måndag 1 oktober 2018

Luna Olympia, Ulrika Fjellborg

Titel: Luna Olympia
Originaltitel: Luna Olympia 
Serie: ?
Författare: Ulrika Fjellborg
Utgivningsår: 2018
Förlag: Fafner Förlag
Sidor/tid: 373 sidor
Genre: Sci-fi, rymden, stark kvinna, 
Språk: Svenska

Finns även som Ljudbok
Inläsare: Simon Väderklint

Recensionsexemplar! Tack!

Handling:
Chris är en klon, skapad ur en fulländad genpool. Han sänds till federationens huvudstad, den enorma rymdstationen Tellus, för att arbeta inom politiken. På vägen träffar han Rebecca från Perth. Hon är prisjägaren som hela den undre världen fruktar. Nu har hon ställt in siktet på det farligaste villebrådet av dem alla, piratkungen Dawn. Men han kommer inte att ge sig utan strid, vilket passar Rebecca utmärkt. Hon vill döda honom med sina bara händer.

Snart är Chris indragen i en malström av intriger och tvingas kämpa, inte bara för sitt eget liv, utan för hela federationens framtid.

Luna Olympia är en science fiction med snabbkäftade prisjägare, svampknarkande smugglare, ilskna cyborgs och enorma explosioner.

Mina tankar:
Man vet inte alltid vad man ger sig in i när man påbörjar nya böcker och jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig när jag gav mig in i denna, men det var så lättläst och underhållande. Det är action och tvister och spännande bekantskaper från början till slut. Jag är positivt överraskad!

Ibland kan jag känna att rymdäventyr kan vara sega och krångliga som tex Veronica Roths senaste serie, men ibland kan det vara så självklart och så rätt att man undrar varför man inte läser fler böcker i genren. Fjällborg berättar på ett sätt där det är givet att det finns utbytbara delar på någon, eller att man är en klon som kan kopplas upp mot ett nätverk, ingenting är konstigt. Ibland får jag lite Star Wars-känsla, men berättelsen är definitivt sin egen.

Historien utvecklas under tid och man får små bitar information åt gången, vilket funkar fint, men ibland undrar den delen av mig som gillar kontroll, vart vi är på väg. Rebecca ger berättelsen kaxighet och oberäknelighet, medans Chris är lite mer lågmäld. En ton av humor finns också som lättar upp läsningen.

(Känslan finns av att det skulle kunna bli en uppföljare, men jag hittar inga uppgifter om det. Men jag hade inte tackat nej, för det här gillar jag.)

Nu är jag sugen på mer sci-fi!

Luna Olympia är ett spännande och humoristiskt rymdäventyr, en kul läsupplevelse, helt enkelt!

Betyg: 4/5
Går att köpa på CDON.com Adlibris.comBokus.com

2 kommentarer: