söndag 18 juni 2023

Fem tips på böcker: Sommarläsning


Idag kommer jag ge lite tips på böcker som är perfekta att läsa under sommar och semestermånaderna. Det är lättsmält läsning och sommarkänsla garanteras.


Sommarboken, Tove Jansson
Denna lista måste ha med Tove Janssons Sommarbok. Den är full av sommarkänslor, hav, skärgård och en underbar relation mellan Sophia och hennes farmor. Boken har dessutom Tove Janssons underbara målande språk som får mig att vilja läsa om boken om och om igen.

Berättelsen utspelar sig på en ö i finska viken där Sophia tillbringar sommaren tillsammans med sin pappa och farmor. I centrum finns vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket liten flicka, vacker och intensiv precis som en sommar i skärgården.


Strandläsning, Emily Henry
Jag förknippar numera Emily Henry som en författare av perfekta sommarläsningsböcker. Det är lagom gulligt, det är lättläst och lättsamt. Kan tilläggas att hennes böcker ofta känns väldigt amerikanska.

En romanceförfattare som inte längre tror på kärleken och en litterär författare som tappat inspirationen antar en utmaning som kan komma att förändra allt de tidigare trott om lyckliga slut.

Augustus Everett är en hyllad romanförfattare. January Andrews skriver bästsäljande romanceböcker. De är varandras raka motsatser. 

Faktum är att det enda de har gemensamt är att de bor grannar, i varsitt strandhus, och har drabbats av skrivkramp. Det vill säga tills de en kväll antar en utmaning: Augustus ska tillbringa sommaren med att skriva något romantiskt och January ska skriva nästa stora amerikanska roman. Hon ska lära honom allt hon kan om romantiska komedier och han ska låta henne intervjua överlevare från en sekt. Inga problem. Båda kommer att skriva klart sina böcker och ingen kommer att bli förälskad. Inte alls.


Bokälskare, Emily Henry
Det blir helt enkelt en till bok av samma författare. Denna boken tyckte jag dessutom mycket bättre om än den ovan.

En sommar. Två rivaler. En vändning de inte hade väntat sig ...  

Hela Nora Stephens liv består av böcker. Som litterär agent i New York gör hon allt för sina författare, men också för sin älskade lillasyster Libby. Så när Libby ber Nora följa med till den idylliska småstaden Sunshine Falls i North Carolina ställer hon upp, om än motvilligt. Planen är att de ska ha en avkopplande systersemester tillsammans, samtidigt som Libby i hemlighet hoppas att Nora ska bli hjälte i sitt eget liv och inte bara i andras. Men i stället för picknickar i mysiga gläntor och heta möten med någon sexig skogshuggare eller snygg landsortsläkare, springer Nora ideligen på Charlie Lastra, en butter förläggare som också kommer från New York. Det skulle kanske ha kunnat bli gulligt och romantiskt, om det inte vore för det faktum att Nora och Charlie redan har träffats massor av gånger hemma i stan, och det har aldrig varit det minsta gulligt ...


Den lilla bokhandeln runt hörnet, Jenny Colgan
Om Emily Henrys böcker känns amerikanska så känns Jenny Colgans väldigt Brittiska. De böcker jag läst av Colgan, än så länge, har jag älskat för dess gulliga, trygga och trevliga berättelser. De har inte heller varit fullproppade med intimscener, vilket uppskattas av mig. Mer perfekta sommarläsning får man leta efter.

Nina Redmond älskar böcker och som bibliotekarie får hon göra det hon gillar allra mest matcha rätt bok med rätt person. Men när hennes älskade bibliotek tvingas stänga står hon plötsligt utan jobb och har ingen aning om vad hon ska ta sig till. Men så hittar hon en annons om en charmig liten skåpbil och får en idé: hon ska starta en egen bokhandel, på hjul!

Med all styrka, mod och optimism som hon kan uppbåda och därtill sitt livs samlade besparingar gör Nina sig redo för en nystart i de vackra skotska högländerna. Men verkligheten visar sig vara något helt annat än den verklighet hon gärna drömmer sig bort i. Hon möter en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, till exempel en charmig tågkonduktör och en barsk och fåordig bonde på granngården.

Love, Life and the List, Kasie West
Kasie West är också bra på att skriva gulliga böcker. Här är det amerikanskt så det förslår och ungdomar som har lite så där lagom kärleksproblem.

Seventeen-year-old Abby Turner's summer isn't going the way she'd planned. She has a not-so-secret but definitely unrequited crush on her best friend, Cooper. She hasn't been able to manage her mother's growing issues with anxiety. And now she's been rejected from an art show because her work "has no heart." So when she gets another opportunity to show her paintings, Abby isn't going to take any chances.

Which is where the list comes in.

Abby gives herself one month to do ten things, ranging from face a fear (#3) to learn a stranger's story (#5) to fall in love (#8). She knows that if she can complete the list, she'll become the kind of artist she's always dreamed of being.

But as the deadline approaches, Abby realizes that getting through the list isn't as straightforward as it seems . . . and that maybe--just maybe--she can't change her art if she isn't first willing to change herself.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar