fredag 8 juni 2018

Gudarnas skymning, Cecilia Larsson Kostenius


Titel: Gudarnas skymning
Originaltitel: Gudarnas skymning
Serie: De fem elementen #2
Författare: Cecilia Larsson Kostenius
Utgivningsår: 2018
Förlag: Visto förlag
Sidor/tid: 324 sidor
Genre: ungdom, fantasy
Språk: Svenska

Recensionsexemplar! Tack så mycket!

Handling:
De fem elementen presenterar en alternativ sanning om vårt ursprung och visar världen ur en annorlunda synvinkel, i en egen tolkning av mytologin. Första delen, De Ursprungliga, släpptes i slutet av 2017. En bok om att vara sig själv, om att samarbeta, om att ta vara på allas olikheter som tillgångar. Andra delen, Gudarnas skymning, kommer våren 2018 och handlar om inre styrka och mod att stå upp för det man tror på. Allt sätts på prov när Regina, Odal, Svala och Pål ska möta fienden. Deras träning är fullbordad, men är de redo?

Mina tankar:
Såååå... andra boken om de fem elementen. Om den första skrev jag så här: 
"När det väl känns som att det skall börja hända saker, ja, då är boken slut. Snopet... Men det sätter ju förväntningar på nästa bok naturligtvis."

Det känns skönt att kunna berätta att de där förväntningarna infriades. För där första boken kanske kändes mer som en uppstart, så är det mer fart och mer mitt i äventyret i denna. Karaktärerna är redan kända, både onda och goda, vilket gör att fokus kan läggas på handlingen. Detaljerna är ibland groteska, minns särskilt en spy- och inälvsscen som var väldigt målande, och ondskan är verkligen ond... tills man får bakgrunden. När man presenteras för den känns det hela lite futtigt.

Jag gillar vändningen boken tagit när det gäller olikheter. Jag var lite frågande till hur det utvecklades i första boken, med allt tal om de "rena raserna". Men här är budskapet att hjälpas åt och att komplettera varandra leder till framgång. En kul detalj är också att en av tjejerna får mens mitt under äventyret, sånt uppskattas och applåderas. Hur som helst var det en riktigt lättläst bladvändare och det skall bli spännande att se hur historien utvecklas.

De fem elementen har snabbt blivit en serie att räkna med och jag ser med spänning fram emot fortsättningen. Gudarnas skymning var fartfylld och spännande, men innehåller också ett budskap om samarbetets och olikheternas vikt för framgång.

Betyg: 4/5Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar