fredag 29 april 2016

Bokbloggsjerka

Fredag igen... Och jag är uppe med tuppen. Sitter och lyssnar på koltrasten som sjunger så det ekar ute. Gick in på Annikas litteratur och kulturblogg och tittade efter vad det var för fråga i Jerkan denna vecka. En riktigt svår fråga...

Skulle du kunna tipsa om en bok (eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter?

Eftersom jag läser mycket som inte utspelar sig på verkliga platser fick jag fundera en bra stund. Jag kan inte komma på någon som jag läst som är precis från mina hemtrakter, Göteborg ligger ju relativt nära, men att hitta en bok som jag läst som utspelar sig där... Nej, jag får utöka radien kraftigt och då hamnar vi iallafall forfarande i Västra Götaland! Jag har även åkt runt i Arns fotspår och sett alla  platserna efter att ha läst böckerna, det var en härlig utflykt.Jan Guillous böcker om Arn

Vägen till Jerusalem

Romanen skildrar Arns barndom på en gård i Västergötland och hans uppfostran på cistercienserklostren Varnhem och Vitæ Schola. Hans bildning blir diger både andligt och intellektuellt, men också praktiskt när han undervisas i stridskonst av en före dettatempelriddare. Vid 16 års ålder träffar Arn Cecilia Algotsdotter av Pålsätten. De blir mycket förälskade och förhandlingar inleds mellan familjerna om äktenskap.

Arns barndomsvän Knut Eriksson av Eriksätten, son till den mördade kung Erik den helige, ber Arn att hjälpa honom att hämnas mordet på hans far. Tillsammans beger de sig till kungens borg, Näs på Visingsö, där de dräper kung Karl Sverkersson av Sverkersätten. Knut Eriksson blir kung i Västra och Östra Göta länder.

Arn anklagas för att ha haft samlag med Cecilias syster Katarina. Detta, att han legat med bägge systrarna, är en svår synd enligt kyrkan och de ådöms 20 års botgöring; Arn som tempelriddare i Heliga landet och Cecilia som familiare i Varnhems systerkloster Gudhem.

Tempelriddaren

Romanen utspelar sig i Heliga landet, där Arn har blivit en mycket högt uppsatt tempelriddare. Han blir vän med kristenhetens ärkefiende, sultan Yūssuf Saladin, och tvingas till sist se hur denne segrar i kriget om Heliga landet och Jerusalem.

Vi följer även Cecilia, Arns älskade, under hennes botgöringstid i kloster, samt kampen om makten över Västergötland.

Riket vid vägens slut

Arn återvänder från Heliga landet. Han vill bygga för freden, genom att göra Folkungaätten så stark, att ingen kan stå den emot. Hans plan ser ut att lyckas, till dess att maktstriden mellan de Erikska och Sverkerska ätterna åter blossar upp och får sin upplösning i de blodiga slagen vid Lena och Gestilren.

Trevlig helg allesammans!

27 kommentarer:

 1. Den serien har jag men ännu oläst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan ju inte hinna läsa allt!😊

   Radera
 2. Jag har tänkt att jag kanske skulle läsa om Arn, men jag är nog inte riktigt motiverad - det är inte min grej. Men jag vill gärna veta vad det är alla pratar om - även om det nu var några år sedan alla pratade ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läste dem, älskade jag dem... Men det var ju ett tag sedan.

   Radera
 3. De här böckerna har jag inte läst och jag känner mig inte jättesugen på att göra det, men jag har i alla fall sett, åtminstone, första filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böckerna var som vanligt bättre än filmerna. 😃

   Radera
 4. Låter spännande att åka och se platserna! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra utflyktsmål, men det såg inte ut som det gjort i mitt huvud när jag läste😆

   Radera
 5. Nu gav du mig en idé! Våra barn läser om medeltiden i skolan nu, och har sett första delen om Arn på film. Jag tror inte att de orkar ta sig igenom böckerna, men jag skulle ju kunna läsa serien och sedan se filmen med resten av familjen inför vår bilsemester genom Sverige i Sommar. Det är så spännande att se platser man läst om.

  SvaraRadera
 6. Den serien har jag inte läst.

  SvaraRadera
 7. Om du vill ha lite Gbg-historia i bra förpackning rekommenderar jag Sophie Elkans "John Hall"! Arn har jag inte orkat med ...

  SvaraRadera
 8. Om du vill ha lite Gbg-historia i bra förpackning rekommenderar jag Sophie Elkans "John Hall"! Arn har jag inte orkat med ...

  SvaraRadera
 9. Serien om Arn har jag med läst och jag gillade den riktigt mycket.

  SvaraRadera
 10. Jag måste faktisk tläsa Arn-böckerna nån gång. De verkar spännande :)

  SvaraRadera
 11. Jag har hört att många gillat den här serien men den har inte lockat mig (än).

  SvaraRadera
 12. Har inte läst denna (väldigt populära!) serie. Känns lite mastigt att starta med och det verkar dessutom som jag tröttnat på Guillous böcker efter Brobyggarna. Ingen direkt hit var den för mig.

  SvaraRadera
 13. Jag känner ju i alla fall till serien, men har inga planer på att läsa den:-)

  SvaraRadera
 14. Serien om Arn planerar jag att läsa snart, eller när det blir :)

  SvaraRadera
 15. Serien om Arn tyckte jag mycket om, även om jag tyckte att den bitvis var seg :)

  SvaraRadera
 16. Arn-serien är så otroligt bra.

  SvaraRadera
 17. Jag gillade verkligen böckerna om Arn! De kan varmt rekommenderas! Skulle vilja åka på utflykt i Arns fotspår, som du. :-)

  SvaraRadera
 18. Har ingen koll någon bok i Göteborgstrakten vad jag kommer på nu iallafall! Och Arn har jag inte hunnit med ännu heller.

  SvaraRadera
 19. det är jätteroligt att åka runt till platser som författarna rör sig med och på

  SvaraRadera
 20. Böckerna om Arn gillade jag.

  SvaraRadera
 21. På sätt och vis kan ens hemtrakter ju vara ett fantasiland också - men valet av Arn-böckerna var riktigt bra.

  SvaraRadera