måndag 28 oktober 2024

Det är inte ditt fel att du är trött, Björn Rudman

Titel
: Det är inte ditt fel att du är trött: slipp oro och press i vardagen
Serie: -
Författare: Björn Rudman
Utgivningsår: 2024
Förlag: Norstedts
Sidor/tid: 6 timmar 45 minuter
Genre: Självhjälpsbok, stresshantering, populärpsykologi
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Björn Rudman

Handling:
I en värld översvämmad av stress, press och ångest erbjuder denna självhjälpsguide en räddningsplanka för dig som kämpar med utmattning eller riskerar att hamna där. Med en unik kombination av personliga erfarenheter och professionell expertis erbjuder Björn Rudman en omfattande och praktisk guide till stresshantering och återhämtning.

Genom en biopsykosocial modell förklarar Rudman hur kroppsliga, psykologiska och sociala faktorer samverkar och påverkar din hälsa. Boken tar dig steg för steg genom processen att identifiera orsaker till stress och bygger upp en hållbar strategi för att hantera dessa. Rudmans ansats syftar till att inte bara erbjuda tillfälliga lösningar, utan förse dig med verktyg för bestående förändring, undvika återkommande stressfallgropar och uppnå långsiktig balans.

Med tusentals timmars klinisk erfarenhet som terapeut i bagaget och en egen, personlig kamp mot stressrelaterade tillstånd bidrar Rudman med djup och trovärdighet. Oro behöver inte vara en ständig följeslagare i vardagen!


Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
En bok om ett ämne som det det var dags att uppdatera mig om. Jag har gått in i väggen riktigt hårt och nu börjar det bli några år sedan, men det påverkar fortfarande min vardag varje dag. När en vän i liknande situation rekommenderade denna boken ville jag iallafall kolla upp den. 

Det var riktigt skönt att uppdatera sig på ämnet igen och korrigera sitt tänkesätt gentemot bokens tankar och tips. Boken tar lättförståeligt upp hur stress påverkar oss som människor och vad man kan och bör göra när det gått så illa att man hamnat i ett utmattningssyndrom. Förhoppningsvis kan man ha stoppat i tid och ha användning av råden redan innan så man slipper hamna där på botten. Eller så kan man som jag ta den som hjälp att försöka hitta balansen igen också långt efteråt. 

Jag gillade det Rudman tar upp, det pedagogiska sätt han tar upp det och även hans egna inläsning av boken. Denna kan jag behöva köpa för att ha i hyllan för att återuppdatera mig när det behövs lite korrigering av livet. 

lördag 26 oktober 2024

Fem populära böcker som dödat min läslust

 

Ovan står det att det skall vara fem tips på böcker om, men de böcker jag tar upp idag blir mer ett tips på att låta bli att läsa just dessa böcker. Eftersom jag när jag läst dem, fullständigt tappat min läslust och det är ju ingen härlig känsla. Men å andra sidan verkar många gilla just de här böckerna, så det kan ju vara läge att bilda sig en egen uppfattning och inte förlita sig på mina åsikter.

Normala människor, Sally Rooney
Denna bok var riktigt hypad ett tag och blev ju till och med en tv-serie. Detta är inget som jag har någon förståelse för. Jag tyckte inte om denna bok. Den var deprimerande, seg och handlade om människor som inte behandlade varandra så väl och som jag inte kunde bry mig mindre om. Jag tvingade mig ändå igenom den och tappade lusten att läsa efter det. En kompis till mig läste också boken och tyckte den var så otroligt bra, så smaken är ju som baken...

Connell och Marianne växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon rik men ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra, kort därefter gör de slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt. Rooney skildrar livet som det levs just nu. "Normala människor" är en roman om kärlek, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv.



Doktor Glas, Hjalmar Söderberg
En lättläst klassiker med snyggt omslag trodde jag. Boken handlade om en man som tror sig kunna göra som han vill då han är just man. En bok jag inte kom överens med alls. Jag tappar liksom tron på mänskligheten av vissa böcker och detta är en sådan. Jag inser att många inte uppfattar boken på samma sätt som jag, men min upplevelse var så stark att jag även efter denna tappade lusten att läsa ett tag.

Doktor Glas, en roman i dagboksform som utkom första gången 1905, är inte bara ett av Hjalmar Söderbergs främsta verk, utan också en av de klassiska romanerna i svensk litteratur. Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslöst äktenskap med den motbjudande pastor Gregorius. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen...

Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

Bokens centrala problem - har man rätt att döda en människa för att rädda en annan - har genom decennierna väckt häftig debatt. Den har också blivit älskad för de vemodiga porträtten och miljöerna från det oscarianska Stockholm - tecknade med hela Söderbergs oöverträffade känslighet och kvickhet.

Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas utkom första gången 1905 och var då oerhört provocerande för sin samtid. Med sin psykologiska nerv, moralfilosofiska utläggningar och förälskade skildring av sekelskiftets Stockholm är den lika aktuell idag.



Amerikansk jord, Jeanine Cummins
Den här boken läste jag aldrig klart då den gav mig sådana starka äckelkänslor. I början är det en scen där en familj eller släkt blir helt nedmejade. Jag klarade inte av att fortsätta särskilt länge efter det och var inte så motiverad att börja något nytt på ett tag heller.

Amerikansk jord är en bok du aldrig glömmer. En skrämmande aktuell och fullständigt uppslukande roman om en mor och en son på flykt – från Acapulco i Mexiko mot tryggheten i USA.

Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror.

Amerikansk jord är en oavbrutet spännande roman om hur långt vi är villiga att gå för att rädda dem vi älskar.



The kind wort Killing, peter Swanson
Denna bok finns visst på svenska också och heter då Värd att döda. Denna tvingade jag mig igenom, men är kändes som lite av en blandning av Normala människor och Doktor Glas. Deprimerande och med människor som sätter sig själva högre än alla andra. Inget för mig.

En fartfylld katt och råtta-lek, full av oväntade vändningar, som kommer att hålla dig som klistrad vid sidorna! På ett nattflyg från London till Boston träffar Ted Severson den vackra och mystiska Lily Kintner. För att få tiden att gå dricker de två främlingarna martini och leker en lek som går ut på att de avslöjar hemligheter för varandra. Leken tar dock en allvarlig vändning när Ted, halvt på allvar och halvt på skämt, säger att han vill döda sin fru, och Lily erbjuder sig att hjälpa till. Tillbaka i Boston håller de kontakten och fortsätter smida planer på hur Ted kan ta sig ur sitt olyckliga äktenskap. Men vad Ted inte vet är att Lily döljer ett mörkt förflutet. Snart är de indragna i en fartfylld katt och råtta-lek där det är omöjligt att veta vem som är förövare och vem som är offer.



Öster om Eden, John Steinbeck
Samma kompis som gillade Normala människor, älskade denna bok. Vi har inte samma boksmak... alls. Öster om Eden kom jag inte heller igenom. Riktigt deprimerande och med karaktärer som jag inte fastnade för eller tyckte om. Jag var tvungen att avsluta den för att inte hamna djupt ner i en läsdepression.

När Adam Trask gifter sig med den vackra, demoniska Cathy lägger han grunden till livslång olycka för sig själv och sina efterkommande. Efter att ha fött tvillingsönerna Aron och Caleb lämnar Cathy familjen. Pojkarna får växa upp utan mor ändå får hon en avgörande betydelse för det brödrahat som uppstår mellan dem.

Ett gripande släktdrama av en vår tids största berättare.


torsdag 24 oktober 2024

Imperiets Arvingar - Armageddon, Oskar Källner, Karl Johnsson

Titel
: Armageddon
Serie: Imperiets Arvingar #7
Författare: Oskar Källner, Karl Johnsson
Utgivningsår: 2024
Förlag: rabén&sjögren
Sidor/tid: 335 sidor
Genre: Barn 9-12, Sci-fi
Språk: Svenska

Recensionsexemplar! Tack så mycket!

Handling:
Det fartfyllda rymdäventyret närmar sig sitt slut! I den sjunde delen i serien Imperiets arvingar får vi äntligen veta hur det ska gå för Alice och Elias på deras resa genom Vintergatan.

De har varit borta från jorden i snart ett år och nu är de äntligen på väg tillbaka. Men det är bråttom. De måste hinna före Karnidda och hans kraoer till den hemlighet som mamma gömt under huset. På jorden finns också pappa, som inte ens vet att de lever. Men där finns även andra som väntar på dem för att kunna slå till. Inom kort är Alice och Elias jagade av både hemliga agenter och illasinnade utomjordingar. Nu måste syskonen avslöja en sanning så stor att den kan skaka hela galaxen i grundvalarna och samtidigt försvara sin hemvärld, så att inte jorden går under i ett brinnande armageddon.

Armageddon är sjunde och avslutande delen i den episka science-fiction-serien Imperiets arvingar, genomillustrerad med färgbilder av Karl Johnsson.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Vilken fantastisk avslutning på den här resan. Jag undrar om inte detta var min favorit i en riktigt bra och spännande serie. Mycket står på spel, gänget på Stillheten får verkligen kämpa och slutet knöts ihop på ett väldigt tillfredsställande sätt. Mycket mer kan man inte säga utan att spoila för mycket av bok och serie. 

Böckerna är ju för barn, men jag måste säga att jag har uppskattat att läsa dem. De ryggar inte tillbaka för att att ta upp allvarliga ämnen som t.ex. krig, rasism, slaveri och olikheter. Ibland är det våldsamt och lite skrämmande, men framför allt är det de varma vänskapsbanden som bildas som kommer vara det jag kommer minnas mest av från serien. 

Boken börjar med en snabb smart uppdatering av föregående böcker, något som jag med mitt guldfiskminne uppskattar. Illustrationerna piggar upp läsningen och det är synd att mina barn blivit för gamla att läsa högt för. Den här serien hade varit perfekt att uppleva tillsammans.  

Du kanske också vill läsa om:

Källner Oskar, Karl Johnsson Bortförda (Imperiets arvingar #1)

Springer Nancy Enola Holmes och kidnappningsmysteriet (Enola Holmes #1) 

De ursprungliga, Cecilia Larsson Kostenius

tisdag 22 oktober 2024

Tisdagstrion - v. 43 - Höstfärger

 


Mina skrivna ord har under denna veckas Tisdagstrio valt temat: Höstfärger. 

Det är verkligen oåterkalleligt höst här där jag bor. Det är ovanligt varmt, runt 12-15 grader och sydliga vindar det senaste och färgerna på träden har i år varit helt otroligt vackra. Men nu börjar de ganska snabbt försvinna från träden för att bli en brun sörja på backen. Så idag får vi passa på att njuta av höstfärgerna på alla böcker som kommer presenteras. Här kommer mina förslag:

Armageddon, Oskar Källner, Karl Johnsson
Det här är kanske ingen höstig bok i sig, såvida man inte uppskattar en bra sf-bok under de mörkare dagarna. Det här recensionexemplaret damp ner i postlåda för ett tag sedan och är sjunde och sista boken i serien om Imperiets Arvingar. Visst är den sprakande i höstens alla färger.

Det fartfyllda rymdäventyret närmar sig sitt slut! I den sjunde delen i serien Imperiets arvingar får vi äntligen veta hur det ska gå för Alice och Elias på deras resa genom Vintergatan.

De har varit borta från jorden i snart ett år och nu är de äntligen på väg tillbaka. Men det är bråttom. De måste hinna före Karnidda och hans kraoer till den hemlighet som mamma gömt under huset. På jorden finns också pappa, som inte ens vet att de lever. Men där finns även andra som väntar på dem för att kunna slå till. Inom kort är Alice och Elias jagade av både hemliga agenter och illasinnade utomjordingar. Nu måste syskonen avslöja en sanning så stor att den kan skaka hela galaxen i grundvalarna och samtidigt försvara sin hemvärld, så att inte jorden går under i ett brinnande armageddon.

Armageddon är sjunde och avslutande delen i den episka science-fiction-serien Imperiets arvingar, genomillustrerad med färgbilder av Karl Johnsson.

Another Life, Kristin Hannah
Jag har älskat varenda bok jag läst av Kristin Hannah. Hennes böcker handlar, i de böcker jag läst, om kvinnor och deras liv och kamp. De är ofta väldigt känsloladdade och berör. Karaktärerna blir levande och historien blir nästan sann. Another life ser dessutom väldigt höstig ut på omlaget.

Angie DeSaria has spent years of her life trying to have a child. Now, her marriage has crumbled under the strain. Adrift and alone, she returns to her childhood home, a small coastal town in the Pacific Northwest, to help try and rescue the beloved, failing family business. 
Lauren Ribido is a senior in high school. She dreams of an Ivy League education, escaping her hometown and her troubled mother. When Angie hires Lauren to work at the restaurant, they form an immediate bond, which deepens when Lauren's mother abruptly leaves town and Angie offers her a place to stay. But nothing could have prepared Angie for the far-reaching repercussions of this act of kindness. Together, these two women - one who longs for a child and the other who longs for a mother's love - will be tested in ways that neither could have imagined

Mörk Jord, Ann Cleeves
Från de färgsprakande höstfärgerna ovan till lite mera novemberhöst blir det här med Ann Cleeves Mörk Jord. Den utspelar sig visserligen på vintern, men så som omslaget ser ut tycker jag den påminner om blöt, kall och mörk november.
Detta är den sjunde boken om polisen Jimmy Perez på Shetlandsöarna, en väldigt bra kriminalserie.
 
Under den mörka vintern på Shetlandsöarna framkallar det häftiga regnet ett jordskred. Våldsamma vattenmassor och lervälling spridersig över vägen från Lerwick till Sumburgh ochut mot havet. När Jimmy Perez kör till en väns begravning får han syn på en stuga som förstörts av vattenmassorna. Han utgår först från att stugan är övergiven, men när han stiger in hittar han en död kropp: en mörkhårig kvinna i röd klänning. Jimmy, som får intrycket attden döda kvinnan precis som han själv har rötter i medelhavsområdet, blir som besatt av att ta reda på vem hon var. Så småningom kommer det fram att kvinnan sannolikt blivit mördad och att hon var död redan innan jordskredet nådde huset. Jimmy Perez är beredd att göra allt för att ta reda på hennes identitet– och hur hon dött. Mörk jord är den totalt sett sjunde boken i Ann Cleeves Shetlandserie och del tre i den nya kvartetten. Cleeves böcker ligger till grund för teveserien Shetland, som sänts på SVT.

måndag 21 oktober 2024

Hypnotisören - Black Edition, Lars Kepler

Titel
: Hypnotisören - Black Edition
Serie: Joona Linna
Författare: Lars Kepler
Utgivningsår: 2009
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 17 timmar 23 minuter
Genre: Thriller
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Jonas Malmsjö

Handling:
Denna labyrintiska thriller som börjar med att Joona Linna tar hjälp av hypnotisören Erik Maria Bark för att förhöra ett svårt skadat vittne har hittills kommit ut i sextio länder.

Nu har författarna skrivit om Hypnotisören för att fira 10-årsjubileet. Meningen är att Black Edition ska återspegla hur mycket Lars Kepler har utvecklats som thrillerförfattare sedan debuten. Tempot har pressats upp, kapitlen har stramats till, dialogen är omskriven, nya scener har tillkommit och Joona Linna har fått en större roll.

Om du redan har läst Hypnotisören, men har lust att återvända, kommer du att uppleva skillnaden även om grundberättelsen förstås är densamma.

Om du inte har läst Hypnotisören är det denna version du ska välja. Black Edition är den nya officiella Hypnotisören.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Det här var en bok som man lätt fastnar i. En sådan bok där man måste veta upplösningen, nu. Som är svår att lägga ner. Men det är också en bok som går långt utöver gränserna med vad jag är bekväm med. Jag läser en del kriminalromaner och thrillers så man kan ju tro att jag är härdad eller iallafall van att läsa om mord och brott över lag. Men för mig är detta för mörkt och kallt. När de onda är rent onda och begår de mest vansinniga brotten och där barn är inblandade, då känner jag att det blir för obehagligt. Det väcker en avsky och avsmak för boken och jag börjar fundera på hur man ens kommer på de här detaljerna som författare. 

Det kanske bara är första boken som är så brutal, jag har lite dålig koll trots att det är så populära böcker. Jag kan tänka mig att pröva andra boken i serien för boken var ändå skriven på ett sätt som gjorde den spännande, intressant och väldigt lättläst. Karaktärerna gjordes levande och jag kände att jag var med på plats (på gott och ont). Det var ändå kul att ha läst en Keplerbok, de är ju populära och just har det ju pushats mycket för deras senaste bok.

Du kanske också vill läsa om:

Adler-Olsen Jussi Kvinnan i rummet (Avdelning Q #1)

Guillou Jan Coq Rouge (Carl Hamilton #1)

Hjorth Michael & Rosenfeldt Hans De underkända, (Sebastian Bergman #5)

lördag 19 oktober 2024

Mumintrollet - samlade serier, Tove Jansson

Titel
: Mumintrollet - samlade serier
Serie: #1
Författare: Tove Jansson
Utgivningsår: 2024
Förlag: Förlaget M Oy Ab
Sidor/tid: 96 sidor
Genre: Serie
Språk: Svenska


Handling:
I DE KLASSISKA muminserierna händer och sker det mesta! Redan i den första berättelsen jagar Mumin iväg besvärliga släktingar med hjälp av Stinky, och hamnar därefter i fängelse. Detta alltmedan Sniff försöker bli rik och berömd på en mängd olika sätt. I denna första del av seriesamlingen ingår serierna Mumintrollet, Muminfamiljen, Familjen lever högt och Den ensliga ön. Vi får bland annat stifta bekantskap med mumintrollens förfäder och festa med Muminpappan på franska Rivieran.

När Tove Jansson i början av femtiotalet blev känd som mumintrollens skapare hörde brittiska Associated Newspapers av sig och frågade om hon ville rita en tecknad serie för vuxna som följetong. Serien om Mumintrollet började ingå i Evening News 1954, och publicerades snart i över 40 tidningar världen över. Som mest hade serien hisnande 20 miljoner läsare dagligen. Tove Jansson tecknade serierna i fem år, och därefter teckande hennes bror Lars Jansson dem under femton år.

Serieskatten utges nu i nyutgåva hos Förlaget. Den svenska texten härstammar från den första svenska bokutgåvan, en samlingsvolym från 1957. Den andra delen av Tove Janssons samlade serier utkommer i augusti 2025.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Jag älskar Tove Janssons böcker och bilder. Så när jag såg att den här boken med samlade serier kom ut nu i år väcktes habegäret till liv. Handlingen i serierna kanske inte är så djupa eller fullt ut min smak, men det är ändå något med bilderna och Tove Janssons röst som hörs i mitt huvud när jag läser som gör att jag gillar det här. Dessutom finns det vissa poänger och lärdomar man kan dra av läsningen. Jag vill ha nästa bok också. Den kommer ut om ca ett år.

Du kanske också vill läsa om:

Jansson Tove Den ärliga bedragaren 

Jansson Tove Det osynliga barnet (Mumin #7)

Kvinnor ritar bara serier om mens

torsdag 17 oktober 2024

Oavslutade (DNF) böcker Juli- September

Idag är det dags att lista böckerna som aldrig kom igenom under det tredje kvartalet av detta år. 


Bland hittegods och vilsna hjärtan, Helen Paris Avslutad ca 33% in i boken.

Jag ville ha en mysig och trevlig feelgoodbok, vilket detta skulle vara. Men jag fastnade varken för karaktärer eller handling så det var ingen ide att fortsätta.

Dot skulle egentligen leva livet i Paris, med ett spännande jobb och den stora kärleken. Istället arbetar hon på hittegodsavdelningen i London och bor hos sin mamma.

Hon ägnar dagarna åt att fylla i blanketter över upphittade paraplyer, handskar och allehanda ting, och kvällarna åt att sortera sin älskade samling reseguider. Vad döljer hon egentligen bakom all ordning och reda?

Allting förändras den dag en äldre man kommer in och efterlyser sin döda frus väska. Dot bestämmer sig för att göra allt för att återförena mannen med väskan, vilket tar henne ut på en resa både i världen och i sitt eget förflutna. 

Sword Catcher,Cassandra Clare Avslutade jag ca 10% in i boken. Det låter kanske lite men detta är en riktig tegelsten.

Den här boken var alldeles för trögläst och långsam under en period då det redan gick trögt att läsa. Bara att lägga ner och hitta något lättare.

A dramatic epic of power, intrigue and magic. Here, a boy is born to rule a divided city. A girl is destined to return lost magic to the world. And a prince will betray his people to win a crown.


Gentlemen,Klas Östergren Efter ca 30% kände jag att det inte gick längre.

En rekommendation från min bror och jag visste egentligen ftån början att vi har väldigt olika smak. Jag orkade verkligen inte läsa om privilegierade ungdomars bohemiska liv. Jag kunde inte vara mer ointresserad, så det gick inte att komma igenom denna boken heller.

I september 1980 hände något som skulle påverka en generation läsare för lång tid framåt. En roman om en ung författare som lever ett bohemiskt liv med två excentriska bröder i en jättelik lägenhet på Södermalm i Stockholm kom ut, och kritikerframgången och därmed genombrottet var omedelbara.

Gentlemen hyllades som en berättelse där begrepp som stil och underhållning var viktiga delar av framställningen, och den lästes som en befrielse från ett ideologiserat och moraliserande sjuttiotal. Men grundtonen i romanen är mörk, den tecknar en bild av ett Sverige som ett land av mörkläggningar, och förlamat av storfinansiell gangstermentalitet. Här råder en samhällsanda som väcker en berättigad känsla av paranoia och skräck hos dess medborgare, en ton som ljuder olycksbådande genom hela Klas Östergrens trilogi.


Jade City,Fonda Lee Efter ca 43% kom jag inte längre.

Denna boken trodde jag verkligen jag skulle gilla. Premissen låter kul, många verkar gilla den och den har fått en massa priser. Tyvärr kunde jag inte fastna för varken karaktärer eller handling.

Jade is the lifeblood of the island of Kekon. It has been mined, traded, stolen, and killed for -- and for centuries, honorable Green Bone warriors like the Kaul family have used it to enhance their magical abilities and defend the island from foreign invasion.

Now, the war is over and a new generation of Kauls vies for control of Kekon's bustling capital city. They care about nothing but protecting their own, cornering the jade market, and defending the districts under their protection. Ancient tradition has little place in this rapidly changing nation.

When a powerful new drug emerges that lets anyone -- even foreigners -- wield jade, the simmering tension between the Kauls and the rival Ayt family erupts into open violence. The outcome of this clan war will determine the fate of all Green Bones -- from their grandest patriarch to the lowliest motorcycle runner on the streets -- and of Kekon itself.

Jade City is the first novel in an epic trilogy about family, honor, and those who live and die by the ancient laws of blood and jade.

tisdag 15 oktober 2024

Tisdagstrion V. 42 - Frukt och bär


Ytterligare en tisdag med tisdagstrion från Mina skrivna ord. Denna veckan är temat: Frukt och bär (på omslaget, i titeln eller i handlingen)

Det var lättare än vad jag hade trott att hitta lite böcker under detta roliga tema.


Mamma är bara lite trött, Sara Beischer
(Bär på omslaget) Den här boken har jag nog tipsat om i tisdagstrion förut. Jag minns igenkänningsfaktorn när jag läste denna boken. Så även om den kanske inte är en av de bästa böcker jag någonsin läst, har den en plats i mitt hjärta då den gjorde att jag inte kände mig så ensam just då.

Exakt vad det är som skaver vet Minna inte. Bara att det känns som att hon inte gör rätt, eller tillräckligt. Det är så mycket att hålla koll på - leva upp till - vad man får äta nuförtiden, hur barnen ska uppfostras, och sexlivet som ska vara på topp.

Minna fyller snart fyrtio. Runtomkring henne gör folk karriär. Själv jobbar hon som lärare. Den knappa fritid Minna har är schemalagd: träning, skjutsningar av barn, klassföräldrauppdrag, husrenovering, fredagsmys och middagsbjudningar.

En dag faller Minna ihop. Hon får diagnosen utmattningssyndrom och blir sjukskriven en längre tid.

När Minna påbörjar sin arbetsträning möter hon Iris, en långtidsarbetslös konstnär. Iris har varken haft en fast anställning eller lyckats med sina konstnärliga projekt.

Ändå finner hon livet både meningsfullt och njutbart.

Till en början ser Minna på Iris med avsmak, men utan att hon själv vet hur det går till blir Iris hennes vän - kanske den första riktiga vän Minna någonsin har haft.


Tiden tillsammans, Nora Roberts
(Bär  på omslaget) En lite trevlig och lättläst bok om två fotografer som åker runt i USA och fotar. Det låter som en trevlig semester tycker jag. Förutom att tvingas bo i en husbil med en främling, den biten hoppar jag gärna över.

Åk runt i USA i tre månader och plåta bilder till en utställning. För de framgångsrika fotograferna Shade och Blenda är det ett erbjudande man inte tackar nej till. Problemet är att de är två om uppdraget och dessutom varandras motsatser. Shade som är tystlåten och gåtfull, och gärna dokumenterar samhällsproblem. Och Blenda som är pratglad och spontan, och fångar kändisar med sin kamera. Att tillbringa timmar tillsammans i den trånga husbilen blir en utmaning för dem båda och en resa som förändrar deras liv.


Dit floden för dig, Shelley Read
(Frukt i innehållet) Denna boken var inte en favorit men omslaget är otroligt vackert. Den handlar om en familj som har en persikofarm också i USA. Det är mycket fördomar och översitteri i den här boken och det är nog därför jag inte uppskattade den. 

1940-tal, Colorado. Den tonåriga Victoria Nash lever och arbetar på en persikofarm som ensam kvinna i en familj fylld av destruktiva män. Av en slump möter hon främlingen Wilson Moon på gatan och de faller handlöst för varandra. Relationen är lika passionerad som förbjuden. När Victoria blir gravid tvingas hon fly upp i bergen och bosätta sig i ett litet skjul. Hon är förkrossad av sorg, men den starka samhörigheten med vildmarken ger henne kraft att försöka återta det hon förlorat. Samtidigt stiger floden i dalen och hotar att utplåna hennes hem och allt hon känner till.

måndag 14 oktober 2024

Nya böcker Juli - September

 Under andra kvartalet i år blev det inga nya böcker. Men under Juli - September blev det några få. 


Bevingad intelligens, Jennifer Ackerman
Eftersom jag är lite småintresserad av fåglar fångade den här boken min blick när någon tipsade om den. Jag hade hoppats på en bok som handlar mycket om fåglarnas beteende och det kanske det är,men än så länge är det mest en massa om evolution och det har bromsat in min läsning av boken.   

Vilken intelligens gör att en fågel kan hitta vägen till en plats tusentals kilometer bort, där den aldrig varit förut? Eller med precision härma sångerna från hundratals andra arter? Eller komma ihåg exakt var den gömt sina frön, flera månader tidigare?

I Bevingad intelligens tar Jennifer Ackerman med läsaren på en storslagen resa genom fågelsinnet. Hon besöker forskare och fåglar i såväl Nya Kaledoniens djungel som i sin egen trädgård, och berättar om de allra senaste rönen om kråkor, duvor, sparvar och många fler. Gamla sanningar ställs på ända, och en sak blir tydlig: Fåglarna är mycket smartare än vad vi länge har trott.

Mumintrollet - samlade serier 1 Tove Jansson 
Mumintrollet är ju en favorit, så när de börjar ge ut muminserierna igen så är det något jag verkligen villhöver. Så den första boken köptes in ganska snabbt

I DE KLASSISKA muminserierna händer och sker det mesta! Redan i den första berättelsen jagar Mumin iväg besvärliga släktingar med hjälp av Stinky, och hamnar därefter i fängelse. Detta alltmedan Sniff försöker bli rik och berömd på en mängd olika sätt. I denna första del av seriesamlingen ingår serierna Mumintrollet, Muminfamiljen, Familjen lever högt och Den ensliga ön. Vi får bland annat stifta bekantskap med mumintrollens förfäder och festa med Muminpappan på franska Rivieran.

När Tove Jansson i början av femtiotalet blev känd som mumintrollens skapare hörde brittiska Associated Newspapers av sig och frågade om hon ville rita en tecknad serie för vuxna som följetong. Serien om Mumintrollet började ingå i Evening News 1954, och publicerades snart i över 40 tidningar världen över. Som mest hade serien hisnande 20 miljoner läsare dagligen. Tove Jansson tecknade serierna i fem år, och därefter teckande hennes bror Lars Jansson dem under femton år.

Recensionsexemplar: Imperiets arvingar - Armageddon, Källner, Johnsson
Sedan har jag också fått en mycket trevlig överraskning i brevlådan. Sjunde och sista boken i serien Imperiets Arvingar. Jag är väldigt nyfiken på hur det hela skall sluta i den här sci-fi-serien för barn. Böckerna har varit spännande och har snygga illustrationer hela vägen, så jag är tacksam över att ha fått avslutningen för att se hur det går.

Det fartfyllda rymdäventyret närmar sig sitt slut! I den sjunde delen i serien Imperiets arvingar får vi äntligen veta hur det ska gå för Alice och Elias på deras resa genom Vintergatan.

De har varit borta från jorden i snart ett år och nu är de äntligen på väg tillbaka. Men det är bråttom. De måste hinna före Karnidda och hans kraoer till den hemlighet som mamma gömt under huset. På jorden finns också pappa, som inte ens vet att de lever. Men där finns även andra som väntar på dem för att kunna slå till. Inom kort är Alice och Elias jagade av både hemliga agenter och illasinnade utomjordingar. Nu måste syskonen avslöja en sanning så stor att den kan skaka hela galaxen i grundvalarna och samtidigt försvara sin hemvärld, så att inte jorden går under i ett brinnande armageddon.

Armageddon är sjunde och avslutande delen i den episka science-fiction-serien Imperiets arvingar, genomillustrerad med färgbilder av Karl Johnsson.

lördag 12 oktober 2024

Sämsta böckerna Juli - September

Här kommer en liten lista på vilka böcker som lästes under Juli, Augusti och September och som inte  riktigt passade mig.

Den hedervärde mördaren, Jan Guillou
Det är med tungt hjärta som en av Guillous böcker om Hamilton är med här. Jag och Hamilton blev ovänner i denna boken och det blev inte bättre av att boken kändes ganska seg och inte var lika spännande som man blivit van vid.

Två mord på pensionerade militärer får såväl polisen som underrättelsetjänsten att börja undra. Har de ett samband?

Carl Hamilton och hans medhjälpare Joar Lundwall och Åke Stålhandske beordras undersöka fallen. I gamla hemligstämplade arkiv gör de häpnadsväckande upptäckter som leder fram till den dramatiska finalen vid nordnorska ishavskusten.

The Iron Knight, Julie Kagawa
Alltså... det är andra gången jag läst boken och nu när jag skall skriva om den kommer jag inte ihåg mer än att jag tyckte den var tradig. Så det säger väl en del.

Mitt namn mitt riktiga namn är Ashallayn'darkmyr Tallyn. Jag är den sista levande sonen till Mab, drottningen över det osaliga hovet. Och jag är död i hennes ögon. Min historia börjar, som så många andra, med en flicka ...

För den kalla alvprinsen Ash var kärlek enbart en svaghet som drabbade människor och dårar. Den han själv en gång älskat hade gått en hemsk död till mötes vilket utplånade de få varmare känslor han ändå haft. Det var i alla fall vad han trodde ... tills Meghan Chase, en halvt mänsklig alv, raserade hans murar. Han gav henne ett löfte om att vara hennes riddare, men när alla övernaturliga varelser höll på att förintas av Järnriket lösgjorde hon sig från deras band för att rädda hans liv. 

Meghan är nu Järndrottningen, härskare över en värld där inga Vinteralver kan överleva.Tillsammans med sin ärkefiende och före detta vän Sommarhovets upptågsmakare, Puck och den irriterande katten Grimalkin, ger sig Ash iväg för att finna ett sätt att infria sitt löfte till Meghan.För att kunna överleva i Järnriket måste han ha en själ, men de prövningar han behöver genomgå för att få den känns omöjliga. Och under resans gång får han veta något som förändrar allt.

Avgrund, Jeff VanderMeer
Ett spännande upplägg och sen så får man en himla massa frågor men absolut inga svar alls. Boken är första boken i en serie så det kan ju vara så att svaren kommer senare, men vi får se hur motiverad jag är att fortsätta.

Område X har varit avskuret från resten av kontinenten i årtionden. Naturen har återerövrat de sista resterna av mänsklig civilisation. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett vackert Edenlikt landskap. Den andra expeditionen slutade med massjälvmord. Den tredje expeditionen gick under i ett regn av kulor när dess deltagare vände sig mot varandra. Deltagarna i den elfte expeditionen återvände som skuggor av sina forna jag. Inom veckor var alla döda i cancer. 

I Avgrund följer vi den tolfte expeditionen. Gruppen består av fyra kvinnor: en antropolog, en lantmätare, en psykolog - den faktiska ledaren - och vår berättare, en biolog. Deras uppdrag är att kartlägga landskapet, att anteckna observationer av sin omgivning, av varandra, och över allt annat, att undvika att själva bli smittade av Område X. Expeditionen anländer redo för det oväntade, och Område X lever upp till sitt rykte. Deltagarna upptäcker en enorm topografisk anomali och livsformer bortom all förståelse. Det är dock hemligheterna som de fört med sig över gränsen som till slut ska förändra allt

Death at Morning House, Maureen Johnsson
En sådan besvikelse var denna boken. Jag älskar författarens Truly Devious-serie, men denna boken kom inte i närheten av de böckerna

The fire wasn’t Marlowe Wexler’s fault. Dates should be hot, but not hot enough to warrant literal firefighters. Akilah, the girl Marlowe has been in love with for years, will never go out with her again. No one dates an accidental arsonist.

With her house-sitting career up in flames, it seems the universe owes Marlowe a new summer job, and that’s how she ends up at Morning House, a mansion built on an island in the 1920s and abandoned shortly thereafter. It’s easy enough, giving tours. Low risk of fire. High chance of getting bored talking about stained glass and nut cutlets and Prohibition.

Oh, and the deaths. Did anyone mention the deaths?

Maybe this job isn’t such a gift after all. Morning House has a horrific secret that’s been buried for decades, and now the person who brought her here is missing.

All it takes is one clue to set off a catastrophic chain of events. One small detail, just like a spark, could burn it all down—if someone doesn’t bury Marlowe first.

torsdag 10 oktober 2024

Bästa böckerna Juli-September

Det har gått ytterligare ett kvartal på detta året och det är dags att lista de bästa böckerna. 19 stycken böcker blev lästa under Juli, Augusti och September. Av dessa fanns det bara två som var riktiga toppenläsningar, men sen fanns det några som var riktigt bra och som får vara med här också.

Sista sommaren, Eleonore Holmgren
En av de mysigaste och bästa böckerna hittills i år är boken om de otippade vännerna i Sista sommaren.

Sista sommaren är en varm och underhållande roman om ett slumpartat möte, en oväntad vänskap och en oförglömlig sommar.

Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus i Stockholms skärgård. Där överraskas han av 86-åriga Britta, en vresig och bestämd dam som mot sina barns vilja har rymt till sitt älskade sommarställe.

Britta låter Adam stanna eftersom hon inser att hon behöver hjälp. Han får betala för mat och uppehälle genom att jobba hårt och följa hennes minsta nyck. Till en början gnisslar det ordentligt mellan dem, men långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. Det blir en magisk sommar – en av de bästa i Brittas liv.


Den ärliga bedragaren, Tove Jansson
Kort, men helt underbar är Tove Janssons Den ärliga bedragaren. Toves berättande ihop med en inläsare med finlandssvensk dialekt gör den enkla berättelsen till en fantastisk läsupplevelse.

De två huvudkaraktärerna i Den ärliga bedragaren passar inte in i den lilla insnöade skärgårdsby där de bor, om- givna av bybornas elaka skvaller. Illustratören Anna Aemelin har gjort sig en förmögenhet på barnboksillustrationer där de minutiöst tecknade skogsbilder hon egentligen vill måla intas av storsäljande blommiga kaniner. Katri Kling lever ett asketiskt liv tillsammans med sin lillebror och en varglik hund som följer henne som en skugga genom byn.

De två kvinnornas liv sammanflätas under berättelsens gång i en mörk tvekamp där bådas föreställningar om sig själva ställs på ända. När Katri och brodern yttar in hos Anna suddas gränsen för vem som bedrar och vem som blir bedragen ut. Får man skylla sig själv om man, som Tove Jansson skriver, är ”nästan brottsligt godtrogen eller helt enkelt slarvig”?


Fiendens fiende, Jan Guillou
Det är nog ingen som missat att jag är helt fast i Guillous Hamiltonserie och tycker den är hur bra som helst. Fiendens fiende är bok fyra i serien.

I Moskva fotograferar en svensk turist en man som ingen hade väntat sig finna där – den svenske spionen i tjänst hos sina sovjetiska uppdragsgivare.

Carl Hamilton beordras efter ett okonventionellt diplomatiskt uppdrag i Libanon till Moskva som militärattaché med en enda uppgift: att mörda en svensk medborgare.


Tithe, Holly Black
Holly Black skriver böcker som man lätt fastnar i och det är enkelt att plöja igenom. Det gäller även Tithe, som är första boken i en trilogi om Kaye som blir involverad med de ganska otrevliga feerna.

Kaye is used to drifting from place to place with her mother’s rock band, until an ominous attack forces them back to her childhood home. Kaye’s always had the unique ability to see faeries, so when she stumbles upon an injured faerie knight in the woods, she decides to save him. 

But this fateful choice has dire consequences, as she soon finds herself the unwilling pawn in an ancient and violent power struggle between two rival faerie kingdoms. Will Kaye escape with her life?


Vendetta, Jan Guillou
Ytterligare en bok i Hamiltonserien, bok sex närmare bestämt (jag tänker nämligen låtsas som om bok fem inte finns) Har du inte läst Hamiltonserien? Gör det. Spänning, spioner och i det här fallet maffia. Det är som att läsa en riktigt bra actionrulle.

Morgonposten på UD i Stockholm innehåller ett vadderat kuvert med ett snyggt avkapat finger. Fingret tillhör en svensk medborgare som maffian på Sicilien kidnappat.

Motvilligt åtar sig Carl Hamilton uppdraget att befria de kidnappade. Men han och hans medhjälpare möter en motståndare de aldrig tidigare stött på.

Glasverandan, Ann Cleeves
Ann Cleeves skriver också  bra böcker. De är inte fulla av action, men spännande ändå. Bok fem i serien om Vera Stanhope är en av de absolut bästa i serien enligt mig. Mysigt, engelskt och med brutala mord.

I ett gammalt hus på engelska landsbygden samlas en grupp människor med författardrömmar. Här i den pittoreska, gröna omgivningen ska de tillsammans inspireras till att skriva. Temat för kursen är spänningslitteratur. Men snart krackelerar idyllen. En dag hittas en av lärarna, en känd tv-profil, grymt knivhuggen i närheten av husets vackra glasveranda. 

Kriminalkommissarie Vera Stanhope och hennes parhäst, polisassistent Joe Ashworth, dras in i mordutredningen. Tidigt upptäcker Vera att hennes granne finns i sällskapet och dessutom tycks vara den som alla misstankar riktas mot. Men Vera och Joe hittar varken motiv eller ledtrådar. När ytterligare ett mord sker befarar Vera att det finns en mördare som vill göra verklighet av fiktionen som skapas i huset. Men nu börjar det bli ont om tid, kommer Vera och Joe att kunna lista ut hur nästa mord är planerat innan mördaren slår till igen?

tisdag 8 oktober 2024

Tisdagstrion -Böcker vars författares för- eller efternamn börjar på G

 


Tisdagstrion från Mina skrivna ord för v.41 har temat: Böcker vars författares för- eller efternamn börjar på G

Det här temat skulle kunna vara hur lätt som helst, men det var krångligare än förväntat. Tydligen är det så att många böcker som jag läst och som stämmer in på dagens tema inte är böcker jag skulle rekommendera. Men till slut kom jag ändå fram till tre som jag ville ha med här idag. De kan ha dykt upp som rekommenderade böcker förut.


Guillou Jan Ondskan
Flera av Guillous böcker hade kunnat vara med här, men idag är det Ondskan som får ta plats. Bra, spännande och brutal är ord som passar in på denna boken.

Vi får följa huvudpersonen Eriks fostran i ondska från hemmet med den sadistiske fadern till skolgården med dess gängbildningar. Erik blir relegerad på grund av sitt brutala uppträdande och hamnar på internatskola. Det är en värld fylld av pennalism, och Erik drivs in i sökandet efter motståndets villkor. Men hans försök att hävda sig mot de äldre kamraternas förtryck leder in i en spiral av våld och motvåld som han i längden inte kan bemästra. Det leder till öppet krig. Till slut är Erik beredd att ta den avgörande hämnden…


Gail Honeyman Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt 
Den här boken tyckte jag var ganska trevlig. Man får följa hur Eleanor lever sitt liv och hon är rätt nöjd med det. Men så är det något som förändras och förändringar är inte alltid dåligt.

Jag har alltid satt en stolthet i att klara mig själv. Jag är en ensam överlevare jag är Eleanor Oliphant. Jag behöver ingen annan, det finns inget stort tomrum i mitt liv, ingen pusselbit som fattas. Jag är en självständig enhet. Det är åtminstone vad jag alltid har intalat mig.

Eleanor Oliphant har gjort det enkelt för sig. Hon klär sig i likadana kläder varje dag, äter samma mat till lunch och veckoslutet firar hon med fryst pizza och två flaskor vodka.

Eleanor Oliphant mår bra, alldeles utmärkt faktiskt. Inget saknas i hennes inrutade och välplanerade liv. Förutom ibland precis allt

Men så möter hon it-killen Raymond och allting förändras. Tillsammans räddar de en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan, och Eleanor upplever en värme och gemenskap hon inte trodde fanns. Hon inser att hon har varit en fena på att överleva men inte har en aning om hur man lever.

Gillian McAllister Fel tid, fel plats
En annan spännande bok som är lite annorlunda är Fel tid,fel plats där boken börjar med ett mord och sedan får man följa händelserna bakåt i tiden. Jag gillade verkligen den här boken.

Det är varje förälders mardröm. Din älskade son står anklagad för mord. Du vet inte varför. Du vet bara att din tonårsson sitter häktad och att hans framtid är förstörd. Den natten somnar du i förtvivlan. Allt är förlorat. Tills du vaknar ...

… och det är igår.

För varje morgon du vaknar är det ytterligare en dag tidigare. Ännu en dag före mordet. Ännu en chans att stoppa det.

måndag 7 oktober 2024

Sammanfattning September



Lästa böcker i September:  7 st. 3 DNF

  • Sword Catcher, Cassandra Clare DNF 🤓
  • Vendetta, Jan Guillou 📚
  • Avgrund, Jeff VanderMeer 🎧
  • Gentlemen, Klas Östergren DNF 😨
  • Jade City, Fonda Lee DNF 📖
  • Death at Morning House, Maureen Johnson 🆕
  • Den ärliga bedragaren, Tove Jansson 🤓
  • Glasverandan, Ann Cleeves 📚
  • Den glömda trädgården, Kate Morton 🤓
  • Mumintrollet - samlade serier, Tove Jansson📖
😨 Utmana mig själv: 4 st + (2DNF)/12
📖 Från bokhyllan: 10 st + (1 DNF) /12
🎧 Länge i Ljudbokshyllan: 4 st +(2 DNF) st /12
🆕 Relativt ny bok: 10 st /12
📚 Serie jag följer: 15 st /12
🔖 Bokreabok: 2 st /12
🤓 Övrigt: 12 st /12

Goodreadsutmaning: 53 +( 10DNF)/52 ✅
Kaosutmaningen:  22/20 ✅
Tid lyssnat: 72 timmar 50 minuter
Sidor läst: 96 sidor

Kommentar:
Denna månaden har det blivit en del böcker ändå. Det har varit under viss panik och lite av tvång. Jag har fått avsluta böcker som inte fångat mig, då det varit tufft med bokläsningen överlag. Jag har gett mig på lite kortare böcker, lite lättlästa och av författare jag gillat, till och med en seriebok för att hitta läslusten igen.  

Sword Catcher var för långsam och omständlig för mig just nu, så när jag inte direkt fastande var det bara att lägga ner den. Gentlemen av Östergren är en av min brors favoritböcker, jag märkte snabbt att unga Stockholmare som ligger runt och är pretentiösa var inget för mig, så den dumpades snabbt också. Jade City var också en långsam fantasy som jag inte fastnade i och tyvärr fick den också läggas undan för att inte sänka min läslust helt.

Guillous Hamilton är ett rätt säkert kort och Vendetta var en av de bättre och mest spännande i serien hittills. 

Avgrund av Jeff VanderMeer var lite konstig och gav inte så många svar. Som tur var den lättläst och rätt så kort. Boken har funnits många år i Storytelbokhyllan och det var roligt att se vad det var för bok.

Jag trodde Maureen Johnssons bok Death at the Morning House skulle vara bättre än den var. Den var inte den bästa bok jag läst, men väldigt enkel att konsumera.

Den ärliga bedragaren av Tove Jansson gav jag mig på då jag sett ett tips i en boktipsgrupp jag är med i. Det är något med Tove Janssons språk och berättande som fångar mig och ger mig en fantastisk läsupplevelse varje gång trots att det kanske inte är så mycket handling. Det är karaktärerna och språket som får mig att älska det jag läser.

Cleeves böcker är också ett säkert kort. Glasverandan är lite av ett låstarummet-mysterie med Vera Stanhope som utredare. Hur mysbra som helst.

Den glömda trädgården var egentligen ingen bok för mig då jag har svårt för böcker som hoppar fram och tillbaka i tid med olika karaktärer. Men jag kom igenom det också och det fanns lite intressanta karaktärer som jag fastnade för.

Avslutningsvis läste jag en nyutgiven Mumintrollet - samlade serier av Tove Jansson. Jag gillar hennes romaner mer, men det var ändå mysigt att läsa denna seriebok. 


lördag 5 oktober 2024

Finally Fall Book Tag

Den här tagen går runt lite överallt just nu och visst gjorde jag en hösttag förra månaden men eftersom jag älskar hösten så mycket är det bara naturligt att en till kommer här idag. Är det någon mer än jag som faktiskt känner en lättnad när hösten kommer? Alla runtomkring blir deprimerade och vill ha värme och ljus. Jag däremot längtar efter mörker och kyla. Visst kan jag också bli trött på för mycket och för långdraget av den varan. Men en perfekt dag för mig är när jag får vara hemma en dag när det regnar, blåser och är lite kyligt. Man kan tända ljus och sitta vid brasan och höra busvädret utanför.

Iallafall... Här kommer mina svar på denna tags frågor.

1. In fall, the air is crisp and clear: name a book with a vivid setting!

Avgrunden av Jeff VanderMeer läste jag alldeles nyligen. Den var lite konstig och jag fick mer frågor än svar. Men platsen de befann sig på lyckades jag få en ganska klar bild av hur det såg ut.

Område X har varit avskuret från resten av kontinenten i årtionden. Naturen har återerövrat de sista resterna av mänsklig civilisation. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett vackert Edenlikt landskap. Den andra expeditionen slutade med massjälvmord. Den tredje expeditionen gick under i ett regn av kulor när dess deltagare vände sig mot varandra. Deltagarna i den elfte expeditionen återvände som skuggor av sina forna jag. Inom veckor var alla döda i cancer.

 I Avgrund följer vi den tolfte expeditionen. Gruppen består av fyra kvinnor: en antropolog, en lantmätare, en psykolog - den faktiska ledaren - och vår berättare, en biolog. Deras uppdrag är att kartlägga landskapet, att anteckna observationer av sin omgivning, av varandra, och över allt annat, att undvika att själva bli smittade av Område X. Expeditionen anländer redo för det oväntade, och Område X lever upp till sitt rykte. Deltagarna upptäcker en enorm topografisk anomali och livsformer bortom all förståelse. Det är dock hemligheterna som de fört med sig över gränsen som till slut ska förändra allt. Vinnare av Nebulapriset 2014

2. Nature is beautiful… but also dying: name a book that is beautifully written, but also deals with a heavy topic like loss or grief.

Boken kanske inte är det bästa exemplet på att vara vackert skriven, men den är helt okej. Lite smågullig och sorglig på samma gång är den också. Otroligt vackert omslag har den också The wishing game (Önskeleken) av Meg Shaffer.

Lucy Hart vet hur det är att växa upp under svåra förhållanden och utan föräldrars kärlek. Som barn sökte hon alltid tröst i böckernas värld - framför allt i Jack Mastersons Klockön-serie. Nu är hon tjugosex, arbetar som lärarassistent och delar med sig av sin passion för läsning till sina elever. Hennes favorit är den sjuårige, föräldralöse Christopher Lamb. Lucys högsta önskan hade varit att få ta hand om honom även utanför skolan.

En dag tillkännager Jack Masterson att han till sist skrivit en ny Klockön-bok, något Lucy knappt längre vågat hoppas på. Boken kommer dock bara att tryckas i ett enda exemplar, och en tävling kommer att hållas i Mastersons hem - det riktiga Klockön. Lucy är en av fyra personer som valts ut för att tävla om boken.

Hon ställs nu mot ett par skoningslösa boksamlare och möter även Hugo Reese, Klockön-seriens svårmodige illustratör. I bakgrunden planerar Masterson den ultimata twisten - något som kan komma att förändra Lucys liv för alltid.

3. Fall is back to school season: share a non-fiction book that taught you something new.

I år har jag läst Bea Uusmas bok om en polarexpedition som inte gick som det var tänkt. Hennes efterforskningar om denna var intressanta och jag fick lära mig mycket nytt.

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm.

I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.

I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

I Expeditionen. Min kärlekshistoria letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar.

Resultatet är inte enbart en bok som kullkastar gamla teorier och ger nya svar på vad som egentligen hände. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition rymmer även en konsertpianist vars händer inte kan sluta skaka och en spådam i en cykelkällare i Bredäng. Men det är också en historia om Bea själv. Varför blir en ovanligt bekväm person som hatar att frysa besatt av en hundra år gammal polarexpedition och ägnar sitt liv åt att följa i dess igensnöade fotspår? Ständigt på rätt plats, men i fel tid.

4. In order to keep warm, it’s good to spend some time with the people we love: name a fictional family/household/friend-group that you’d like to be a part of.

Jag tycker inte jag läser så många böcker där jag faktiskt skulle vilja vara med på plats. Men det är ändå något trevligt och lugnt över gänget i Sommarboken. Att dessutom befinna sig på en skärgårdsö är ju inte heller helt fel. 

Sommarboken är Tove Janssons mest älskade vuxenbok. Berättelsen utspelar sig på en ö i finska viken där Sophia tillbringar sommaren tillsammans med sin pappa och farmor. I centrum finns vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket liten flicka, vacker och intensiv precis som en sommar i skärgården.

5. The colourful leaves are piling up on the ground: show us a pile of fall-colored spines!

Ledsen, men det här orkade jag aldrig ta tag i...

6. Fall is the perfect time for some storytelling by the fireside: share a book wherein somebody is telling a story.

I den glömda trädgården av Kate Morton får vi faktiskt delvis följa en sagoberättare, en som älskar att fantisera och som lyckades ge ut en sagobok. Vi får också ta del av en några av dessa sagor. 

1913 En liten flicka hittas ensam och övergiven på ett passagerarfartyg på väg mot Australien. Det enda flickan minns är en mystisk kvinna som har lovat att ta hand om henne. Flickan kallar kvinnan Sagoberätterskan, men nu är Sagoberätterskan spårlöst försvunnen.

1975 På sin ålders höst företar Nell O’Connor den långa resan från hemlandet Australien till England för att ta reda på sanningen om sin familj. Hennes sökande för henne till Cornwalls vindpinade kust och det gamla herresätet Blackhurst Manor, som en gång i tiden ägdes av familjen Mountrachet. Enligt legenden vilade det en förbannelse över familjen.

2005 När Nell dör efterlämnar hon allt till sitt barnbarn Cassandra. Bland tillhörigheterna finns en sagobok med skräckberättelser skrivna av Eliza Makepeace, en författare som på ett mystiskt vis försvann i början av 1900-talet. Testamentet innehåller också ett överraskande arv: ett litet hus som kallas Klippstugan. Huset står på ägorna till en stor lantegendom i Cornwall. Enligt byborna döljer det gamla herresätet mörka hemligheter om en adelsfamilj som för länge sedan bodde där.Men det är i Klippstugan och dess glömda trädgård som Cassandra kommer hela historien på spåren och även upptäcker sanningen om en liten flicka som för många år sedan hittades övergiven på en båt på väg mot Australien …

Den glömda trädgården är en romantisk, gripande och oavbrutet spännande roman, vars handling utspelar sig på flera olika tidsplan parallellt. Lager för lager avtäcks en sällsam historia som under århundraden påverkat många människors liv.

7. The nights are getting darker: share a dark, creepy read.

Ärligt talat läser jag inte så mycket skrämmande eller läskiga saker. det mest obehagliga jag läst skulle väl vara någon av Stephen Kings noveller, men den jag tänker på är så obehaglig att jag inte ens vill rekommendera den. Här har vi istället en lite mer lagom spännande och kanske lite småläskig bok som jag gärna rekommenderar. The Reappearance of Rachel Price av Holly Jackson.

18-year-old Bel has lived her whole life in the shadow of her mom's mysterious disappearance. Sixteen years ago, Rachel Price vanished and young Bel was the only witness. Rachel is gone, presumed dead.

The case is dragged up from the past when the Price family agree to a true crime documentary. Bel can't wait for filming to end, for life to go back to normal. But then Rachel Price reappears, and life will never be normal again . . .

8. The days are getting colder: name a short, heartwarming read that could warm up somebody’s cold and rainy day.

Kanske ingen höstbok, men en otroligt hjärtevärmande och underbar bok. Läs den! Sista Sommaren av Eleonore Holmgren.

Sista sommaren är en varm och underhållande roman om ett slumpartat möte, en oväntad vänskap och en oförglömlig sommar.

Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus i Stockholms skärgård. Där överraskas han av 86-åriga Britta, en vresig och bestämd dam som mot sina barns vilja har rymt till sitt älskade sommarställe.

Britta låter Adam stanna eftersom hon inser att hon behöver hjälp. Han får betala för mat och uppehälle genom att jobba hårt och följa hennes minsta nyck. Till en början gnisslar det ordentligt mellan dem, men långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. Det blir en magisk sommar – en av de bästa i Brittas liv.

9. Fall (luckily, it’s my favourite season) returns every year: name an old favourite that you’d like to return to soon.

Jag har läst den många gånger men jag undrar om det inte är dags snart igen. Kiss of Deception av Mary E Pearson är en av mina favoriter bland ungdomsböcker och en jag gärna återkommer till.

In a society steeped in tradition, Princess Lia's life follows a preordained course. As First Daughter, she is expected to have the revered gift of sight - but she doesn't - and she knows her parents are perpetrating a sham when they arrange her marriage to secure an alliance with a neighbouring kingdom - to a prince she has never met. On the morning of her wedding, Lia flees to a distant village. She settles into a new life, intrigued when two mysterious and handsome strangers arrive - and unaware that one is the jilted prince and the other an assassin sent to kill her. Deception abounds, and Lia finds herself on the brink of unlocking perilous secrets - even as she finds herself falling in love.

10. Fall is the perfect time for cozy reading nights: share your favourite cozy reading “accessories”!

En brasa i kaminen, busväder ute, en mysig filt, massor med kuddar och stora ljuslyktor med Rustas uppladdningsbara LED-lampor i. Älskar dem, egentligen är de nog för att ha i tex julstjärnor men jag använder dem som alternativ till värmeljus. De går på timer, vilket innebär att de tänds upp varje kväll (i mitt fall) lyser några timmar för att sedan släckas och sedan tändas upp nästa kväll. De laddas upp med tillhörande sladd och klarar många dagar på en laddning. Jag har fyra stycken, men kommer ladda upp med fler när tillfälle ges. (Lite obetald reklam blev det visst här, men jag gillar verkligen dessa, smarta användbara saker som inte ruinerar en på köpet :)  )

11. Spread the autumn appreciation and tag some people!

Varsågoda alla som är sugna.