söndag 3 juni 2018

Småtrollen och den stora översvämningen, Tove Jansson

Titel: Småtrollen och den stora översvämningen
Originaltitel: Småtrollen och den stora översvämningen
Serie: Mumintrollen #1
Författare: Tove Jansson
Utgivningsår: 1945
Förlag: Sony Music
Sidor/tid: 51 minuter
Genre: Barnbok, äventyr
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Tove Jansson

Handling:
Det är i slutet av augusti och Muminpappan är försvunnen under sitt sökande efter ett hus där Muminfamiljen ska bo under vintern. Muminmamman och Mumintrollet beger sig ut för att leta efter pappan samtidigt som en stor och dramatisk översvämning sker. På vägen stöter mamman och sonen på Det lilla djuret och Tulippa som hjälper dem i sökandet, men också mindre vänliga figurer som en stor orm och ett myrlejon. I Hattifnattarnas båt tar de sig till ett ställe där en rödhårig pojke bor helt ensam och som Tulippa bestämmer sig för att flytta in hos. När allt ser som mörkast ut får de hjälp av den storkliknande fågeln Marabuherrn som låter dem sitta på hans rygg medan han flyger högt över träden där de slutligen hittar Muminpappan sittande på en gren. Medan hela Muminfamiljen och Det lilla djuret går vidare berättar pappan att han hittat det perfekta huset för dem, vilket de snart får se ha flutit i land i endalde kommit fram till. Där bestämmer de sig för att bo i resten av deras liv.

Mina tankar:
Mamma läste böckerna om Mumin för mig och min bror när vi var små. Hon läste dem på finlandssvenska för på något annat sätt kunde de inte läsas på, sa hon.

Vet inte om jag hört denna första bok om Mumin. Men hur söt och halvflummig är den inte. Känns som något trevande, en början på något, där Sniff kallas djuret och Mumintrollen inte riktigt befästs än. 

Att lyssna på Tove Jansson ihop med pojken hemma är bara ren lycka. Världen känns lite bättre bara av att lyssna på Mumin, hur kan det vara så?

Småtrollen och den stora översvämningen är en gullig och äventyrlig start på Muminböckerna

Betyg: 4/5Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

4 kommentarer:

 1. Åh måste lyssna på den här!

  SvaraRadera
 2. inte lyssnat, läst med fina illustrationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyssna är helt underbart. Men jag tror att jag måste köpa de fysiska exemplaren också.

   Radera