onsdag 30 augusti 2017

Sammanfattning Augusti



Lästa böcker i Augusti:

Antal lästa sidor:  379 s.
Tid jag lyssnat:  10 timmar 47 minuter

Månadens utmaningsböcker:
  • Boktolva:  0 st

Totalt avklarade i år:  9 st
Totalt avklarade i år:  25 st. Avklarad i April √ (fortsätter dock att pricka av om möjlighet finns!)


  • Goodreadsutmaning: 61/52
Avklarad i Juli √

Påbörjade serier:
  • Guide #1
Avslutade serier:

Månadens bästa bok:
Jag läste ingen riktig höjdare om denna månaden men tre bra och underhållande böcker i Crystal storm, Ibland mår jag inte så bra och omläsningen av Clockwork Prince.

Månadens överraskning:
Jag är ledsen att säga att inget stack ut denna månaden, eller så gjorde det det, men jag var inte uppmärksam nog att inse det.

Mina tankar:
Månaden började med en rejäl lässvacka. Jag försökte komma in i Dumpling av Julie Murphy, men gillade inte alls hur den startade. Sen började jag på andra boken i miss Peregrine's besynnerliga barn, spökstaden, av Ransom Riggs, det gick också riktigt trögt. Då började jag kolla på Veronica Mars serien och blev fast. Maratontittade på de tre säsongerna plus filmen och sen var det redan 8 augusti. Jag beställde lite serier och filmer från CDON som Arrow, Beauty and the Beast (nya serien), Sherlock Holmes serien och lite annat smått och gott. Tittade en del på några av dem.

Skall jag vara helt ärlig har jag bara läst The Gentleman's Guide to Vice and Virtue i Augusti, de tre andra läste jag i slutet på Juli EFTER jag skrivit summeringen för den månaden. Vilken i realiteten innebär att denna månaden har jag bara läst EN bok. Vilket beror på en lässvacka som sagt men också på att livet kom emellan som det kan göra ibland. 

tisdag 29 augusti 2017

Veckans topplista - Böcker jag ser fram emot att läsa i höst



Johannas Deckarhörna har veckans topplista där man varje vecka skall lista fem böcker under ett specifikt tema.


 V 35: "Böcker jag ser fram emot att läsa i höst"

Min plan var att göra en lista på fem böcker som kommer ut i höst som jag vill läsa. Men jag hann bara med fyra, innan tiden hade runnit ut.



1. Hjärtlös av Marissa Meyer
Ni vet författaren till Månkrönikan (Cinder, Scarlett osv), Modernista har precis gett ut hennes bok om Drottningen i Alice i underlandet. Den handlar om hennes tid före hon blev drottning. 
Kom ut 28 augusti



2. Hunting Prince Dracula av Kerri Maniacally
Jag har läst Stalking Jack the Ripper, en historia baserad på Jack the Rippers härjningar i London. Den var underhållande. Denna gång är det bisarra mord i Vlad pålspetsarens, också kallad Dracula, slott. Är det en copycat eller är det Vlad själv som är tillbaka?
Kommer ut 19 september.



3. Jane, unlimited av Kristin Cashore
Författaren till serien De utvalda har det varit tyst från alltför länge. Nu kommer en ny bok ut. Den verkar vara lite mystisk och handla om en tjej vars moster försvunnit under en expedition. Hon träffar en glamorös tjej som bjuder henne till en mytomspunnen herrgård vilket påverkar riktningen i hennes liv. Undrar dock lite hur de tänkte när de designade det omslaget...
Kommer ut 19 september



4.Wonder Woman: Warbringer av Leigh Bardugo
Leigh Bardugo har skrivit Grishatriologin och Duologin Högt spel. Boken handlar om Wonder Women, prinsessan hos Amazonerna. Ungefär som filmen som gått på bio i sommar skulle jag tro (som jag inte vill se förrän jag läst denna boken )(Marie Lu kommer ut med Batman i början på nästa år) Utan att undersöka alltför noga gissar jag att det är någon form av sammarbete med DC comics.
Kommer ut 29 augusti.





söndag 27 augusti 2017

The Gentleman's Guide to Vice and Virtue, Mackenzi Lee

Titel: The Gentleman's Guide to Vice and Virtue
Originaltitel: The Gentleman's Guide to Vice and Virtue
Serie: Guide #1
Författare: Mackenzi Lee
Utgivningsår: 2017
Förlag: 
Sidor/tid: 
Genre: Ungdom, historisk, äventyr, kärlek
Språk: Engelska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Christian Coulson

Handling:
Henry “Monty” Montague was born and bred to be a gentleman, but he was never one to be tamed. The finest boarding schools in England and the constant disapproval of his father haven’t been able to curb any of his roguish passions—not for gambling halls, late nights spent with a bottle of spirits, or waking up in the arms of women or men.

But as Monty embarks on his Grand Tour of Europe, his quest for a life filled with pleasure and vice is in danger of coming to an end. Not only does his father expect him to take over the family’s estate upon his return, but Monty is also nursing an impossible crush on his best friend and traveling companion, Percy.

Still it isn’t in Monty’s nature to give up. Even with his younger sister, Felicity, in tow, he vows to make this yearlong escapade one last hedonistic hurrah and flirt with Percy from Paris to Rome. But when one of Monty’s reckless decisions turns their trip abroad into a harrowing manhunt that spans across Europe, it calls into question everything he knows, including his relationship with the boy he adores. (Goodreads)


Mina tankar:
Okej, jag är väldigt delad i mitt omdöme av den här boken. Å ena sidan har den väldigt underhållande moment och är lite galen, å andra sidan står jag inte ut med den odrägliga Monty. 

Äventyret de hamnar i är rätt okej. De råkar ut för än det ena och än det andra och intresset hålls fast. Men Monty är så dryg, så otroligt dryg, vilket försöks slätas över genom hans taskiga barndom. Men han hamnar inte i bättre dager hos mig för det. Han kliver över lik för att få roa sig och göra vad han själv känner för, så otroligt självisk. Däremot gillar jag hans 15-åriga syster som är så mycket mognare och klokare än vad Monty är, hon kunde varit huvudperson istället.

Jag kommer också att komma med den kontroversiella åsikten att jag tyckte att kärlekshistorien i den här boken inte hade behövts, den kändes krystad som om den tvingades dit bara för att kunna utge sig för att vara en hbtq-bok. 

Summering:
Underhållande men övertygad.

Rekommenderas till:
Sugen på en lättläst smårolig ungdomsbok? Då kan denna kanske vara något. (För lite äldre ungdomar)

Betyg: 2,5/5

Går att köpa på Adlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

lördag 26 augusti 2017

Crystal Storm, Morgan Rhodes

Titel: Crystal Storm
Originaltitel: Crystal Storm
Serie: Falling Kingdoms #5
Författare: Morgan Rhodes
Utgivningsår: 2016
Förlag: Razorbill
Sidor/tid: 379 s.
Genre: Fantasy, Ungdom
Språk: Engelska





Handling:
MAGNUS and CLEO are forced to test the strength of their love when Gaius returns to Mytica claiming he's no longer the King of Blood but a changed man seeking redemption. LUCIA, pregnant with the child of a Watcher, has escaped the clutches of the unhinged fire god. Her powers are dwindling as she goes forth to fulfill a prophecy that will keep her baby safe...but could mean her demise. JONAS treks back to Mytica with a plan to overtake Amara, but fate takes hold when he runs into the beautiful Princess Lucia and joins her on her perilous journey. AMARA has taken the Mytican throne, but with no way to unleash the water magic trapped within her stolen crystal, she'll never be able to seize glory and get sweet revenge. (Bokus)

Mina tankar:
Falling Kingdomsserien skall bestå av sex böcker, varav detta är den femte. (Mina tankar om föregående böcker kan du hitta HÄR) Så nu börjar det dra ihop sig inför slutet, det händer väldigt mycket i den här boken, nästan för mycket. Emellanåt kan jag känna att det är lite forserat att det blir lite rörig, med allt som är på gång och när det som händer ändrar riktning hela tiden. Nya karaktärer, återseenden, bortfall... 

Även i denna boken drivs berättandet framåt från ett flertal perspektiv, men fortfarande är det mina favoritkaraktärer Cleo och Magnus som intresserar mig mest, de andra är mest utfyllnad. 

Denna recension kommer jag hålla kort eftersom risken att spoila föregående böcker är stor, men jag måste nämna bokens slut. Det kan man kalla cliffhanger! Vilken tur att jag inte läste denna boken i december när den kom ut. Som det är nu behöver jag "bara" vänta i sju månader och i och med det slutet måste sista boken läsas. Förväntningarna som skapats inför sista boken är väldigt höga och jag är lite rädd för att den inte skall nå ända fram.

Summering:
Bra men väldigt intensiv slutspurt inför sista boken.

Rekommenderas till:
Serien rekommenderas till de som vill han lättläst fantasy med spännande karaktärer.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

tisdag 15 augusti 2017

Veckans topplista - Svensk feelgood


Johannas Deckarhörna har veckans topplista där man varje vecka skall lista fem böcker under ett specifikt tema. Denna veckan är temat Svensk feelgood och jag frågar mig sjäv, har jag läst någon svensk feelgood? Som jag dessutom tyckte om?
Jag älskar En man som heter Ove, av Fredrik Backman, men den kan väl inte räknas som feelgood, eller!?! Jag läser för lite svenska författare och de jag läser är oftast kriminalromaner. 

Eftersom min tid är begränsad  idag blir det bara tre tips. Då av svenska barn och ungdomsförfattare som jag får en mysig känsla av att läsa.

1. Hallahemserien av Susanne Trydal och Daniel Åhlin. Det är svensk natur, naturväsen och underbara vänskapsband, men också spänning och dramatik. Jag gillar verkligen den här serien!




2. Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren måste vara med av precis samma anledningar som föregående. Naturen, naturväsen och vänskapen. Det är inte för inte min dotter heter Ronja!


3. Carin och Stina Wirsén gör många underbara böcker. En som inte syns så mycket är det lilla mysteriet med försvunna pengar hos Näpen och Häpen i Sockerbullen på Kruskakullen.

tisdag 8 augusti 2017

Veckans topplista - Frankrike

Johannas Deckarhörna har veckans topplista där man varje vecka skall lista fem böcker under ett specifikt tema. Denna veckan är temat Frankrike.

Jag kommer ta upp böcker som utspelar sig i Frankrike, men idag blir det bara fyra böcker, då jag fått hjärnsläpp och inte kommer på en enda till läsvärd bok (som jag läst) som utspelar sig där. Lär komma på massor när jag väl postat skulle jag tro...

De böcker jag nedan rekommenderar behöver nödvändigtvis inte utspela sig helt i Frankrike, men någon del av boken gör det. Här blir det kärlekromaner, så håll till godo.

1. Belle av Lesley Pearse. Belle har levt på en bordell hela sitt liv. Trots detta har hon haft en väldigt skyddad uppväxt med en mamma och många kvinnor som tagit hand om henne. Men en dag råkar Belle se när en av de prostituerade mördas av en kund och tillvaron förändras på ett ögonblick. För att hon inte ska kunna skvallra förs Belle bort av mördaren och säljs till en bordell i New Orleans. Där börjar sedan den långa vägen tillbaka. Hur ska hon kunna rymma från sin nya arbetsplats? Hur ska hon kunna ta sig hela vägen hem till England och alla vännerna igen? Och kommer hennes ungdomskärlek vilja träffa henne efter allt hon har gått igenom?

Jag kommer ihåg den som lättläst och gripande med ett romantiskt skimmer över sig.

2. Belles löfte av Lesley Pearse. När första världskriget bryter ut tar Belle Reillys man Jimmy värvning och blir placerad vid de farliga utposterna i norra Frankrike. Belle inser att hon inte kan stanna hemma i England och se på när så många män offrar sina liv så hon blir ambulansförare för Röda korset och hamnar även hon i Frankrike. En tragisk händelse gör att hon möter Etienne en man ur hennes förflutna som hon aldrig lyckats glömma och plötsligt ställs allt Belle tidigare levt för på ända … Sliten mellan förbjuden passion, kärlek och lojaliteter hamnar Belle i en omöjlig situation. Belles löfte är uppföljaren till den populära historiska romanen Belle.

Har man läst ettan vill man mer om Belle. Fortfarande romantiskt skimmer  och lättläst.

3. Jacqueline Briskin Det nakna hjärtat Ann och Gilberte är två flickor i andra världskrigets Paris. De lär känna varandra och blir vänner. Gilberte hamnar i fängelse och Ann tvingas att fly. Men deras vägar kommer att mötas igen. En bok om vänskap, kärlek och hämd.

Den här boken plockade jag ut min älskade mors bokhylla som ungdom, men läste nyligen om den. Precis som böckerna ovan är den full av kärleksfloff och dramatik. Lättläst är den också även om jag inte gillade lika mycket nu som när jag ung. 

4. Stephanie Perkins Anna och den franska kyssen 
Anna har ett lyckligt liv i Atlanta. Hon har en lojal bästa kompis och är kär i sin arbetskamrat på biografen, som just har börjat återgälda hennes känslor.Därför blir hon inte alls förtjust när hennes pappa bestämmer sig för att skicka i väg henne till Paris för att hon ska gå sitt sista skolår där. Men trots att hon inte kan ett ord franska lär Anna känna en del coola nya personer, inklusive den snygge Étienne St. Clair, som snabbt blir hennes bästa vän.


Lite smågullig om tonårskärlek. Men en sak störde mig genom hela boken. De flörtar med varandra trots att de redan är upptagna, INTE ok! 

Ibland mår jag inte så bra, Therese Lindgren

Titel: Ibland mår jag inte så bra
Originaltitel: Ibland mår jag inte så bra
Serie: -
Författare: Therese Lindgren
Utgivningsår: 2016
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 3 timmar 40 minuter
Genre: psykisk ohälsa, memoarer
Språk: Svenska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Therese Lindgren

Handling:
Att må dåligt psykiskt är inget att skämmas över, säger Therése Lindgren, Sveriges största kvinnliga youtuber. Hon blev Årets Youtuber både 2016 och 2015 och hennes hyllade videor består av allt från glada skönhetstips till tårfylld ensamhet. I den här boken fördjupar hon sig mer i sin bakgrund och varför hon ibland inte mår så bra. Hur känns panikångest? Vad kan man göra för att peppa sig själv? När ska man söka hjälp och vad finns det för hjälp att få? Hur kan någon som är så framgångsrik också må så dåligt?

På ett ärligt, personligt och ofta humoristiskt och lättsamt sätt tar sig Therése Lindgren an ett svårt ämne från många vinklar. Hon vill berätta om sin egen psykiska ohälsa och få andra att förstå att det här är vanligt och drabbar de flesta människor någon gång i livet. Therése varvar sina egna berättelser och erfarenheter med fakta. Hon delar även med sig av tips som hur du andas dig ur en panikattack, hur du kan prata om ditt tillstånd med vänner och familj eller något så grundläggande som hur du tar dig upp ur sängen på morgonen. Ibland är det såklart viktigt att man söker professionell hjälp och andra gånger kan man faktiskt må bättre av att "acceptera läget". (Bokus)


Mina tankar:
Den här boken är ju skriven av en så kallad "Youtubestjärna", vilket innebar att jag  drog mig för att läsa den. Fördomar, fördomar, japp, jag har dem jag med. Men eftersom den handlar om psykisk ohälsa fick jag ett ryck och gav den en chans. 

Igenkänningsfaktorn (förutom att vi lever två helt olika typer av liv) var så hög att jag satt och grät, eller rättare sagt, jag bölade under vissa delar av  boken. Jag var tvungen att pausa för att lugna  ner mig. Tänk att andra kan drabbas av precis exakt samma sak. Samma symtom, samma förvirring och känslan av att inte förstå vad det är man drabbats  av.

Hennes liv i sig är jag inte så intresserad av, då jag inte följer henne på Youtube eller gillar bibliografier som genre. Men en sak jag undrar över, är om hur hon blev behandlad av Försäkringskassan. Blev hon jagad med blåslampa, förminskad och allmänt illa behandlad eller funkade den relationen? Anledningen till min undran är naturligtvis egna erfarenheter. Oavsett, så är jag glad att jag läste denna korta lilla bok.

Det är bra att den finns och hjälper till att skapa förståelse och öppenhet kring psykisk ohälsa. Den borde vara obligatorisk läsning ihop med diskussioner i högstadiet eller gymnasiet, så att alla får en grundförutsättningar för att psykisk ohälsa är vanligt och inte innebär tvångströja. Jag har redan rekommenderat boken till andra för att de skall få en inblick i hur det kan vara att leva med en hjärna som bråkar med en.

Summering: Lättläst bok som en introduktion till information om psykisk ohälsa.

Rekommenderas till:

Alla ungdomar, samt de som känner någon eller lider av psykisk ohälsa.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

torsdag 3 augusti 2017

En av oss ljuger, Karen M. McManus

Titel: En av oss ljuger
Originaltitel: One of us is Lying
Serie: -
Författare: Karen M. McManus
Utgivningsår: 2017
Förlag: Storyside
Sidor/tid: 10 timmar 40 minuter
Genre: Ungdom, Krim
Språk: Svenska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Electra Hallman


Handling:
Fem elever på Bayview High slår sig ner i sitt klassrum för kvarsittning: Bronwyn, den duktiga flickan. Addy, skolans populäraste tjej. Nate, en badboy med prick i registret. Cooper, basebollguden. Och Simon, som driver Bayview Highs populäraste skvallerblogg.

Men bara fyra av dem kommer levande därifrån. Simon dör under kvarsittningen, och enligt polisen var det ingen olycka. Han hade planerat att inom kort avslöja smaskiga hemligheter om alla de övriga fyra på sin blogg, vilket gör dem till huvudmisstänkta.

Om de ska ha minsta chans att rentvå sig själva måste de samarbeta, men frågan är vem de kan lita på. Det finns bara en sak som är helt säker - en av dem ljuger ... 


Mina tankar:
En av oss ljuger är författarens debutroman. En ungdomsbok som utspelar sig i highschool, ett slutetrum-mysterie, där en pojke dör under mystiska omständigheter. En bok som är spännande och svår att släppa i början av boken men som blir för mycket highschooldrama med amerikanska stereotyper i slutet. Dessutom känns det segt när diskussion  efter diskussion förs över vem som kan hända gjort det, när svaret inte är så  svårt. Upplösningen är lite av en besvikelse av anledingar som ej kan tas upp här, då det blir för mycket spoiler.

Karaktärerna/stereotyperna, busen, plugghästen, den snygga och sportkillen fördjupas lite och vi får lära känna dem ganska väl ändå. Deras relationer till varandra i den pressande situation de har hamnat i är behållningen av läsningen. Alla har hemligheter och att dessutom vara misstänksam för mord kan få vem som helst att reagera irrationellt. 

Boken är bitvis underhållande, men ger ingen större behållning. 

Summering:
Typisk amerikansk Young adult men med krimtema

Rekommenderas till:

De som gillar att läsa highschooldrama

Betyg: 3/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

tisdag 1 augusti 2017

Veckans topplista - deckarförfattare



Johannas Deckarhörna har startat Veckans topplista, och eftersom det går att planera, dvs de olika veckofrågorna framigenom ligger redan ute, är jag sugen på att hänga på. Framtida teman kan ni se här.
Denna vecka handlar det om deckarförfattare. Nu är inte deckare min favoritgenre, men fem skall jag nog få ihop, så här kommer veckans topplista med fem deckarförfattare jag vill läsa mer av just nu.

1. Jag vill läsa mer av Michael Hjort och Hans Rosenfeldt. Är det någon som vet om de kommer skriva någon mer bok om Sebastian Bergman? Jag har läst alla fram till De underkända och vill han mer. Det är den enda krim-serien jag följt från det att första boken kom ut och sedan väntat på nästa.

2. Agatha Christie läste jag en del är jag var mycket yngre än idag. Jag har två böcker hemma som jag är sugen på just nu.


Monogrammorden och 4.50 från Paddington. Tycker Jubileumsutgåvan är så fina att jag vill ha allihop.

3. Sir Arthur Conan Doyle och hans berättelser om Sherlock Holmes har jag ganska nyligen börjat lyssna på. Jag har hunnit med Study in Scarlet och The Sign of Four men vill gärna fortsätta med fler, för de har ändå en viss charm, trots att det finns element (gamla fördomar tex.) som stör mig.

4. Emelie Schepps  Märkta för livet, den första boken om Jana Berzelius har jag läst. Blev inte jättefångad, men nu när fjärde boken börjar dyka upp lite varstans, blev jag ändå lite lockad att fortsätta med serien.

5. Jo Nesbös serie om Harry Hole har jag läst flera böcker av, för länge sen, men så tappade jag bort vad jag läst och inte och då blev det att jag inte fortsatte. Kommer bara ihåg att jag tyckte de var spännande. Är lite sugen på att försöka ta mig an dem igen, eller ge mig på de böcker han skrivit som inte handlar om Hole. Är böckerna så bra som jag kommer ihåg????


Eller är jag riktigt dåligt uppdaterad på Krim och behöver nya fräscha rekommendationer?

Eleanor & Park, Rainbow Rowell

Titel: Eleanor & Park
Originaltitel: Eleanor & Park
Serie:
Författare: Rainbow Rowell
Utgivningsår: 2013
Förlag: Månpocket
Sidor/tid: 329
Genre: Ungdom, samtida, kärlek
Språk: Svenska





Handling:
Två ovanliga människor. En oemotståndlig kärlek. 

Eleanor ... Rött hår, fel kläder. Stod bredvid honom tills han vände på huvudet. Låg bredvid honom precis innan han vaknade. Fick alla andra att verka gråare och tristaste och totalt ointressanta.

Park ... Han vet att jag kommer att gilla en låt innan jag har hört den. Han skrattar innan jag kommer till slutklämmen. Det finns ett ställe på hans bröst, strax nedanför halsgropen, som gör att jag får lust att låta honom hålla upp dörrar för mig. (Baksida)

Mina tankar:
Rainbow Rowell har också skrivit böckerna Fangirl och Carry on

Den här boken har legat i min hylla ett tag. Varför jag inte tagit upp den, trots alla goda recensioner, var att jag trodde den skulle vara som alla andra ungdomsböcker om kärlek. Jag kunde inte haft mer fel. 

Basen är hur en relation byggs upp mellan Eleanor och Park. Där Eleanor är den nya tjejen med "fel" utseende och familj och Park är den halvt koreanska killen som försöker hålla sig på rätt sida om populärgränsen. Det är mycket bitteljuv ångest och osäkerhet när de trevar sig fram i sin första riktiga kärleksrelation.


Själva kärlekshistorien är gullig och så, men det är inte därför jag gillar denna boken. Det är för svärtan, för förtvivlan och för det hemska som också finns där. Hur orättvist livet är och realiteten i att det finns barn som växer upp utan trygghet. Det är den biten av historien som gör boken läsvärd och sticker ut från alla de andra böckerna om ung kärlek. 

Summering: Jag är berörd

Betyg: 4,5/5

Går att köpa på engelska cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads