fredag 1 april 2016

Bokbloggsjerka 1-4 April KlassikerFredag igen och dags att titta in på Annikas litteratur och kulturblogg för att se vad Bokbloggsjerkan tar upp denna gång. Bokbloggsjerkan fungerar så att hon lägger upp en ny fråga varje fredag, och så jerkar man runt och kollar olika svar. Denna veckan är frågan:Koko tycker att bokbloggsvärlden fokuserar för mycket på det som är nytt och spännande. Därför vill hon utmana er att blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal men som fortfarande är läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!

Jag har många gånger önskat att vi i Sverige i skolan fick djupdyka ner i gamla klassiker som de gör i amerikanska skolfilmer. Läsa, analysera, jämföra. Jag vet inte om det beror på lärarna jag haft eller ointresse från mig, men efter nio år i grundskola, tre år på gymnasiet, ett år på komvux och tre och ett halvt år på lärarhögskolan (kan tilläggas att jag är bland annat svenska lärare) inte läst många äldre böcker. Visst har jag läst lite utdrag, som funnits i läroböcker men inte hela verk.

Så varje år tänker jag att jag skall läsa minst en klassiker, vad som ingår i just klassiker för mig är kanske inte samma som för andra, men en sådan bok man borde ha läst. Förra året blev det "flugornas herre" av William Holding, vilken jag inte gillade, men den är ju inte hundra år gammal eller mer.

Men i år har jag börjat att läsa igenom Jane Austen böcker. Stolthet och fördom var riktigt bra, och den rekommenderar jag. Körde den på engelska för att få den "rätta" känslan. Handlingen är väl inte någon hemlighet för någon, men kärleken som byggs upp på ett förträffligt sätt är nog det bästa. Ingen instakärlek här inte. Har nu fortsatt med hennes bok Emma, men tycker att det går lite segt. Fler har jag nog tyvärr inte läst, vad jag kan minnas. Ser med glädje fram emot att få tips idag.

36 kommentarer:

 1. Vi läste mängder av klassiker när jag gick i skolan, speciellt gymnasiet, men det var ju väldigt längesedan så kanske det har ändrats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan nog vara olika beroende på vad man läser för inriktning också.

   Radera
 2. Jag kan inte ta mig igenom Stolthet och fördom! Det lutar nu åt att jag kommer att läsa en lättläst version - som jag gjorde med Dickens Lysande utsikter - för det finns ju nästan ingen bok som refereras till så ofta som Stolthet och fördom :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast gillar man inte en bok, behöver man ju inte läsa den, även om det är en klassiker.

   Radera
 3. Jane Austen tröttnar man inte på, hon har humor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag blev förvånad över att jag gillade stolthet och fördom så mkt.

   Radera
 4. Flugornas herre är en riktig klassiker i mina ögon. Personligen tycker jag att intrigen i många klassiker är så himla bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju inte för inte det finns så många omskrivningar av gamla klassikers teman.

   Radera
 5. Jag har läst Stolthet och fördom och Emma. Jag har tänkt att jag ska läsa alla hennes verk så jag har några kvar :)

  Flugornas herre har jag också läst och för mig så är det en bok som har växt med tiden och jag tycker bättre om den nu än när jag läste den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade inte själva grymheten hos barnen i Flugornas herre.

   Radera
 6. Vi fick läsa en del klassiker i skolan (mest i högstadiet) men många läste jag på egen hand. Men det var på 80-talet så det är ett tag sen :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte komma ihåg att vi gjorde det, men det var på 90-talet.😊

   Radera
 7. har inte läst klassiker i skolan mer än Nässlorna blomma på högstadiet. det blev alldeles fel för mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kanske inte ligger i ens intresse då. Men det gäller ju många saker i skolan.

   Radera
 8. Vi läste en del klassiker i skolan, men kanske inte så många från 1800-talet (dvs mer än 100 år på den tiden...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar ha varit väldigt olika det där.

   Radera
 9. Vi blev tvingade att läsa klassiker i skolan, och det var inte så roligt när man inte ens fick välja vilken utan man fick en i handen och det passar ju kanske alltid då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men jag tror att en bra lärare kan motivera många, istället för att tvinga.

   Radera
 10. Har köpt på mig tre böcker av Jane Austen som skall läsas framöver. Flugornas herre stod jag och höll i på bokrean, men det blev ett par andra istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jane Austen verkar vara en klassiker författare många läst.

   Radera
 11. Flugornas herre var mycket bra tycker jag, däremot har jag inte läst Jane Eyre...har fastnat lite i min spänningsgenre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade väldigt svårt för att läsa om elaka barn...

   Radera
 12. När jag gick i skolan och även gymnasiet fick vi läsa väldigt många klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt att det verkar vara så olika.

   Radera
 13. Gillade inte heller Flugornas herre.

  SvaraRadera
 14. Flugornas herre tyckte jag var bra och minnesvärd. Varvar gammalt och nytt vad gäller läsning, och har så alltid gjort. Analysera gamla texter minns jag man fick göra i skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror aldrig jag analyserat någon text, mer fått serverat att det här författaren vill förmedla det här.

   Radera
 15. Och sen vet jag inte hur det skulle tas emot av eleverna, även om det är synd för det finns nog mycket intressant att hitta ur det. Tack för dina tips :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att en entusiastisk och engagerad lärare kan få elever intresserade av mycket de inte trodde de var intresserade av. Sen att vara den läraren... Det är lättare sagt än gjort.

   Radera
 16. Austen har jag faktiskt aldrig fastnat för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ju inte säkert man gillar något bara för att ändra gör det.

   Radera
 17. Jag vet inte om det beror på vad en har för inriktning på studierna, men jag läste samhällsinriktning med språkinriktning tillsammans kultureleverna och då läste vi väldigt mycket klassiker. (Vilket jag inte direkt klagade över, utan jag kom gärna med förslag om vad jag ville läsa). Austen har jag aldrig riktigt fastnat för, dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan nog bero på det, jag läste media och var mer intresserad av att fota och stå i mörkrummet. Kan ju förklara varför jag var tvungen att läsa till en hel del innan högskolan.

   Radera
 18. Föll inte heller för Flugornas Herre. Kände att den var så upptagen med att vara en allegori att den liksom glömde bort allt annat av karkatärsutveckling och handling... :P
  Jane Austen är bra och jag gillar Stolthet och fördom. Ibland blir hennes språk lite väl hurtigt för mig dock... Föredrar en annan 1800-tals författarinna då. Marie Corelli :) Hennes språk är underbart :)

  SvaraRadera