onsdag 6 december 2023

Uppdrag Hail Mary - Ensam i rymden, Andy Weir

Titel
: Uppdrag Hail Mary - Ensam i rymden
Serie: -
Författare: Andy Weir
Utgivningsår: 2021
Förlag: Bookmark förlag
Sidor/tid: 20 timmar 16 minuter
Genre: Sci-fi
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Björn Bengtsson

Handling:
BARA HAN KAN RÄDDA VÄRLDEN  

Ryland är ensam överlevande på det sista desperata uppdraget att försöka rädda jorden, om han misslyckas innebär det slutet för mänskligheten. 

Men det vet inte Ryland, för han vet ingenting. Inte ens vem han själv är.

Miljontals mil hemifrån, med endast två döda astronauter som medpassagerare, inser Ryland att han måste rädda sig själv, för att kunna rädda världen. Men först måste han ta reda på vem, eller kanske snarare vad, det är som plötsligt gör honom sällskap    

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Denna bok är skriven av samma författare som till Ensam på Mars. Likheterna är stora mellan böckerna, men i den här är vi väldigt mycket längre ut i rymden och jordens vara eller icke vara står på spel. Dessutom träffar vi på annat liv i rymden vilket är intressant. Likheterna ligger mer i alla tekniska, fysikaliska och matematiska detaljer som är med i boken. Ibland känns det lite segt men det gör ändå att det känns trovärdigt det som berättas. Ibland blir det ganska tungläst och det finns bitar som är lite jobbigare att komma igenom. 

Det är svårt att inte jämföra med Ensam på Mars, som jag faktiskt läst två gånger, som jag gillat mycket. I Ensam på Mars älskade jag huvudkaraktärer Mark Watney och hans humor och inställning till livet. I den här boken kan jag emellanåt tycka att Ryland inte riktigt har samma dragningskraft även om han är en solid huvudkaraktär. Att vi får följa hur uppdrag Hail Mary kom till genom hans minnesbilder som poppar upp tycker jag är ett genialiskt drag i denna boken som gör att spänningen är konstant. 

Jag är mycket nöjd med läsningen, trots vissa tunga bitar, och kan rekommendera den här till de som gillade Ensam på Mars eller bara vill följa med på en rymdresa för att rädda jorden. 

1 kommentar:

  1. Det verkar som vi är helt överens om boken. En bra och spännande bok, men de vetenskapliga avsnitten är lite svåra att ta sig igenom.

    SvaraRadera