torsdag 14 december 2023

Coyote, Gabrielle Filteau-Chiba

Titel
: Coyote
Serie: -
Författare: Gabrielle Filteau-Chiba
Utgivningsår: 2019
Förlag: Editions J.
Sidor/tid: 9 timmar 3 minuter
Genre: Thriller
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Adriana Savin

Handling:
Poetisk spänningsroman i vildmarksmiljö

Jag blundar och tar ett djupt andetag. Återkallar bilden av mitt lilla bo som jag tvingades fly ifrån, husvagnen där jag hade det så bra, tvättlinan som svajar i vinden, lönnlövens doft av rost, mitt eget förlorade paradis. Sen minns jag också stövelspåren och leran på min dörrmatta. Och coyotefällen som jag kanske inte borde ha behållit.  

Raphaëlle är viltvårdare. Hon lever ensam med sin hund i en husvagn i hjärtat av Québecs djupaste skogar. Hennes närmaste grannar är vilda djur, björnar, lodjur och coyotes. Hon är precis där hon vill vara, men uppdraget att skydda de hotade djuren börjar kännas omöjligt. Tjuvjägarna är många, deras metoder grymma. 

En morgon upptäcker Raphaëlle färska spår efter en björnhona utanför husvagnen. Några dagar senare försvinner hennes hund. Hon hittar tiken svårt skadad, fångad i en tjuvjägares snara. Utom sig av raseri lämnar hon ett varnande meddelande till tjuvjägaren. När hon hittar fotspår framför sin dörr och skinnet från en nyss flådd coyote på sin säng, förstår hon budskapet: nu är det hon som är tjuvjägarens byte. Men Raphaëlle är inte lättskrämd. Med hjälp av sin gamle vän Lionel och den egensinniga Anouk planerar hon en hänsynslös hämnd. 

Och i skuggan av våldet spirar en oväntad, sensuell kärlekshistoria.


Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Erkänn att detta är en otroligt vacker bok i all sin grönhet. Sen att den handlar om en kvinna i Kanadas vildmark gjorde att jag bara var tvungen att läsa den med det samma, det här måste ju vara en bok som skriven för mig.

Jag kom igenom boken och vissa delar gillade jag, andra större delar hade jag väldigt svårt för. För det första kunde jag inte riktigt komma överens med tjejen i skogen, den där skogsvaktaren. De politiska budskapen blev för mycket, den hårda världen och människosynen för mörk och allt rökande gjorde inte saken bättre. Sen hade jag inget till övers för den plötsligt påkomna romansen som helt plötsligt skulle tryckas in också. Boken blev en stor besvikelse, vilket var tråkigt eftersom jag tyckte den hade så stor potential.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar