onsdag 8 maj 2019

Nevernight, Jay Kristoff

Titel: Nevernight
Originaltitel: Nevernight
Serie: the Nevernight Chronicles #1
Författare: Jay Kristoff
Utgivningsår: 2016
Förlag: Harper Collins
Sidor/tid: 20 timmar 10 minuter
Genre: Fantasy, vuxen
Språk: Engelska

Ljudbok
Inläsare: Holter Graham

Handling:
Mia Corvere is only ten years old when she is given her first lesson in death. Destined to destroy empires, the child raised in shadows made a promise on the day she lost everything: to avenge herself on those that shattered her world. But the chance to strike against such powerful enemies will be fleeting, and Mia must become a weapon without equal. Before she seeks vengeance, she must seek training among the infamous assassins of the Red Church of Itreya. Inside the Church's halls, Mia must prove herself against the deadliest of opponents and survive the tutelage of murderers, liars and daemons at the heart of a murder cult. The Church is no ordinary school. But Mia is no ordinary student. The Red Church is no ordinary school, but Mia is no ordinary student. The shadows love her. And they drink her fear.

Mina tankar:
Den här boken har jag sneglat på ett tag då det är en fantasy skriven av en av författarna till the Illuminae files. Det är en bok som tog ett tag att komma in i. Jag fick börja om två gånger innan jag fastnade. Berättarrösten är ganska dryg, men rolig, och det tog ett tag att vänja sig vid den för mig. 
Boken skall vara en fantasy för vuxna men liknar många ungdomsfantasy, jag läst, förutom de väldigt detaljerade sexscener (som inte gör någonting till själva historien) och att språket är ganska grovt emellanåt och handlingen mer detaljerat brutal.

När jag väl kom in i historien var jag fast. Det är en grym värld man får vara med om och en än grymmare skola. Skolan är en utbildning för lönnmördare som mördar i sin Guds namn och verkligheten där är skoningslös. De elever som lyckats ta sig till skolan kan ha problem att överleva själva utbildningen. Vissa delar av berättelsen känns igen från andra böcker jag läst. Som tex. Harry Potter av J.K Rowling, Red Sister av Mark Lawrence, men det kanske blir så när det är i internatskolemiljö. Dessutom tycker jag mig ana lite samma humor och attityd som i böckerna om Locke Lamora av Scott Lynch.

De fantastiska element som dyker upp i boken är välgrundade och känns fullkomligt naturliga. Som tex. Mias sällskap, hennes katt, som egentligen inte är en katt utan "bara" en skugga, men som talar och hjälper henne. Fullständigt rimligt. 

De drygt tjugo timmarna jag lyssnade, fullkomligt flög fram och jag blev engagerad i karaktärerna och berättelsen. Tyvärr finns inte fortsättningen på serien på Storytel, så det blir väl att köpa böckerna och läsa dem.

Nevernight är en spännande och brutal fantasy som tillslut suger in läsaren i boken. 

Betyg: 4,5/5
Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar