mäktiga skogen, där bergtrollen bor, har blivit sinnebilden för en svensk sagoskog. Vi känner igen John Bauers vackra, mystiska och suggestiva bilder.
Det är nu mer än hundra år sedan konstnären John Bauer (1882-1918) debuterade som illustratör till sagoböckerna "Bland tomtar och troll". Han blev snabbt en älskad konstnär och räknas än idag som en av våra största svenska sagoillustratörer. Denna vackra presentutgåva innehåller ett urval av Bauers allra bästa. Här återfinns de klassiska sagorna av dåtidens främsta berättare som Jeanna Oterdahl, Elsa Beskow med flera. Boken lämpar sig bra för högläsning och är rikt illustrerad med helsidesbilder i färg.
JOHN BAUERS egen saga blev tyvärr alldeles för kort. John Bauer, med hustru och treårig son, omkom när ångbåten Per Brahe gick till botten en stormig natt på Vättern 1918.
"För länge sen, i fattigdomens dagar …" Så börjar var och en av de vackra sagorna i denna bok. Det är "Sunnanäng" som berättar om de två små syskonen Anna och Mattias som blev ensamma i världen och fick slita ont hos bonden i Myra. Det är "Spelar min lind, sjunger min näktergal?" där det lilla fattighjonet Malin längtar så intensivt efter något vackert och roligt i Norkas fattigstuga att en lind växer upp ur en vanlig ärt. Det är "Tu tu tu!" där Stina Maria blir fånge hos de underjordiska sedan vargen rivit alla får för det fattiga folket i Karpela by. Och det är "Junker Nils av Eka", en hjältesaga där trohet och mod visar sig vara egenskaper som övervinner till och med döden.
Sunnanäng innehåller några av Astrid Lindgrens allra skönaste och sorgligaste sagor.
Ljudbok
Inläsare: Jessica Liedberg
Det visar sig snart att alla i familjen bär på hemligheter. Daisy, som aldrig haft någon bra relation till sin familj. Storasystrarna Rose och Lily. Deras frånvarande far och kyliga mor. Den frågvisa systerdottern Trixie och den förmögna farmodern.
Vid midnatt hittas en familjemedlem död. Men det är bara början. Det finns en mördare bland dem - men vem? Och varför?
Isolerade på ön tvingas familjen Darker gräva djupt i sitt mörka förflutna. Samtidigt som de kämpar för att överleva tills tidvattnet sjunker...
Du kanske också vill läsa om:
Christie Agatha Och så var de bara en
Deaver Jeffrey The Never Game (Colter Shaw #1)
Härom dagen hade jag en lista med vad Rory Gilmore läser i Gilmore Girls. Idag blir det liknande listor på böcker man borde ha läst, mest klassiker. För att bli lite inspirerad att läsa fler sådana böcker.
När jag läst en bok eller försökt läsa men inte velat avsluta den får jag dra ett streck över den boken, de jag inte avslutat skriver jag DNF bakom. Är det en serie och jag bara läst någon eller några böcker i den skriver jag det. Grönmarkerade böcker är sådana som jag haft ögonen på och funderat på att läsa. Flera av böckerna känner jag inte till och behöver kolla upp lite mer.
BBC 100 böcker man borde läsa (Läst 32/100)
1. Pride and Prejudice – Jane Austen
2. The Lord of the Rings – JRR Tolkien
3. Jane Eyre – Charlotte Bronte
4. Harry Potter series – JK Rowling
5. To Kill a Mockingbird – Harper Lee
6. The Bible
7. Wuthering Heights – Emily Bronte
8. Nineteen Eighty Four – George Orwell
9. His Dark Materials – Philip Pullman (bara första boken)
10. Great Expectations – Charles Dickens
11. Little Women – Louisa M Alcott
12. Tess of the D’Urbervilles – Thomas Hardy
13. Catch 22 – Joseph Heller
14. Complete Works of Shakespeare
15. Rebecca – Daphne Du Maurier
16. The Hobbit – JRR Tolkien
17. Birdsong – Sebastian Faulks
18. Catcher in the Rye – JD Salinger
19. The Time Traveller’s Wife – Audrey Niffenegger
20. Middlemarch – George Eliot
21. Gone With The Wind – Margaret Mitchell
22. The Great Gatsby – F Scott Fitzgerald
23. Bleak House – Charles Dickens
24. War and Peace – Leo Tolstoy
25. The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams
26. Brideshead Revisited – Evelyn Waugh
27. Crime and Punishment – Fyodor Dostoyevsky
28. Grapes of Wrath – John Steinbeck
29. Alice in Wonderland – Lewis Carroll
30. The Wind in the Willows – Kenneth Grahame
31. Anna Karenina – Leo Tolstoy
32. David Copperfield – Charles Dickens
33. Chronicles of Narnia – CS Lewis
34. Emma – Jane Austen
35. Persuasion – Jane Austen
36. The Lion, The Witch and The Wardrobe – CS Lewis
37. The Kite Runner – Khaled Hosseini
38. Captain Corelli’s Mandolin – Louis De Bernieres
39. Memoirs of a Geisha – Arthur Golden
40. Winnie the Pooh – AA Milne
41. Animal Farm – George Orwell
42. The Da Vinci Code – Dan Brown
43. One Hundred Years of Solitude – Gabriel Garcia Marquez
44. A Prayer for Owen Meaney – John Irving
45. The Woman in White – Wilkie Collins
46. Anne of Green Gables – LM Montgomery
47. Far From The Madding Crowd – Thomas Hardy
48. The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood
49. Lord of the Flies – William Golding
50. Atonement – Ian McEwan
51. Life of Pi – Yann Martel
52. Dune – Frank Herbert
53. Cold Comfort Farm – Stella Gibbons
54. Sense and Sensibility – Jane Austen
55. A Suitable Boy – Vikram Seth
56. The Shadow of the Wind – Carlos Ruiz Zafon
57. A Tale Of Two Cities – Charles Dickens
58. Brave New World – Aldous Huxley
59. The Curious Incident of the Dog in the Night-time – Mark Haddon
60. Love In The Time Of Cholera – Gabriel Garcia Marquez
61. Of Mice and Men – John Steinbeck
62. Lolita – Vladimir Nabokov
63. The Secret History – Donna Tartt
64. The Lovely Bones – Alice Sebold
65. Count of Monte Cristo – Alexandre Dumas
66. On The Road – Jack Kerouac
67. Jude the Obscure – Thomas Hardy
68. Bridget Jones’ Diary – Helen Fielding DNF
69. Midnight’s Children – Salman Rushdie
70. Moby Dick – Herman Melville
71. Oliver Twist – Charles Dickens
72. Dracula – Bram Stoker
73. The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett
74. Notes From A Small Island – Bill Bryson
75. Ulysses – James Joyce
76. The Bell Jar – Sylvia Plath
77. Swallows and Amazons – Arthur Ransome
78. Germinal – Emile Zola
79. Vanity Fair – William Makepeace Thackeray
80. Possession – AS Byatt
81. A Christmas Carol – Charles Dickens
82. Cloud Atlas – David Mitchell
83. The Color Purple – Alice Walker
84. The Remains of the Day – Kazuo Ishiguro
85. Madame Bovary – Gustave Flaubert
86. A Fine Balance – Rohinton Mistry
87. Charlotte’s Web – EB White
88. The Five People You Meet In Heaven – Mitch Albom
89. Adventures of Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle (De två första böckerna)
90. The Faraway Tree Collection – Enid Blyton
91. Heart of Darkness – Joseph Conrad
92. The Little Prince – Antoine De Saint-Exupery
93. The Wasp Factory – Iain Banks
94. Watership Down – Richard Adams
95. A Confederacy of Dunces – John Kennedy Toole
96. A Town Like Alice – Nevil Shute
97. The Three Musketeers – Alexandre Dumas
98. Hamlet – William Shakespeare
99. Charlie and the Chocolate Factory – Roald Dahl
100. Les Miserables – Victor Hugo
Jag googlade listor på svenska klassiker för en utmaning för några år sedan och hittade då denna lista som har några år på nacken. Listan hittade jag på Projekt Runeberg
Svenska Klassiker man borde läst (Läst 14/100)
1. Vilhelm Moberg, utvandrar-sviten (första boken)
2. Harry Martinson, Aniara
3. Frans G Bengtsson, Röde Orm
4. Astrid Lindgren, Pippi Långstrump
5. Per Anders Fogelström, stad-sviten
6. Selma Lagerlöf, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige
7. Selma Lagerlöf, Kejsaren av Portugallien
8. Hjalmar Söderberg, Den allvarsamma leken
9. Selma Lagerlöf, Jerusalem
10. Eyvind Johnson, Hans nådes tid
11. Vilhelm Moberg, Din stund på jorden
12. Göran Tunström, Juloratoriet
13. Astrid Lindgren, Bröderna Lejonhjärta
14. Eyvind Johnson, Strändernas svall
15. Harry Martinson, Nässlorna blomma
16. Hjalmar Söderberg, Doktor Glas
17. Anders Jacobsson, Sören Olsson, Berts dagbok
18. Harry Martinson, Vägen till Klockrike
19. Astrid Lindgren, Emil i Lönneberga
20. Vilhelm Moberg, Rid i Natt
21. Kerstin Ekman, Händelser vid vatten
22. Moa Martinson, Mor gifter sig
23. Birger Sjöberg, Kvartetten som sprängdes
24. Birgitta Onsell, Efter tusen år av tystnad
25. Vibeke Olsson, Molnfri bombnatt
26. Axel Munthe, Boken om San Michele
27. Marianne Fredriksson, Den som vandrar om natten
28. Pär Lagerkvist, Dvärgen
29. Anna-Maria Roos, Sörgården
30. Ulf Lundell, Jack
31. Bo Giertz, Stengrunden
32. Sara Lidman, Jernbane-eposet
33. Jan Fridegård, Lars Hård
34. Pär Lagerkvist, Barabbas
35. Selma Lagerlöf, Löwensköldska ringen
36. Stig Claesson, Vem älskar Yngve Frej?
37. Astrid Lindgren, Samuel August i Svedstorp och Hanna i Hult
38. Jerzy Einhorn, Utvald att leva
39. Gunnar Ekelöf, Samlade dikter
40. Lars Ahlin, Natt i marknadstältet
41. Pär Lagerkvist, Gäst hos verkligheten
42. Lars Ahlin, Din livsfrukt
43. Kerstin Ekman, Hunden
44. Eyvind Johnson, Krilontrilogin
45. Karin Boye, Kallocain
46. Sven Delblanc, Samuels bok
47. Marianne Fredriksson, Simon och ekarna
48. Jan Fridegård, Trägudars land
49. Sven Edvin Salje, Lovängsserien
50. Eyvind Johnson, Romanen om Olof
51. Sara Lidman, Lifsens rot
52. Astrid Lindgren, Mio min Mio
53. Nils Ferlin, Får jag lämna några blommor
54. Torgny Lindgren, Hummelhonung
55. Kerstin Ekman, Rövarna i Skuleskogen
56. Henning Mankell, Comédia infantil
57. Vilhelm Moberg, Soldat med brutet gevär
58. Majgull Axelsson, Aprilhäxan
59. Sten Selander, Det levande landskapet i Sverige
60. Carina Burman, Den tionde Sånggudinnan
61. Stig Dagerman, Tysk höst
62. Sven Delblanc, Livets ax
63. Rolf Edberg, Spillran av ett moln
64. Ivar Lo-Johansson, Bara en mor
65. Marianne Fredriksson, Enligt Maria Magdalena
66. Ivar Lo-Johansson, Pubertet
67. Jan Guillou, Ondskan
68. Hjalmar Gullberg, Dikter
69. Selma Lagerlöf, Herr Arnes penningar
70. Sara Lidman, Hjortronlandet
71. Elin Wägner, Väckarklocka
72. Astrid Lindgren, Ronja Rövardotter
73. Torgny Lindgren, Ormens väg på hälleberget
74. Ivar Lo-Johansson, Godnatt jord
75. Marianne Fredriksson, Paradisets barn
76. Ulf Lundell, Saknaden
77. Birgitta Trotzig, Dykungens dotter
78. Fritiof Nilsson Piraten, Bokhandlaren som slutade bada
79. Agneta Pleijel, Vindspejare
80. Evert Taube, Ultra Marin
81. Herbert Tingsten, Mitt liv
82. Tomas Tranströmer, Dikter
83. Vilhelm Moberg, Raskens
84. Jonas Waern, Katanga
85. August Strindberg, Ett drömspel
86. Astrid Lindgren, Barnen i Bullerbyn
87. Dan Andersson, Svarta ballader
88. P O Enquist, Musikanternas uttåg
89. Maja Ekelöf, Rapport från en skurhink
90. Peter Englund, Brev från nollpunkten
91. Maria Gripe, Agnes Cecilia - en sällsam historia
92. Willy Kyrklund, Solange
93. Peter Nilson, Rymdväktaren
94. Gunnar Arnborg, Mulens marker
95. Gustaf Hellström, Snörmakare Lekholm får en idé
96. Tove Jansson, Det osynliga barnet
97. Eino Hanski, De långa åren
98. Moa Martinson, Kvinnor och äppelträd
99. Fritiof Nilsson Piraten, Bock i örtagård
100. Verner von Heidenstam, Nya dikter
Gilmore Girls finns just nu på Svt-play, vilket gör serien tillgänglig för många. Det är en av mina absoluta favoritserier, så jag köpte naturligtvis dvd-boxen för länge sedan. Jag har naturligtvis börjat titta på den på Svt också viket fick mig att tänka på alla böcker Rory läser i serien därav denna listan som jag hittade jag på The Candid Cover.
Olika listor med vad Rory läser i Gilmore Girls finns lite överallt på nätet och det är lite roligt att jämföra hennes läsning med vad man själv läser. Det kan också vara ett kul ställe att hämta inspiration till vad man kan läsa och det är också lite så jag tänkt göra inför kommande år. Att välja ut ca två-tre böcker för att läsa under året 2025.
Många av böckerna här känner jag inte ens till och behöver kolla upp. Men jag har grönmarkerat de som redan funnits lite i tankarna och jag funderat på att läsa.
Läst fram tom 2024: 34st
Rory Gilmore Reading List
Seasons 1-7 1-338
Gilmore Girls: A Year in the Life (Rory Gilmore Reading List)339-406
Ljudbok
Inläsare: Gunilla Leining
När stjärnmäklaren Jessie Anderson hittas mördad i samband med en husvisning på Österlen dras den fyrkantige och aningen bufflige kommissarien Peter Vinston in i utredningen, trots att han egentligen bara är på besök i trakten. Till sin hjälp får han den lokala polisassistenten Tove Esping, oerfaren men ambitiös och vaken. Kollegerna retar sig på varandra men formar en motvillig vänskap i jakten på sanningen. Bakom trädgårdshäckarna i de idylliska byarna på Skåneslätten lurar en mördare. Frågan är bara vem.
Du kanske också vill läsa om:
Skybäck Frida Bokcirkeln vid världens ände
Idag har jag gjort en egen liten Vintertag. Inte helt unik men det var ändå roligt. Så vill du göra den också så är det fritt fram.
De här orden definierar mycket av vintern för mig, visst finns det minst en bok för varje ord.
Snö: En riktigt vintrig bok
Andnöd, Amy McCullochJournalisten Cecily Wong gör sig beredd att bestiga världens åttonde högsta berg, Manaslu i Himalaya, men viktigast för henne är att få följa den världsberömde bergsbestigaren Charles McVeigh. Hon har satsat allt för storyn: relationer, besparingar och sinnesfrid. Artikeln är hennes sista chans att slå igenom.
Tragedin är ett faktum när en av deltagarna förolyckas, och Cecily börjar frukta för sin och de andras säkerhet. Ett tält som tillhör en okänd klättrare tyder på att de inte är ensamma på berget och ett hotfullt, anonymt meddelande orsakar tryckt stämning i gruppen.
När ännu en av expeditionens deltagare hittas död är det för sent att vända tillbaka. De är strandsatta i en av världens mest otillgängliga och isolerade regioner. Ändå är hårt väder, bråddjupa stup och tunn luft ingenting mot den fara som lurar mitt ibland dem. Det finns en mördare på berget, redo att förgöra dem - en efter en.
Brasa: En bok som är varm och mysig
Sista sommaren, Eleonore HolmgrenSista sommaren är en varm och underhållande roman om ett slumpartat möte, en oväntad vänskap och en oförglömlig sommar.
Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus i Stockholms skärgård. Där överraskas han av 86-åriga Britta, en vresig och bestämd dam som mot sina barns vilja har rymt till sitt älskade sommarställe.
Britta låter Adam stanna eftersom hon inser att hon behöver hjälp. Han får betala för mat och uppehälle genom att jobba hårt och följa hennes minsta nyck. Till en början gnisslar det ordentligt mellan dem, men långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. Det blir en magisk sommar – en av de bästa i Brittas liv.
Mörker: En bok med mycket mörker i sig?
Mörkret, Ragnar JónassonEn ung kvinna hittas död på en enslig strand. Här sökte hon skydd, men fann i stället sin grav i vågorna. En förhastad polisutredning bedömer händelsen som självmord.
Hulda Hermannsdóttir, kriminalinspektör vid Reykjavikpolisen, tvingas till en tidig pension. Men innan dess får hon möjlighet att åta sig ett sista fall. Hon vet exakt vilket hon ska välja. Och vad hon upptäcker i sin utredning är något betydligt värre än självmord. Ändå har hon svårt att få ut ens den mest elementära information i fallet. När Huldas egna kollegor försöker bromsa utredningen finns till sist bara ett sätt kvar. För att avslöja sanningen måste hon riskera sitt eget liv.
Mörkret är den första boken i den hyllade serien om Hulda Hermannsdóttir.
Stjärnor: En bok med ljus i mörkret
Kallbaderskan bland fjällen, Karin HärjegårdNär Helena förbereder sin man Martins födelsedagsmiddag, får hon reda på att han under lång tid svikit och lurat henne. Världen rämnar och Helena flyr stan för Härjedalens fjäll, där hon får låna en liten röd timmerstuga av den egensinniga, pensionerade lärarinnan Sonja.
I ensamheten i stugan blir livet till en början ännu mörkare, trots sommarens ljusa nätter. En dag lyckas hon till slut ta sig ut på vandring, och då möter hon den unga och livsstarka Louise, som driver ett våffelbruk på fjället. De blir snabbt vänner, och Louise lyckas övertala Helena att bada kallt i fjällsjöar och långsamt hitta ny livsglädje.
Helena börjar arbeta i våffelstugan, och trivs oväntat bra. I hela sitt liv har hon drömt om att få arbeta med mat, och hoppet börjar spira i henne igen. Men Helena bär på ett mörker från barndomen, som hon måste överkomma för att bli hel.
Kallbaderskan bland fjällen är en gripande feelgood-roman om sorg, kallbad och nya möjligheter, allt inbäddat i en storslagen fjällmiljö. Missa inte denna pärla som är första delen i en serie om livet kring ett våffelbruk i Tänndalen.
Kyla: En bok med kalla karaktärer
Dead of winter, Darcy CoatesWhen Christa joins a tour group heading deep into the snowy expanse of the Rocky Mountains, she's hopeful this will be her chance to put the ghosts of her past to rest. But when a bitterly cold snowstorm sweeps the region, the small group is forced to take shelter in an abandoned hunting cabin. Despite the uncomfortably claustrophobic quarters and rapidly dropping temperature, Christa believes they'll be safe as they wait out the storm.
She couldn't be more wrong.
Deep in the night, their tour guide goes missing...only to be discovered the following morning, his severed head impaled on a tree outside the cabin. Terrified, and completely isolated by the storm, Christa finds herself trapped with eight total strangers. One of them kills for sport...and they're far from finished. As the storm grows more dangerous and the number of survivors dwindles one by one, Christa must decide who she can trust before this frozen mountain becomes her tomb.
Skotta snö: En bok som fick dig att få upp värmen
I am Still Alive, Kate Alice MarshallAfter: Jess is alone. Her cabin has burned to the ground. She knows if she doesn’t act fast, the cold will kill her before she has time to worry about food. But she is still alive—for now.
Before: Jess hadn’t seen her survivalist, off-the-grid dad in over a decade. But after a car crash killed her mother and left her injured, she was forced to move to his cabin in the remote Canadian wilderness. Just as Jess was beginning to get to know him, a secret from his past paid them a visit, leaving her father dead and Jess stranded.
After: With only her father’s dog for company, Jess must forage and hunt for food, build shelter, and keep herself warm. Some days it feels like the wild is out to destroy her, but she’s stronger than she ever imagined. Jess will survive. She has to. She knows who killed her father…and she wants revenge.
Skrapa rutor: En bok som var irriterande
In i vildmarken, Jon KrakauerI april 1992 begav sig den tjugotreårige amerikanen Christopher McCandless ut i Alaskas vildmark för att ensam vandra runt i naturen - utan mål, och utan att ens ha någon karta med sig. Innan han gav sig av hade han gett sig själv ett nytt namn: Alexander Supertramp. Han hade skänkt bort sina besparingar, övergett sin familj, bränt sin bil och sina kontanter och bestämt sig för att starta ett helt nytt liv. Fyra månader efter att han gett sig av hittades han död av en jägare. Han hade svultit ihjäl.
In i vildmarken är Jon Krakauers självlysande, hyllade och nu klassiska skildring av Christopher McCandless liv, längtan och tragiska död, berättad med lika delar nyfikenhet och ömsinthet.
Saftglögg: En bok som var så söt att det nästan var äckligt
Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden, Jenny ColganAndra delen i Colgans ljuvliga feelgood-serie där Polly har hittat kärleken.
Sommaren har anlänt till det lilla fiskeläget i Cornwall och Polly Waterford kunde inte vara lyckligare. Hon är förälskad: i den vackra kuststaden hon kallar hemma, i sitt bageri på strandpromenaden, och mest av allt i sin pojkvän.
Men under ytan gnager en oro. Den milda sommarbrisen som sveper genom staden verkar bära något olycksaligt med sig. Hennes nyfunna vän har precis blivit änka, och hoppas att flytten till staden ska lindra hennes sorg. Men Polly vet något som helt kan rasera vännens försiktiga steg mot återhämtning. Samtidigt får pojkvännen brottas med plikter han trodde att han hade lämnat bakom sig och Polly börjar få svårt att hantera hans allt längre perioder av frånvaro.
Polly siktar mjöl, knådar deg och bakar bröd. Men ingenting verkar hindra den storm som kommer. Är hon på väg att förlora allt det hon kommit att älska?
Snöslask: En bok som inte gick att tycka om
Coyote, Gabrielle Filteau-ChibaJag blundar och tar ett djupt andetag. Återkallar bilden av mitt lilla bo som jag tvingades fly ifrån, husvagnen där jag hade det så bra, tvättlinan som svajar i vinden, lönnlövens doft av rost, mitt eget förlorade paradis. Sen minns jag också stövelspåren och leran på min dörrmatta. Och coyotefällen som jag kanske inte borde ha behållit.
Raphaëlle är viltvårdare. Hon lever ensam med sin hund i en husvagn i hjärtat av Québecs djupaste skogar. Hennes närmaste grannar är vilda djur, björnar, lodjur och coyotes. Hon är precis där hon vill vara, men uppdraget att skydda de hotade djuren börjar kännas omöjligt. Tjuvjägarna är många, deras metoder grymma.
En morgon upptäcker Raphaëlle färska spår efter en björnhona utanför husvagnen. Några dagar senare försvinner hennes hund. Hon hittar tiken svårt skadad, fångad i en tjuvjägares snara. Utom sig av raseri lämnar hon ett varnande meddelande till tjuvjägaren. När hon hittar fotspår framför sin dörr och skinnet från en nyss flådd coyote på sin säng, förstår hon budskapet: nu är det hon som är tjuvjägarens byte. Men Raphaëlle är inte lättskrämd. Med hjälp av sin gamle vän Lionel och den egensinniga Anouk planerar hon en hänsynslös hämnd.
Och i skuggan av våldet spirar en oväntad, sensuell kärlekshistoria.
Isgata: En bok som chockade dig
Straff, Ann-Helén LaestadiusDet är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts ut mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem med riset. Föräldrarna vågar inte protestera och de fina herrarna lyssnar ändå inte.
Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva, eller åtminstone försöka förtränga. Men så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt. Och det blir uppenbart att ingen har glömt.
”Straff” är en berättelse baserad på verkliga händelser kring ett av den svenska statens största svek mot samerna. Nomadskolan har krossat generationer och lett till språkförlust, skam och brutna familjeband.
Julmust: En bok du ser fram emot under vintern
Jansson Tove Trollvinter (Mumin #6)Mumintrollen sover vinterdvala mellan november och april. Men plötsligt en kall dag i januari vaknar Mumintrollet och kan inte somna om. Först känner han sig rädd och ensam i det sovande huset, men småningom upptäcker han en ny och kall vintervärld full av förunderliga varelser. Bland dem finns Too-ticki och Lilla My som bor i familjens badhus.
Frostmorgon: En bok som är vintrig
Rämö Satu Hildur (Hildur #1)