tisdag 11 juni 2024

Tisdagstrion V 24: Tre böcker i samma typ av miljö


Ännu en Tisdag och från Ugglan & Boken får vi i Tisdagstrion denna vecka temat: Tre böcker i samma typ av miljö

Denna vecka får ni av mig tips på böcker som utspelar sig mer eller mindre i en bokhandel. En bok för barn, en bok för tonåringen och en (två) för den vuxne läsaren. Perfekta böcker för sommarlovs eller semesterläsning.


Tilly och bokvandrarna, Anna James (Pages & ca #1)
Gillar man böcker kommer man gilla att komma in i den här bokhandeln där man kan träffa karaktärer från sina favoritböcker. Jag önskar det fanns en sådan här bok för vuxna, för även om boken är gullig och spännande hade man kunnat dra allt så mycket längre om det varit för äldre.

Följ med på ett magiskt äventyr i böckernas värld. Elvaåriga Tilly tillbringar större delen av sina dagar i sina morföräldrars bokhandel. Ända sedan hennes mamma försvann spårlöst är det i böckernas värld som Tilly har funnit tröst. Men en dag blir alla äventyr hon läst om plötsligt mer verkliga än hon trodde var möjligt. När två av Tillys favoritkaraktärer - Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet - dyker upp i butiken livs levande inser hon att hon har förmågan att följa med dem in i deras berättelser. Hon är en bokvandrare - och kanske kan det hjälpa henne att lösa mysteriet med vad som hänt med hennes mamma? Men alla som gillar att läsa böcker vet att faran kan vänta på nästa sida ...


Ord i djupaste blått, Cath Crowley 
Det var nog inte länge sedan jag hade med denna boken i en tisdagstrio, men med tanke på dagens miljötema var den tvungen att vara med. Mycket av bokens händelser utgår från en mysig bokhandel.

Rachel var länge hemligt förälskad i sin bästa vän Henry Jones. Dagen innan hon flyttade från Gracetown gömde hon ett kärleksbrev i Henrys favoritbok, i hans föräldrars bokhandel. Rachel väntade. Men Henry hörde aldrig av sig.

Tre år senare - känslomässigt bedövad efter att hennes bror omkommit i en drunkningsolycka - återvänder Rachel till Gracetown. Hon ska arbeta ett år innan hon går om sista året i skolan och får jobb i bokhandeln, där hon nu tvingas arbeta med Henry, som hon helst aldrig velat träffa igen.

Henry är glad över att Rachel är tillbaka och förstår inte varför hon är så kylig gentemot honom. Men så småningom börjar de komma varandra närmare igen. Livet går inte att styra och ibland är det outhärdligt. Men tänk om det finns ord, kärlek och andra chanser som gör att allt trots allt har mening?


Den lilla bokhandeln runt hörnet, Jenny Colgan
Den här boken är verkligen en liten favorit hos mig. Det var här jag upptäckte Colgans mysiga böcker och allt blir ju extra mysigt när det handlar om böcker och någon som startar en bokhandel.

Nina Redmond älskar böcker och som bibliotekarie får hon göra det hon gillar allra mest matcha rätt bok med rätt person. Men när hennes älskade bibliotek tvingas stänga står hon plötsligt utan jobb och har ingen aning om vad hon ska ta sig till. Men så hittar hon en annons om en charmig liten skåpbil och får en idé: hon ska starta en egen bokhandel, på hjul!

Med all styrka, mod och optimism som hon kan uppbåda och därtill sitt livs samlade besparingar gör Nina sig redo för en nystart i de vackra skotska högländerna. Men verkligheten visar sig vara något helt annat än den verklighet hon gärna drömmer sig bort i. Hon möter en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, till exempel en charmig tågkonduktör och en barsk och fåordig bonde på granngården.

Bonustips:

Och så levde lyckliga, Lucy Dillon
Boken som inspirerade denna veckas miljö och som jag hade med för någon vecka sedan i Tisdagstrion.

När Anna får ta över den lilla övergivna bokhandeln i Longhampton går hennes dröm i uppfyllelse. Dessutom får hon annat att tänka på än maken Phil, de tre aviga bonusdöttrarna och deras hyperaktiva dalmatiner. Snart är hennes butik fylld av böcker med hisnande berättelser om kärlek, äventyr, hemliga trädgårdar och borttappade hundar. Ändå fattas något i Annas liv för att hon ska få den riktiga lyckokänslan.Annas perfektionistiska väninna Michelle, med sin blomstrande inredningsaffär, har stora planer för framtiden. Men när mörka hemligheter från det förflutna dyker upp och katastrofen hotar att slå sönder tillvaron, är det slut på alla romantiska drömmar. De två väninnorna kommer att tvingas att fatta livsavgörande beslut.

10 kommentarer:

  1. En mycket trevligt miljö! Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  2. Bokhandel är verkligen en lockande miljö.

    SvaraRadera
  3. Älskar böcker i bokmiljöer, Dillon och Colgan säkra kort.

    SvaraRadera
  4. Det var en trevlig trio, gillar sådana böcker.

    SvaraRadera
  5. Trevligt ämnesval - det finns förvånansvärt mycket som utspelar sig i bokhandelsmiljö, jag har läst flera men ingen av dina (tror jag, möjligen Colgan).

    SvaraRadera
  6. Bokhandeln är en trevlig miljö. Den första boken låter rolig och intressant, även om jag förstår att den i första hand vänder sig till barn.

    SvaraRadera
  7. alltid trevligt med bokhandlar

    SvaraRadera
  8. Bokhandel är ju en riktigt bra miljö i böcker 🙂 Colgans bok har jag läst, men titeln störde mig rätt mycket. Där fanns ju inga hörn.

    SvaraRadera
  9. Nya titlar för mig -tack för tips!
    Maria Bokologen

    SvaraRadera
  10. Jenny Colgans bok gillar jag. Tack för övriga tips.

    SvaraRadera