söndag 18 mars 2018

The Secret Garden, Frances Hodgson Burnett

Titel: Den hemliga trädgården
Originaltitel: The Secret Garden
Serie: -
Författare: Frances Hodgson Burnett
Utgivningsår: 1911
Förlag: Barnes and Noble
Sidor/tid: 7 timmar 36 minuter/  291 sidor
Genre: Klassiker, Barnbok
Språk: Engelska

Ljudbok
Inläsare: Julie Christie

Handling:
Ingen vanlig trädgård ...

Föräldralös, sjuklig och bortskämd skickas lilla Mary Lennox från Indien till sin farbrors ensliga hem i det avlägsna England. Den ensamma flickan försöker anpassa sig till sitt nya liv, men vad är det för hemska skrik som väcker henne om nätterna?

Snart vänder Marys lycka och mysterierna klarnar. Hon får vänner - den snälla husjungfrun Martha, den härlige, okuvlige djurtjusaren Dickon och den buttre gamle trädgårdsmästaren Ben Weatherstaff.
Och när hon finner nyckeln till en hemlig trädgård som varit låst i tio år öppnas en helt ny förtrollad värld för henne. Precis som trädgården börjar komma till liv igen och så sakteliga visar upp sina hemligheter, så börjar också Mary blomstra och finna glädje och lycka.

Mina tankar:
Den utgåvan jag har är Barnes and Nobels, vilken visas på bild här, och jag älskar den. Den är så vacker och det var också därför jag köpte den och blev sugen på att läsa den. Den finns i en massa olika utgåvor och även på svenska. Jag har varvat läsningen mellan den fysiska boken och som ljudbok från Storytel.

Boken börjar fruktansvärt tragiskt. Mary är ett oönskat barn och när koleran börjar härja blir hon bortglömd. Hon har blivit uppassad av tjänare och vet inte hur man uppför sig trevligt. Hon blir ivägskickad till en släkting i England och där börjar hon utvecklas som person, tack vare snälla människor och tillsammans med en trädgård.

Skildringen är full av naturromantik och sensmoral och berättad på ett sådant sätt att man kan känna hur jorden doftar och hur våren växer fram. Den berättas på ett mjukt sätt i lågt tempo och med ett barns nyfikenhet och längtan efter äventyr i fokus.

The Secret Garden ger en behaglig läsning där naturens kraft att läka och ge styrka är i fokus. Vikten av frisk luft och vänskap för att kunna växa och bli en bra människa. Kort och gott en väldigt trevlig läsning!

Betyg: 4/5Går att köpa på svenska på cdon.comAdlibris.comBokus.com

2 kommentarer:

  1. Har den här på svenska som illustrerad utgåva och blev väldigt sugen på att plocka upp den nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag absolut du skall göra!

      Radera