tisdag 9 juni 2020

Tisdagstrion - Sjukdomar


Idag är det Tisdag igen och dags för tisdagstrion från Ugglan och boken och denna vecka är temat: Sjukdomar

I min lista idag blir det en skönlitterär bok, en med korta texter och en mer faktabaserad, allt med samma tema: Utmattningssyndrom. Eller Utbrändhet som det ibland kallas i folkmun. Själv har jag varit där i botten, utan energi till att ens gå på toa. Suttit i bilen på väg att hämta barnen och funderat på hur i hundan man hittar till deras förskola/skola 5 minuter bort. Eller behöva bromsa bilen och inte komma ihåg hur man gör. Då blir man rädd och det är så otäckt och så otroligt lång väg tillbaka. 

Det var under min rehabilitering som jag startade denna bloggen, när jag skulle komma på vad JAG tyckte vad roligt, vad JAG hade för intressen. Jag hade nämligen helt glömt bort mig själv och vem jag var. Nog om mig, här är tre böcker om ämnet som jag hittat under tiden. Det är ju väldigt skönt när man inser att man inte är ensam.

Beischer Sara Mamma är bara lite trött
Denna boken kommer jag inte ihåg så mycket av mer än att det var igenkänning och att det var så skönt att läsa/lyssna om.
Exakt vad det är som skaver vet Minna inte. Bara att det känns som att hon inte gör rätt, eller tillräckligt. Det är så mycket att hålla koll på - leva upp till - vad man får äta nuförtiden, hur barnen ska uppfostras, och sexlivet som ska vara på topp.
Minna fyller snart fyrtio. Runtomkring henne gör folk karriär. Själv jobbar hon som lärare. Den knappa fritid Minna har är schemalagd: träning, skjutsningar av barn, klassföräldrauppdrag, husrenovering, fredagsmys och middagsbjudningar.
En dag faller Minna ihop. Hon får diagnosen utmattningssyndrom och blir sjukskriven en längre tid.


Dellson Pia Väggen - en utbränd psykiatrikers noteringar
När jag lyssnade på den här boken bröt jag ihop fullständigt och jag var tvungen att köpa den och försöka läsa  den för den satte ord på många saker som jag kände men inte kunde artikulera.
Även den som minst anar det kan gå in i väggen, även en läkare som arbetar med patienter med utmattningsdepression kan själv bli förstummande trött.

Väggen skildrar en av vår tids folksjukdomar och är skriven av en person som både suttit på patientens och läkarens stol. De korta inkännande texterna gör att man orkar läsa även om man är mycket mycket trött.

Förord och fackgranskning av Marie Åsberg, professor emerita och överläkare vid psykiatriska kliniken, Karolinska Institutet.

Pia Dellson är överläkare och specialist i psykiatri och onkologi. Hon arbetar med cancerrehabilitering vid Skånes Universitetssjukhus.

En fantastisk, insiktsfull liten bok med ett blytungt, viktigt innehåll.

Kruse Åsa Tillbaka till jobbet - hållbar återgång efter stressrelaterad ohälsa
Denna boken hjälpte mig i stegen tillbaka till jobbet och i att förstå att arbetsplatsen också har ett ansvar. Nu funkade det inte så bra ändå, så tillslut sa jag upp mig från min plats som lärare i förskolan.

Årets HR-bok 2016!

Hur vet man vad som är lagom takt vid rehabilitering? Vilka reaktioner är vanliga? Hur ser arbetsgivarens roll och ansvar ut?

Denna bok ger kunskap om hur och varför stressreaktioner och utmattningsproblematik uppkommer och hur de yttrar sig. Framför allt får du redskap för hur man tar sig igenom förloppet från sjukskrivning, återhämtning och planering till arbetsåtergång. Exempel varvas med konkreta strategier och författaren berättar vad som kan vara svårt, samtidigt som hon visar en framkomlig väg för hur man stegvis tar sig tillbaka. Vanliga frågor, farhågor och situationer som kan uppstå beskrivs, samt hur man hanterar dem både som medarbetare och som chef. Forskning visar att en välplanerad återgång vid stressrelaterad problematik kraftigt ökar möjligheterna att komma tillbaka i arbete. Den här boken hjälper den sjukskrivna och arbetsgivaren att tillsammans ta de steg som behövs, genom att underlätta förståelse och samordning. Att skapa nya beteendemönster hos individen och på arbetsplatsen är av stor betydelse för att återgången ska bli hållbar i längden.

Tillbaka till jobbet vänder sig både direkt till dig som är drabbad av stressproblematik och till chefer och HR-personal som följer medarbetare genom en rehabilitering. Boken är även till hjälp för närstående och andra som vill förstå och veta mer om området.

10 kommentarer:

  1. Jag minns att Mamma är bara lite trött var mycket omskriven när den kom för fyra år sen, men jag har inte läst den.

    SvaraRadera
  2. Känner igen alla tre titlarna, men har inte läst någon av dem.

    SvaraRadera
  3. Tack för tipsen. Böckerna verkar intressanta.

    SvaraRadera
  4. Känner igen dem men inte läst någon av dem.

    SvaraRadera
  5. Intressant trio. Mamma är bara lite trött finns i min läslista.

    SvaraRadera
  6. Beischers bok har jag läst, irriterande att mamman gör allt, maken ingenting...

    SvaraRadera
  7. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

    SvaraRadera
  8. Beischers bok känner jag igen. de båda andra är nya för mig, men de verkar väldigt viktiga. att arbeta med både psykiatri och onkologi verkar tungt.

    SvaraRadera
  9. Mamma är bara trött har jag läst, riktigt bra.

    SvaraRadera
  10. Har inte läst någon av dem, men känner till Beischers bok. Tack för intressanta tips om något som tyvärr berör många av oss!

    SvaraRadera