onsdag 1 april 2015

Outlander (främlingen) Diana Gabaldon

                                 

Främlingen är första boken i Diana Gabaldons Outlanderserie. Serien består av åtta böcker och några "extraböcker". Förra året gjordes en tv-serie baserad på första boken. Andra delen av säsong 1 börjar lördagen den 4 april i år.
Boken handlar om Claire Randall som efter andra världskriget slut, reser till Skottland med sin man, för att lära känna varandra på nytt. Vid en utflykt till Craigh na Dun, händer någonting och Claire kastas, ensam tillbaka i tiden, till 1743. Förvirringen är total och Claire hamnar till slut hos klanen MacKenzie där hon misstänks för att vara spion för engelsmännen. Det är också hos klanen MacKenzie som hon träffar Jamie Fraser. Han blir hennes vän och beskyddare.

Boken är full av händelser och dramatik som gör att man hela tiden vill läsa vidare. Claires kaxiga och självständiga sätt gör att hon passar dåligt in under 1700-talet, vilket är en andledning till att boken är så underhållande. En annan andledning är kemin mellan Jamie och Clair, som byggs genom hela boken. Vissa stunder är boken väldigt detaljerad och rå. Särskilt när de träffar på Jack Randall som är en avlägsen släkting till Frank Randall, Claires man under 1900-talet. Jack Randall är en stark bikaraktär, men är en fruktansvärd person. Jag skulle vilja påstå att han är ondskan personifierad, som njuter av att skada andra. Det är en hel del att hålla redan på, men det är inga problem att hänga med i namn och händelser. Jamie och Claire är dem man fastnar för, och de har verkligen episk kärlekshistoria. När boken tar slut undrar man hur i all världen det skall kunna fortsätta. I den 735 sidor långa boken (storpocket i mitt fall) har det redan hänt så mycket.
Jag rekommenderar verkligen denna boken. Jag älskade den! Och som sagt andra delen av säsong 1 börjar på lördag...  Och håller den sig till boken kommer det att bli mörkare tider för Claire och Jamie.

Finns att köpa på cdon, Adlibris och bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar