måndag 12 augusti 2019

Divergent, Veronica Roth

Titel: Divergent
Originaltitel: Divergent
Serie: Divergent #1
Författare: Veronica Roth
Utgivningsår: 2011
Förlag: Harper Collins
Sidor/tid: 11 timmar 11 minuter
Genre: Ungdom, dystopi
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Emma Galvin

Handling:
I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.
Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.
Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.

Mina tankar:
Det här var en omläsning av en av mina favoritböcker. Även om inte samma känsla infinner sig som de första gångerna jag läste den, har den en mycket speciell plats i mitt hjärta. Jag älskar hur Roth har delat upp samhället, slitningarna som börjat uppstå och hur Tris kämpar med sig själv hur hon skall passa in och var hennes gränser går. Den är rå och brutal och värd att diskuteras och funderas över.

Sen att jag inte riktigt gillar vart det tar vägen sedan i serien behöver vi inte gå in på djupare här. Enligt mig är detta en genialisk första bok som tål omläsning efter omläsning.

Omläsning 26/3 -22: Återigen en omläsning och boken är lika bra som vanligt. Jag förstår inte hur jag kan glömma så mycket detaljer när jag läst om den så många gånger, men det gör jag och det underlättar ju omläsningen. Det blir spännande varje gång.

Divergent är en av mina favoritböcker genom åren, som jag bara måste läsa om emellanåt.

Betyg: 5/5
Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar