tisdag 23 maj 2023

Tisdagstrion - Tre böcker av samma författare

 


Tisdagstrion från Ugglan och boken har denna veckan temat 

- Tre böcker av samma författare (som du har läst eller vill läsa)

Här vill jag slå ett slag för Kristin Hannah, en författare som, i de böcker jag läst av henne är fenomenal på att beskriva mänskliga relationer och kvinnoöden. Än så länge har jag läst fyra av hennes böcker. (Listan skall ju bara ha tre tips, men jag slänger in ett extra på köpet och tipsar även om Näktergalen, som utspelar sig under andra världskriget)

Wild (på svenska: En flicka som kallas Alice)
Vem blir inte nyfiken på en berättelse om en flicka som dyker upp från skogen utan att kunna prata. I denna boken blir det naturligtvis en utredning om vad som hänt flickan, men det är också en berättelse om att bygga upp en relation och ett förtroende. Det blir känslosamt och engagerande och boken är riktigt bra.

In the rugged Pacific Northwest of the United States lies the Olympic National Forest – a vast expanse of impenetrable darkness and impossible beauty. From deep within this mysterious woodland, a six-year-old girl appears. Speechless and alone, she offers no clue as to her identity, no hint of her past.

Having retreated to her hometown after a scandal left her career in ruins, child psychiatrist Dr Julia Cates begins working with the extraordinary little girl. Naming her Alice, Julia is determined to free her from a prison of unimaginable fear and isolation, and discover the truth about Alice’s past. The shocking facts of Alice’s life test the limits of Julia’s faith and strength, even as she struggles to make a home for Alice – and find a new one for herself.

Himmel över Alaska
Den här boken är också och gräver i känslorna. Dåliga förhållanden och Alaskas utmanande natur är inte en bra kombination och det mesta ställs på sin spets när det handlar om att överleva. Första delen av boken är absolut bäst och jag älskar när naturen nästan blir som en egen karaktär i en berättelse och är så närvarande och påverkar allt.

Det blir inte första gången trettonåriga Leni flyttar när hennes impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Också Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken – så mycket stormigare kan det i alla fall inte bli. Den första tiden verkar lovande. Men när vintern kommer sänker mörkret sig över familjen. ”Himmel över Alaska” är en berättelse om att växa upp under hårda prövningar, men också om att hitta hem och om kärleken som övervinner allt.

De fyra vindarna
Här påverkar naturen också berättelsen och karaktärerna. Det är torrt och torka och man riktigt känner hur hoppet tas ifrån de som bor där. En riktigt tung bok om en kvinna som kämpar för sina barn.

Texas, 1934. Torka och stormar plågar människor och djur. Som så många andra på slättlandet tvingas Elsa Martinelli till slut lämna sitt hem - den lilla farmen som hotas att begravas i sanden. Hon ger sig av västerut med sina två små barn i hopp om ett bättre liv i Kalifornien. Men resan blir längre och ankomsten svårare än hon någonsin har kunnat föreställa sig. I "De fyra vindarna" berättar Kristin Hannah om en kvinnas umbäranden, kamp och kärlek i skuggan av den naturkatastrof som drabbade nordamerikanska Mellanvästern på 1930-talet.

10 kommentarer:

 1. Det låter som en intressant författare.

  SvaraRadera
 2. läst en annan Hannah, tack för tips.

  SvaraRadera
 3. En flicka som kallas Alice har jag läst den är riktigt bra

  SvaraRadera
 4. Henne har jag faktiskt läst två böcker av. Den första gillade jag inte alls så jag var ju tvungen att läsa en till och då blev det Himmel över Alaska. Jag tyckte om den, men jag tror inte att det blir fler Kristin Hannah för mig.

  SvaraRadera
 5. har hittills inte läst något av Kristin Hannah även om jag ofta känner mig lockad av hennes titlar. någon gång blir det säkert av

  SvaraRadera
 6. Har alla tre böckerna olästa i bokhyllan. Tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
 7. Jag har aldrig läst något av henne - blir nyfiken nu!

  SvaraRadera
 8. Har aldrig läst Kristin Hannah men Himmel över Alaska blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 9. Himmel över Alaska har jag läst och De fyrs vindarna har jag oläst i hyllan.

  SvaraRadera
 10. Himmel över Alaska läste jag och den gillade jag mycket.

  SvaraRadera