fredag 1 juni 2018

Dr Jekyll och Mr Hyde, Robert Louis Stevenson

Titel: Dr Jekyll och Mr Hyde
Originaltitel: Dr Jekyll and Mr Hyde
Serie: -
Författare: Robert Louis Stevenson
Utgivningsår: 1886
Förlag: Trut Publishing
Sidor/tid: 127 sidor
Genre: Klassiker
Språk: Svenska


Handling:
Mr Utterson kan inte förstå att hans kompanjon, den vänlige och trofaste Dr Jekyll, kan vara god vän med den grymme och skurkaktige Mr Hyde. Han är fast besluten att ta reda på vad som ligger bakom deras ovanliga vänskap, men ju djupare han gräver desto mer häpen blir han av det han får reda på. Kommer han någonsin att få reda på hela sanningen?

Mina tankar:
Den här boken var ju lite spännande, betydligt mer fängslande och lättillgänglig än vad jag hade trott. Dr Jekyll och Mr Hyde som koncept har jag ju hört talas om förut, men inte någonsin funderat på att läsa (som så många andra klassiker) Men efter att ha sett många rekommendationer och fick tag i en snygg, relativt billigt exemplar, har jag nu läst den. Den är inte på många sidor, 127 för att vara exakt, men innehåller ändå så mycket. Stämningen är lite mystisk och påminner mig lite om Sherlock Holmes och om hur miljön och mysterier byggs i dem. Jag tänker även på Hulken, hur en ond och god kan vara samma. 

Mycket handlar just om det. Att det finns mer än en sida hos varje person, där det undermedvetna spelar en stor roll. 

Jag kollade upp författaren lite och tydligen skall den här boken kommit till honom i en dröm när han var sjuk och under inflytande av någon medicin som gav hallucinationer. Om det är sant eller en skröna låter jag vara osagt, men det skulle förklara en del.

Jag kan tänka mig att denna bok kan ha varit lite chockerande när den publicerades. Här hintas mest om vad de onda gärningar som Hyde gör kan vara, men ändå förstår man genom olika beskrivningar hur ond han faktiskt är och hur skrämmande utan empati han är. Utseendet spelar en stor roll och beskrivs på ett sätt som visar tanken om missformat/fult utseende = ond, men också den skrämmande tanken om att någon "normal" kan vara ond. Man får en del att fundera över och boken är väldigt diskussionsvänlig.

Dr Jekyll och Mr Hyde har mycket spännande innehåll, på några få sidor, berättat på ett lättillgängligt och fängslade sätt.

Betyg: 4,5/5Går att köpa på cdonAdlibrisBokus

4 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera